Aantrekkelijke 404 pagina's

Artikel
SEO
31/3/2022
minuten lezen
404 Error

De pagina niet gevonden tekst brengt veel frustraties bij een gebruiker naar boven. Bovendien ontwikkelen bedrijven vaak saaie, nietszeggende 404-pagina’s die je letterlijk niet verder helpen. Gelukkig kun je deze pagina’s niet alleen heel leuk inrichten, maar met een paar slimme trucjes zijn ze ook nog eens bevorderlijk voor jouw omzet. Hoe je dat doet, lees je in deze blog.

Een geoptimaliseerde 404-pagina

Goede 404-pagina’s waarschuwen de bezoeker dat de pagina die hij probeert te vinden, niet (meer) bestaat. Hopelijk wordt hij vanaf dit punt verder geleid naar een ander gedeelte van de website. De belangrijkste taak van de 404-melding en de bijbehorende pagina is om de bezoeker op te vangen en een uitweg te bieden. Met andere woorden, om je bezoeker dus niet te verliezen. Een geoptimaliseerde 404-pagina verlaagt het exit-percentage als het bounce-percentage.

Denk aan je sales funnel

Maar hoe maak je nou zo'n geoptimaliseerde 404-pagina? First things first, maak nooit een redirect aan en verwijs de bezoeker nooit alleen naar de homepagina. Het doorsturen naar de homepagina lijkt vaak een gemakkelijke, tijdbesparende oplossing, maar een gebruiker van jouw pagina raakt hier alleen maar van in de war. Bezoekers begrijpen op het moment niet dat ze op een broken link geklikt hebben en dat er iets verkeerd is gegaan.

Daarnaast is deze stap ook niet conform met de sales funnel. Door je gebruiker weer terug naar de homepagina te sturen, zeg je eigenlijk zoek het maar lekker zelf uit. En niet eens met een knipoog. Bied daarom een aantal alternatieven aan. Niet te veel, want je wilt ook weer niet dat bezoekers keuzestress krijgen en je site ontevreden verlaten. Een alternatief kan zijn:

  • Verwijs ze naar een belangrijke pagina;
  • Biedt ze een weggevertje aan;
  • Verwijs ze naar populaire blog artikelen;
  • Plaats een zoekveld;
  • Verwijs ze naar relevante producten.

Download bestand

Oops, er is iets fout gegaan met het verzenden. Probeer het nog eens.
Oops, er is iets fout gegaan met het verzenden. Probeer het later opnieuw.

Samen ontwikkelen?

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Laat ze maar lachen

Nu is het tijd om een kijkje te nemen bij de grote spelers die weten hoe ze een aantrekkelijke 404-pagina in elkaar moeten zetten. Niet alleen spelen ze in op onze emoties door middel van humor, maar ze bieden ook relevante opties voor de gestrande gebruiker. Slim!

Hema - mispouce

Hema maakt naast een leuke woordgrap -mispouce- ook nog gebruik van een keuzemenu. Je wordt niet simpelweg naar de homepage doorverwezen, maar krijgt ook een aantal veelbekeken categorieën. Handig!

404 pagina HEMA

Screamingfrog - the pond is empty

Screamingfrog doet hier hetzelfde. Een leuke animatie, met een leuke tekst - geen reden om gefrustreerd te raken als je op deze pagina beland, dus.

404 pagina Screaming Frog

Stella Fietsen - ketting eraf

Stella Fietsen speelt ook in op het leuke woordgrapje. Zie je al een patroon? Luchtige content, en doorverwijzen naar belangrijke pagina's van jouw website om het leven van jouw bezoeker zo makkelijk mogelijk te maken. Yes, op die fiets!

404 pagina Stella

Hulp nodig met SEO?

Wij helpen je graag verder!

Nieuwsbrief
iedere maand een kant-en-klaar kennispakketje!
Dankjewel voor jouw aanmelding. We hebben jouw aanvraag goed ontvangen!
Oeps! Er ging iets mis tijdens jouw aanmelding. Probeer het opnieuw.