6 design principes voor betrokken eindgebruikers.

Artikel
UX/UI Design
30/4/2020
minuten lezen
Met deze 6 tips en door te focussen op je SEO strategie creer je betrokken eindgebruikers.

User engagament voor een goede gebruikerservaring. Designers krijgen er altijd mee te maken: ‘User Engagement Design’. Hiermee wordt bedoeld hoe je gebruikers meer kunt betrekken wanneer zij gebruik maken van de website.

Het uiteindelijk doel van webdesigners is dat de eindgebruiker de website supervet vindt om te gebruiken of dat de site bijdraagt aan hun dagelijks leven.

In deze Kiwi Byte leggen we aan de hand van 6 principes uit hoe je de betrokkenheid met de eindgebruiker kunt verbeteren in een ontwerp.

Kortom, zo creëer je user engagement:

1. Discoverability

Maak de gebruiker duidelijk welke belangrijke acties er mogelijk zijn en houd de stijlen consistent, zodat informatie makkelijk gevonden kan worden (ook wanneer de gebruiker voor het eerst je website bezoekt). Bijvoorbeeld navigatie, een belangrijke Call To Action of andere elementen in de visuele hiërarchie van het ontwerp.

2. Feedback

Wanneer bezoekers door je platform navigeren, voeren zij verschillende acties uit waarop zij visuele feedback moeten ontvangen. Bijvoorbeeld als je met de muis over een klikbaar element gaat en je dan verschil ziet met hoe het ervoor was; de ‘hover state’. Deze hover state is feedback die je nodig hebt om iets uit voeren of wanneer je iets hebt uitgevoerd en zorgt voor een goede gebruikerservaring.  

Maak om die reden gebruik van micro-animaties om bij sommige acties feedback te creëren met aanvullende context. Ook zorgt dit ervoor dat een ontwerp meer intuïtief aanvoelt. Hieronder staan drie voorbeelden van visuele feedback.

  • Voorafgaand: voorafgaand aan een actie kan je makkelijk duidelijk maken waar je op moet klikken.
  • Tijdens: waar bijvoorbeeld meer informatie kan worden getoond zoals na het indrukken van een knop of het laden van het gevolg daarvan. Zie het voorbeeld hieronder.
  • Naderhand: bijvoorbeeld ter verificatie zoals het voorbeeld hiernaast.

Om de (micro) animatie niet kunstmatig te laten lijken, is het belangrijk dat het object dat animeert niet lineair beweegt maar een versnelling of vertraging krijgt, net zoals alle objecten in de fysieke wereld.

3. Expectation

De bezoekers moeten vrijwel zonder na te denken door een platform heen navigeren. Maak gebruik van duidelijke iconen of voeg labels toe, zodat de verwachte actie van de gebruiker ook past bij het doel van het ontwerp. Voldoe aan de verwachting.

Download bestand

Oops, er is iets fout gegaan met het verzenden. Probeer het nog eens.
Oops, er is iets fout gegaan met het verzenden. Probeer het later opnieuw.

Samen ontwikkelen?

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

4. Distraction

Denk na over transities of een lazyload om de gebruiker af te leiden (of te vermaken) terwijl op de achtergrond additionele content wordt geladen, zoals Feyenoord uit het voorbeeld hiernaast. Mustafa Kurtuldu & Lionel Mora (lead designers bij Google) hebben het ebook Speed Matters geschreven waarin ze het belang uitleggen van snelheid en (net zo belangrijk) de perceptie van snelheid.

Designers Freek en Sander waren aanwezig bij de talk van Mustafa Kurtuldu tijdens de awwwards conference. Wil je meer weten over afleiden van je bezoekers? Neem contact op met ons design team.

5. Fun to use

Het klinkt misschien cliché, maar zorg ervoor dat de website niet alleen handig maar ook leuk is om te gebruiken. Mensen kunnen veel plezier halen uit een goed ontworpen gebruikerservaring. Volgens Donald Norman (ex-Apple en co-founder van de Nielsen Norman Group) is ‘het succes van goed ontwerp een combinatie van fun & functional’. Bekijk hier een interessant artikel dat daar verder op ingaat:
User Empowerment and the Fun Factor.

6. UX Writing

De 404 pagina en foutmeldingen zijn, helaas nog te vaak, onderdelen waar weinig aandacht aan wordt besteed. Let erop dat de tone of voice van je website doorloopt in alle communicatie, zelfs bij foutmeldingen. De boodschap moet vriendelijk en goed te begrijpen zijn. Wanneer er op dezelfde manier wordt gecommuniceerd geeft dat meer vertrouwen. Daarnaast is het belangrijk om duidelijke informatie te geven over de acties die de gebruiker kan ondernemen om de fout te verhelpen; of welke alternatieven er mogelijk zijn.

Een succesvolle gebruikerservaring is niet alleen een kwestie van bovenstaande principes volgen. De behoeften van eindgebruikers moeten duidelijk in kaart worden gebracht en de stijl moet goed worden uitgedacht. Als het gaat om de interactie tijdens het gebruik van de website, zullen deze principes ongetwijfeld bijdragen aan meer betrokkenheid met de eindgebruiker.

Nieuwsbrief
iedere maand een kant-en-klaar kennispakketje!
Dankjewel voor jouw aanmelding. We hebben jouw aanvraag goed ontvangen!
Oeps! Er ging iets mis tijdens jouw aanmelding. Probeer het opnieuw.