Hoe goed leesbaar zijn de categorie-, content- en productpagina’s in jouw e-commerce omgeving nu eigenlijk? Dan heb ik het in dit geval niet over toegankelijkheid, maar des te meer over de leesbaarheid voor zoekmachines. Dat is wat SEO marketing onder andere realiseert; een beter leesbaar e-commerce platform voor zoekmachines. Daarom gaan wij in dit artikel specifiek in op de 7 do’s & don’ts van SEO voor jouw belangrijkste e-commerce pagina’s, namelijk de productpagina’s.
NR. 1 - Do: Voeg structured data toe aan je productpagina's.
Productinformatie, het is de bedoeling dat deze informatie zo compleet mogelijk is. Denk hierbij aan merknaam, wel of niet op voorraad, prijs, de afbeelding, maat, kleur, etc. Dit zijn allemaal voorbeelden van structured data. Daarnaast zijn er ook andere structured data die je kunt toevoegen:
- Breadcrumbs. Deze worden dan als rich results toegevoegd aan de SERP (zoekmachine resultaten pagina).
- Reviews per product.
Note: gebruik niet de verkeerde structured data in een pagina! Deze worden namelijk verwijderd en kan ervoor zorgen dat de rich results helemaal niet getoond worden. Ook niet de data die wel goed is. Dus voeg niet als review op je productpagina je algehele site review toe, maar specifiek de reviews van dat product.
Weet je niet zeker wat de mogelijkheden zijn? Overleg met Gijs of Danielle wat past bij jouw organisatie/website.
NR. 2 - Don’t: title-tags en meta beschrijvingen automatiseren.
Het klinkt erg verleidelijk om je title-tags en meta descriptions te automatiseren, doe het niet! Ze zijn namelijk van groot belang bij het optimaliseren van productpagina’s. Zorg dat elk product een unieke titel en description heeft! Neem hierin details op, zoals:
- Het merk van het product.
- De naam van het product.
- Het modelnummer.
- Andere belangrijke informatie uit de voorbeelden van je structured data.
- Call to action; dit leidt namelijk tot een hogere Click Through Rate!
Neem ook geen product beschrijvingen 1-op-1 over van andere websites die hetzelfde product hebben. Zeker niet van waar je het product vandaan hebt. Deze zijn namelijk niet geschreven met het keyword onderzoek voor jouw e-commerce omgeving in het achterhoofd. Daarnaast ben je dan natuurlijk niet onderscheidend t.o.v. je concurrent.
Heb je op je webshop voornamelijk automatisch gegenereerde titel-tags en meta beschrijvingen? Begin dan met het herschrijven bij de pagina’s die in potentie het meeste organische zoekverkeer kunnen krijgen. Dus bij pagina’s met keywords met het hoogste zoekvolume.
NR. 3 - Do: koppel je FAQ’s aan producten.
De meeste categorie- en productpagina’s bevatten vooral productinformatie en hebben geen sectie met veelgestelde vragen. Een gemiste kans! Stel, ik heb een vraag over het product en kan zo snel in de omschrijving het antwoord niet vinden. De FAQ sectie is vaak weggestopt en is ook niet het eerste waar men gaat zoeken voor het antwoord op de brandende vraag.
Wanneer je op de productpagina een FAQ-sectie toont met antwoorden op vragen die gebruikers vaak stellen, kunnen (toekomstige) klanten gemakkelijk de informatie vinden waar zij naar op zoek zijn. Je kunt ze misschien met jouw antwoorden net over de streep trekken om het product wel aan te schaffen.
Daarnaast is er een bijkomend voordeel, het zal ook verlichting geven op de telefonische klantenservice of chat als je je e-commerce omgeving op deze manier inricht.
