Is een oplossing wellicht niet helemaal waar jouw klant op zit te wachten? Misschien zijn niet alle aannames getoetst tijdens de discovery phase. Dit kan gevolgen hebben die je liever voorkomt...
Is het doen van aannames gevaarlijk? Ons eerlijke antwoord? Soms. Namelijk wanneer je altijd gelijk wilt hebben. Door aannames te valideren kan je er dus achter komen dat wat je denkt niet per se overeenkomt met de werkelijkheid. Dat is vervelend, maar het biedt juist mooie kansen. Wanneer je die kansen laat liggen, omdat de werkelijkheid niet gelijk staat aan jouw aannames – en je dus bij jouw aannames blijft – helpt dat je niet om je groei te versnellen.
Gebruik jouw aannames als startpunt en ga vanuit hier aan de slag met User Testing. Wees subjectief. Het is belangrijk om te onthouden dat je een keuze maakt voor heel veel mensen, terwijl jij maar één persoon bent, of binnen jouw organisatie een klein team de beslissingen maakt. Gooi geen geld en tijd in de prullenbak door vanuit jouw eigen beleving te besluiten wat jouw klant nodig heeft. Maak in plaats daarvan een ontwerp waarvan je weet dat het voldoet aan de behoeftes van jouw doelgroep.
Wat betekent aannames valideren en hoe doe je het?
Wanneer je aan de slag gaat met het valideren van het belang van jouw concept of idee, wil je dat toetsen bij jouw eindgebruiker. Door van tevoren te bepalen wat voor jouw organisatie belangrijk is kun je gericht experimenteren. Kom je er door te toetsen achter dat 80 van de 100 mensen jouw idee interessant vinden, dan ga je daarmee verder. Is dat niet zo? Dan begin je opnieuw.
Jouw startpunt is tevens niet zomaar een aanname, wij raden aan de grootste aanname die je hebt te gebruiken als springplank. Vanuit daar bepaal je of deze aanname een make it or break it moment is, wat vervolgens de toon zet voor de rest van jouw keuzes en als basis voor User Testing. Dit kan bijvoorbeeld betrekking hebben op het gratis aanbieden van een dienst, wat getoetst wordt door te vragen of mensen er geld voor over hebben. Is het antwoord nee? Dan weet je dat gratis the way to go is.
Meer weten over de do’s en don’ts? Lees dan hoe je experimenteert en leert.
User Testing
Ga je de goede kant op? Ja? Nee? Door aannames te valideren beantwoord je deze vraag met gemak. Toetsen geeft namelijk inzichten waar je écht iets aan hebt. Zoek het dialoog op. Dit kan door een interview te houden met een (potentiële) klant. Verleg de perceptie van hoe jij wilt dat iets werkt naar hoe jouw klant dit ervaart én hoe deze klant jouw product of dienst het liefst gebruikt. Stel vragen als: hoe komt mijn website over? Is informatie makkelijk vindbaar? Klopt hetgeen wat ik denk over de gebruiksvriendelijkheid? Wat kan er beter?
Doe dus niet alleen kwantitatief onderzoek, maar ook kwalitatief. Alleen analyseren vanuit jouw data of het aantal gebruikers-klikken is niet genoeg. Beantwoord ‘waarom’. Dát is interessant, daarmee kun je daadwerkelijk valideren.
Optimalisatie van de techniek
Na User Testing ga je aan de slag met het uitvoeren van een A/B test. Het doel wat je voor ogen hebt zet je uit voor een specifieke periode. Binnen deze periode test je optie A (de versie van jouw ontwerp zonder aanpassingen) en optie B (de versie mét aanpassingen op basis van de User Testing resultaten). Je bekijkt welke optie betere resultaten oplevert. Komt optie B het beste uit de verf? Dan ga je de aanpassingen definitief doorvoeren. A/B testen is als het ware naast een validatie techniek ook een conversie optimalisatie techniek.
