2021 zal starten met nog meer digitale meetings en we weten nog niet precies hoe lang het duurt. Daarom is het voor iedereen belangrijk dat als je een RFP maakt dat die compleet en overzichtelijk is. Zo weet iedereen precies wat er verwacht word. Lees snel verder hoe je dat kan doen.
Een nieuw platform nodig?
Je huidige digitale platform is niet meer te updaten of voldoet niet meer aan de wensen van je eindgebruiker. Dan is het tijd om naar een nieuwe oplossing te kijken. Je gaat dan op zoek naar een digital agency die jou daarbij kan helpen. Je vindt er één, of twee (maximaal drie ;-)) en dan?
In deze Kiwi Byte geven wij 5 tips over het opstellen van een RFP voor jouw nieuwe digitale uitdaging.
Wat is een RFP?
Een Request for Proposal (RFP) is een uitnodiging van een opdrachtgever aan leveranciers (mogelijke partners) om deel te nemen aan een offerte-aanvraag. Het is een intensief proces waarbij verschillende disciplines en partijen betrokken zijn. De focus van een RFP moet liggen bij het probleem van de organisatie. Hoe grondiger je de behoeften en vragen formuleert, hoe beter leveranciers je kunnen helpen.
First things first
Nodig bureaus uit die gelijk zijn aan elkaar. Wij krijgen soms aanvragen die bijvoorbeeld bij ons, een heel klein en een heel groot bureau worden neergelegd. Of aanvragen die bij een design partij, een technische partij en een full service internetbureau worden neergelegd. Kijk dus goed wat je kan verwachten van een bureau.
TIP 1. Vertel over jezelf, de huidige situatie en je doelen
Laat ons, als mogelijke partner, weten wie je bent, introduceer je bedrijf. Vertel jullie verhaal, waar jullie voor staan en wat jullie kernwaarden zijn. Welke diensten en/of producten leveren jullie en waarom zijn deze voor jullie doelgroep zo belangrijk.
Vertel waar je vandaan komt en waar je naartoe wilt, de aanleiding van de RFP. Heb je een idee wie de doelgroep is, deel dat met je leveranciers. Vertel ook waarom jouw collega’s zo graag bij de organisatie werken en geef antwoord op de vraag “Wanneer zijn wij succesvol?”.
TIP 2. Projectplan is key
Het projectplan is een onderdeel van je RFP. Voor ons omvat dit zaken als concrete doelstellingen, projectscope, gewenste tijdlijn en een indicatie van het budget. Hoe duidelijker dit geformuleerd wordt, hoe makkelijker het voor een leverancier is. Voor jouw team is het duidelijk wat er nodig is, maar voor de leverancier nog niet. Vragen die je in je projectplan zou kunnen beantwoorden zijn:
- Wat wil je bereiken met je nieuwe platform?
- Wanneer wil je met het nieuwe platform starten?
- Wanneer wil je het nieuwe platform af hebben?
- Hoe lang mag de ontwikkeling van het nieuwe platform duren?
- Wat is er beschikbaar? Zijn er bijvoorbeeld al designs gemaakt?
- Welke dienst(en) verwacht je van de leverancier?
- Welk budget is beschikbaar voor de opdracht?
- Welke doorontwikkelingen en/of fases komen na livegang van het platform?
