De pagina niet gevonden tekst brengt veel frustraties bij een gebruiker naar boven. Bovendien ontwikkelen bedrijven vaak saaie, nietszeggende 404-pagina’s die je letterlijk niet verder helpen. Gelukkig kun je deze pagina’s niet alleen heel leuk inrichten, maar met een paar slimme trucjes zijn ze ook nog eens bevorderlijk voor jouw omzet. Hoe je dat doet, lees je in deze blog.
Een geoptimaliseerde 404-pagina
Goede 404-pagina’s waarschuwen de bezoeker dat de pagina die hij probeert te vinden, niet (meer) bestaat. Hopelijk wordt hij vanaf dit punt verder geleid naar een ander gedeelte van de website. De belangrijkste taak van de 404-melding en de bijbehorende pagina is om de bezoeker op te vangen en een uitweg te bieden. Met andere woorden, om je bezoeker dus niet te verliezen. Een geoptimaliseerde 404-pagina verlaagt het exit-percentage als het bounce-percentage.
Denk aan je sales funnel
Maar hoe maak je nou zo'n geoptimaliseerde 404-pagina? First things first, maak nooit een redirect aan en verwijs de bezoeker nooit alleen naar de homepagina. Het doorsturen naar de homepagina lijkt vaak een gemakkelijke, tijdbesparende oplossing, maar een gebruiker van jouw pagina raakt hier alleen maar van in de war. Bezoekers begrijpen op het moment niet dat ze op een broken link geklikt hebben en dat er iets verkeerd is gegaan.
Daarnaast is deze stap ook niet conform met de sales funnel. Door je gebruiker weer terug naar de homepagina te sturen, zeg je eigenlijk zoek het maar lekker zelf uit. En niet eens met een knipoog. Bied daarom een aantal alternatieven aan. Niet te veel, want je wilt ook weer niet dat bezoekers keuzestress krijgen en je site ontevreden verlaten. Een alternatief kan zijn:
- Verwijs ze naar een belangrijke pagina;
- Biedt ze een weggevertje aan;
- Verwijs ze naar populaire blog artikelen;
- Plaats een zoekveld;
- Verwijs ze naar relevante producten.