Dit jaar wordt de nieuwste WordPress-versie verwacht: WordPress 5.0 met Gutenberg editor. Wat gaat er veranderen, hoe gaat de nieuwe back-end omgeving eruit zien en wat zijn de voor- en nadelen? Developer Herman vertelt je er alles over.
Block-based editor: Gutenberg
De huidige WordPress editor is al behoorlijk oud en gaat uit van één grote bladzijde. Het is een beetje alsof je een Word-document bewerkt. De nieuwe WordPress-versie werkt met een block-based content editor: een omgeving die bestaat uit losse elementen. Denk dan aan losse blokken met tekst, afbeeldingen, video’s of een Google Maps kaart. Het voordeel van block-based editing is dat het meer overzicht biedt en dat je de blokken onderling kan wisselen. Je kunt ook gemakkelijk een element verwijderen.
Op dit moment wordt er al veel gebruikgemaakt van block-based editors. Deze zijn vaak gemaakt op basis van plugins of zelfgebouwde editors. Ook wij bieden onze klanten al een block-based editing ervaring. Het nadeel hiervan is dat al deze block-based editors verschillend zijn, waardoor je er niet vanzelfsprekend mee kunt werken. Gutenberg maakt daar een einde aan. Deze editor wordt namelijk gebruikt en onderhouden door de hele community, waardoor de kwaliteit snel zal stijgen. Mijn verwachting is dan ook: als we deze editor omarmen, is het de eerste stap naar minder chaos in de WordPress content editing ervaring.
Wanneer vindt de update plaats?
Het is nog niet bekend wanneer WordPress 5.0 uitkomt, maar de verwachting is binnen een aantal maanden. Op dit moment is Gutenberg 92% ‘feature complete’. De laatste problemen worden opgelost en bij 100% gaat WordPress 5.0 live.
Overstappen naar WordPress 5.0
Huidige WordPress websites worden automatisch geüpdatet naar WordPress 5.0. Als de editor ziet dat je thema en/of plugins niet compatibel zijn met Gutenberg, wordt de oude editor alsnog gebruikt. Uit voorzorg blokkeren wij de automatisch upgrade naar WordPress 5.0 totdat alles uitgebreid is getest, zodat er geen content verloren kan gaan.
De grootste uitdaging bij het omzetten van websites is het overzetten van de content in blokken. Omdat wij momenteel al met een block-based editor werken, zal de overgang voor ons iets makkelijker zijn. Daarnaast zal de huidige WordPress editor nog heel lang compatibel zijn, waardoor bestaande websites niet per se overgezet hoeven te worden. Gutenberg is vooral interessant voor nieuwe websites.
