Wil jij houvast in de vorm van een contentplanning? Wil je vooruit denken? Wil je snel schakelen doordat je voorbereid bent op het verbinden van consequenties en conclusies aan jouw content? Dan is het Hero, Hub, Hygiene model dé contentstrategie voor jou! Het stelt je in staat om doelstellingen en KPI’s in kaart te brengen én deze strak na te leven. Je kijkt namelijk gericht naar datgeen wat je met jouw content wilt realiseren, maar ook naar op welk specifiek moment je dat doet. Lees meer over deze eenvoudige werkwijze in onze Kiwi Byte.
Wat is het Hero, Hub, Hygiene model?
Een simpele strategie is een strategie die overleeft.. Het Hero, Hub, Hygiene model is duurzaam omdat het gemakkelijk uit te voeren is. Geen poespas, gewoonweg een behapbaar contentmodel.
Google introduceerde het Hero, Hub, Hygiene model (ook wel ‘help’ genoemd) in 2014. Dit model domineert sindsdien de marketing wereld, omdat het een effectieve werkwijze omvat. Het werkt als volgt:
Gedurende de tijdsverloop van één jaar zet je drie verschillende soorten content in;
- Hero content
- Hub content
- Hygiene content
Per type content wordt er een eigen frequentie, doelgroep, doelstelling en kanaalkeuze gehanteerd.
Het draait allemaal om de juiste boodschap
Het Hero, Hub, Hygiene model richt zich op hoe je met content een verhaal of een boodschap naar buiten brengt. Het doel is om mensen aan jouw merk te verbinden. Je wilt dat ze enthousiast worden door het zien van jouw content.
Hero content
Jouw Hero content is hoog over, want het heeft geen specifieke boodschap behalve laten zien wie je bent. Er zit niet per se een call-to-action in, deze content draait puur om merkbinding. Denk hierbij aan inspirerende, indrukwekkende en ‘niet te missen’ content wat inspeelt op bewustwording, gevoelens en emoties.
Hub content
Jouw Hub content richt zich op het verbinden van mensen aan jouw organisatie, niet alleen aan jouw merk. Hier laat je zien hoe je met jouw doelgroep omgaat. Je laat ook zien wat er binnen jouw organisatie gaande is. Je geeft ‘insider information’ weg, bijvoorbeeld door een vlog te maken of een blog te schrijven.
Hygiene content
Met jouw Hygiene content maak je mensen onderdeel van jouw merk, organisatie, netwerk én community. Zie het als een stabiele flow waarin je mensen praktische tips geeft en hulp aanbiedt.
Werken met het Hero, Hub, Hygiene model is dé basis van een sterke contentmix
Het Hero, Hub, Hygiene model geeft je de mogelijkheid om vooruit te denken. Door deze vorm van houvast heb je meer focus tijdens het bedenken, inplannen en creëren van content. En laat het hebben van focus nou juist zo belangrijk zijn, het zorgt er namelijk voor dat het vertellen van het juiste verhaal op het juiste moment een stuk makkelijker is.
Driemaal is scheepsrecht
Wanneer je met een Hero, Hub, Hygiene contentstrategie werkt, creëer je op drie verschillende manieren content. Het model bestaat als het ware uit drie lagen. De bovenste laag is de Hero laag, de middelste de Hub laag en de onderste de Hygiene laag. Door vanuit die drie lagen te denken en werken ben je op specifieke momenten relevant voor jouw doelgroep.
Hero, Hub, Hygiene is content focussed, wat in essentie betekent dat je mensen aan jouw merk wilt verbinden. Dit doe je niet door alleen maar Hero content te maken. Of door Hub content te delen. Of door Hygiene content te pushen. Je brengt alle drie de lagen aan in jouw contentstrategie, wat ervoor zorgt dat je een constante funnel draaiende houdt waardoor je voortdurend relevant blijft.
Die conversies komen vanzelf wel…
Content delen draait niet per se om conversies. Dat komt vanzelf, beloofd. Het draait om communicatie. We durven te zeggen dat het zelfs minder om marketing draait dan je waarschijnlijk denkt. Mensen aan jouw merk verbinden gaat om mensen warm houden, dichtbij houden, tot aan het punt dat zij er klaar voor zijn om de volgende stap in de funnel te nemen.
Doordat je met het Hero, Hub, Hygiene model drie verschillende lagen aanbrengt in jouw content, geef je mensen de kans om zich gemakkelijk te identificeren met jouw merk. Je gaat namelijk van hoog over meer de diepte in om vervolgens een helpende hand aan te reiken. Mensen kunnen zichzelf de vragen stellen: ‘welk bedrijf past bij mij?’ en ‘hoe kan ik onderdeel worden van dit merk, van deze community?’, doordat je een levensstijl aanbiedt. Dat is ook wel dé standaard neerzetten waarnaar mensen willen leven.
