Binnenkort: WordPress 5.0 met Gutenberg editor

Artikel
Webapplicatie
14/9/2018
minuten lezen
De nieuwe versie van WordPress; Redkiwi vertelt alle verwachtingen, wat er gaat veranderen en de voor- en nadelen van dit 'nieuwe' CMS.

Dit jaar wordt de nieuwste WordPress-versie verwacht: WordPress 5.0 met Gutenberg editor. Wat gaat er veranderen, hoe gaat de nieuwe back-end omgeving eruit zien en wat zijn de voor- en nadelen? Developer Herman vertelt je er alles over.

Block-based editor: Gutenberg

De huidige WordPress editor is al behoorlijk oud en gaat uit van één grote bladzijde. Het is een beetje alsof je een Word-document bewerkt. De nieuwe WordPress-versie werkt met een block-based content editor: een omgeving die bestaat uit losse elementen. Denk dan aan losse blokken met tekst, afbeeldingen, video’s of een Google Maps kaart. Het voordeel van block-based editing is dat het meer overzicht biedt en dat je de blokken onderling kan wisselen. Je kunt ook gemakkelijk een element verwijderen.

Op dit moment wordt er al veel gebruikgemaakt van block-based editors. Deze zijn vaak gemaakt op basis van plugins of zelfgebouwde editors. Ook wij bieden onze klanten al een block-based editing ervaring. Het nadeel hiervan is dat al deze block-based editors verschillend zijn, waardoor je er niet vanzelfsprekend mee kunt werken. Gutenberg maakt daar een einde aan. Deze editor wordt namelijk gebruikt en onderhouden door de hele community, waardoor de kwaliteit snel zal stijgen. Mijn verwachting is dan ook: als we deze editor omarmen, is het de eerste stap naar minder chaos in de WordPress content editing ervaring.

Wanneer vindt de update plaats?

Het is nog niet bekend wanneer WordPress 5.0 uitkomt, maar de verwachting is binnen een aantal maanden. Op dit moment is Gutenberg 92% ‘feature complete’. De laatste problemen worden opgelost en bij 100% gaat WordPress 5.0 live.

Overstappen naar WordPress 5.0

Huidige WordPress websites worden automatisch geüpdatet naar WordPress 5.0. Als de editor ziet dat je thema en/of plugins niet compatibel zijn met Gutenberg, wordt de oude editor alsnog gebruikt. Uit voorzorg blokkeren wij de automatisch upgrade naar WordPress 5.0 totdat alles uitgebreid is getest, zodat er geen content verloren kan gaan.

De grootste uitdaging bij het omzetten van websites is het overzetten van de content in blokken. Omdat wij momenteel al met een block-based editor werken, zal de overgang voor ons iets makkelijker zijn. Daarnaast zal de huidige WordPress editor nog heel lang compatibel zijn, waardoor bestaande websites niet per se overgezet hoeven te worden. Gutenberg is vooral interessant voor nieuwe websites.

Digital agency Redkiwi legt de voordelen uit van WordPress 5.0 met Gutenberg editor.

Download bestand

Oops, er is iets fout gegaan met het verzenden. Probeer het nog eens.
Oops, er is iets fout gegaan met het verzenden. Probeer het later opnieuw.

Samen ontwikkelen?

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Voordelen van Gutenberg op een rijtje:

De block-based editor is overzichtelijk. Je kunt de losse elementen onderling van positie wisselen en gemakkelijk verwijderen indien nodig.
Het is mogelijk om samengestelde blokken te maken met meerdere typen content. Bijvoorbeeld: een ‘call to action’ blok met een titel, een foto en een button.
Gutenberg maakt het mogelijk om meer geavanceerde elementen te bouwen dan de huidige editor kan. Daardoor kunnen we onze klant nóg exacter voorzien van gebruiksvriendelijke elementen op maat.
We zijn minder afhankelijk van een derde partij voor het maken van een block-based editor. Daardoor kunnen we elke verbetering die we doen doorgeven aan de WordPress community in plaats van aan een commerciële partij.

Wat zijn de nadelen?

  • De Gutenberg ervaring is nu nog wat onoverzichtelijk. WordPress 5.0 probeert standaard overal een blok van te maken, ook van een enkele afbeelding. Gelukkig kunnen wij samengestelde blokken op maat aanbieden aan onze klanten. Precies zoals we het nu ook al doen, maar dan in de nieuwe editor.
  • Het aanmaken van blokken is in Gutenberg nog erg omslachtig en werkt heel anders dan wat we gewend zijn. Gelukkig komt de community met oplossingen om gemakkelijker blokken aan te kunnen maken. Wij houden deze oplossingen in de gaten en kijken wat we kunnen gebruiken en of we hieraan kunnen bijdragen.
  • Vrijwel alle plugins zullen moeten omgezet worden naar Gutenberg. Omdat wij met zo min mogelijk plugins werken, zullen we niet snel tegen problemen aanlopen.

Wat zijn de verwachtingen?

Ik verwacht dat de nieuwe editor veel verwarring teweeg zal brengen bij WordPress-gebruikers. Er komt immers een editor bij die niet zomaar compatibel is met veel bestaande oplossingen. Ook lijkt de keuze voor deze editor niet erg vrijwillig. Wanneer Gutenberg als plugin was uitgebracht, zou het veel minder verwarring opgeleverd hebben. Voor ons zal WordPress 5.0 geen problemen opleveren omdat we goed voorbereid zijn. Bovendien geven wij de klant een training als er een nieuwe website is opgeleverd met de Gutenberg editor.

Advies en meer informatie

Mijn advies voor het gebruiken van Gutenberg is: wacht nog even totdat WordPress 5.0 volledig stabiel is. Probeer de nieuwe versie ook niet uit op een live website, maar zet een aparte testwebsite op waarmee je met Gutenberg kan experimenteren. Installeer de update pas nadat je alles uitgebreid hebt getest op de testwebsite.

Ben je al klant bij ons en heb je nog vragen? Bel dan naar onze supportlijn voor meer informatie!

Nieuwsbrief
iedere maand een kant-en-klaar kennispakketje!
Dankjewel voor jouw aanmelding. We hebben jouw aanvraag goed ontvangen!
Oeps! Er ging iets mis tijdens jouw aanmelding. Probeer het opnieuw.