A/B testen is in. Dat is niet zomaar, want goed uitgevoerde A/B-testen helpen je om het conversiepercentage voor je webshop te vergroten. Belangrijk voor je omzet dus. En zeker als de concurrentie online toeneemt. Maar: er zijn oneindig veel variabelen die je kunt testen en schieten met hagel wil je niet. Hoe kom je dan tot uitkomsten waar je echt iets aan hebt?
Stel…
Je hebt honderdduizend bezoekers per week op de homepage van je webshop. Daarvan klikt 60% door naar je productpagina’s. Van die 60% rekent 3% daadwerkelijk iets af. Dat zijn 1800 transacties. Herstel: dat zijn 98.200 gemiste kansen. Oeps. Tijd om je eens serieus achter de oren te krabben.
Geen universele waarheid
Een site moet aantrekkelijk zijn en gebruiksvriendelijk, anders haken bezoekers af. Dat weten we allemaal. Maar wat een bezoeker verlangt aan informatie en gemak in de webshop, verschilt weer van product tot product en van doelgroep tot doelgroep. Er zijn dus oneindig veel manieren om je shop in te richten. Oneindig veel keuzes voor wat betreft design, lay out, content en techniek. Het moge duidelijk zijn dat er geen universele waarheid is voor de optimale inrichting van een webshop. Anders zouden alle webshops er wel hetzelfde uitzien en zouden A/B-testen niet zo populair zijn. Maar wat werkt dan het beste voor je eigen webshop als je meer conversie wilt?
A/B testen
Lukraak iets veranderen en hopen dat je meer conversie krijgt, heeft weinig zin. In een eerder kennisartikel op deze site lees je meer over wat A/B testen precies zijn. Hieronder bekijken we specifiek hoe je nu tot de slimste A/B-test komt. Pas als je redelijk precies weet waar het fout gaat en waarom, kun je gaan onderzoeken of een andere opzet beter werkt.
Stap 1: Waar gaat het mis? → Check Google Analytics!
Om erachter te komen wat je wilt testen, heb je eerst een enorme lading aan gegevens nodig. Een goed startpunt is Google Analytics. Uit de statistieken in Google Analytics leid je vrij eenvoudig af waar het fout gaat. De bounce rate bijvoorbeeld geeft aan welk percentage bezoekers de site na binnenkomst meteen weer verlaat. Ook kun je zien welke pagina’s veel bezocht worden, welke minder, en hoe lang mensen op elke pagina blijven. Google Analytics geeft je dus een indicatie van de pagina’s die je wellicht aan een A/B-test wilt onderwerpen.
Stap 2: Waarom gaat het mis? → Check Hotjar!
Als je weet wáár het mis gaat, wil je natuurlijk ook weten waaróm het dan mis gaat. Waarom wordt naar bepaalde pagina’s wel doorgeklikt en naar andere niet? Waarom blijven mensen op de ene pagina langer dan op de andere? Waarom haken mensen alsnog af op de check-out pagina? Google Analytics helpt je hier niet, maar Hotjar wel. Hotjar is een waanzinnig mooie module die vrij eenvoudig te koppelen is aan je Magento webshop. In Hotjar zie je onder andere heatmaps, waarop je kunt aflezen waar mensen veel op klikken. Ook zie je hoeveel procent van de bezoekers helemaal doorscrolt naar beneden. Je kunt zelfs per (anonieme) bezoeker zien wat de bewegingen van de muis zijn geweest. Je ziet letterlijk een filmpje waarop je de muisbewegingen volgt. Je ziet hoe mensen zoeken, of en waar ze aarzelen en je ziet ook waar mensen moeiteloos doorklikken. Als mensen afhaken, zie je precies op welk moment ze dat doen.
