Het Hero, Hub, Hygiene model als contentstrategie

Artikel
Digital Marketing
28/10/2021
minuten lezen
Redkiwi vertelt over het belang van een geslaagde contentstrategie. Scoor met jouw content met het Hero, Hub, Hygiene model.

Wil jij houvast in de vorm van een contentplanning? Wil je vooruit denken? Wil je snel schakelen doordat je voorbereid bent op het verbinden van consequenties en conclusies aan jouw content? Dan is het Hero, Hub, Hygiene model dé contentstrategie voor jou! Het stelt je in staat om doelstellingen en KPI’s in kaart te brengen én deze strak na te leven. Je kijkt namelijk gericht naar datgeen wat je met jouw content wilt realiseren, maar ook naar op welk specifiek moment je dat doet. Lees meer over deze eenvoudige werkwijze in onze Kiwi Byte.

Wat is het Hero, Hub, Hygiene model?

Een simpele strategie is een strategie die overleeft.. Het Hero, Hub, Hygiene model is duurzaam omdat het gemakkelijk uit te voeren is. Geen poespas, gewoonweg een behapbaar contentmodel.

Google introduceerde het Hero, Hub, Hygiene model (ook wel ‘help’ genoemd) in 2014. Dit model domineert sindsdien de marketing wereld, omdat het een effectieve werkwijze omvat. Het werkt als volgt:

Gedurende de tijdsverloop van één jaar zet je drie verschillende soorten content in;

  1. Hero content
  2. Hub content
  3. Hygiene content

Per type content wordt er een eigen frequentie, doelgroep, doelstelling en kanaalkeuze gehanteerd.

Het draait allemaal om de juiste boodschap

Het Hero, Hub, Hygiene model richt zich op hoe je met content een verhaal of een boodschap naar buiten brengt. Het doel is om mensen aan jouw merk te verbinden. Je wilt dat ze enthousiast worden door het zien van jouw content.

Hero content

Jouw Hero content is hoog over, want het heeft geen specifieke boodschap behalve laten zien wie je bent. Er zit niet per se een call-to-action in, deze content draait puur om merkbinding. Denk hierbij aan inspirerende, indrukwekkende en ‘niet te missen’ content wat inspeelt op bewustwording, gevoelens en emoties.

Hub content

Jouw Hub content richt zich op het verbinden van mensen aan jouw organisatie, niet alleen aan jouw merk. Hier laat je zien hoe je met jouw doelgroep omgaat. Je laat ook zien wat er binnen jouw organisatie gaande is. Je geeft ‘insider information’ weg, bijvoorbeeld door een vlog te maken of een blog te schrijven.

Hygiene content

Met jouw Hygiene content maak je mensen onderdeel van jouw merk, organisatie, netwerk én community. Zie het als een stabiele flow waarin je mensen praktische tips geeft en hulp aanbiedt.

Werken met het Hero, Hub, Hygiene model is dé basis van een sterke contentmix

Het Hero, Hub, Hygiene model geeft je de mogelijkheid om vooruit te denken. Door deze vorm van houvast heb je meer focus tijdens het bedenken, inplannen en creëren van content. En laat het hebben van focus nou juist zo belangrijk zijn, het zorgt er namelijk voor dat het vertellen van het juiste verhaal op het juiste moment een stuk makkelijker is.

Driemaal is scheepsrecht

Wanneer je met een Hero, Hub, Hygiene contentstrategie werkt, creëer je op drie verschillende manieren content. Het model bestaat als het ware uit drie lagen. De bovenste laag is de Hero laag, de middelste de Hub laag en de onderste de Hygiene laag. Door vanuit die drie lagen te denken en werken ben je op specifieke momenten relevant voor jouw doelgroep.

Hero, Hub, Hygiene is content focussed, wat in essentie betekent dat je mensen aan jouw merk wilt verbinden. Dit doe je niet door alleen maar Hero content te maken. Of door Hub content te delen. Of door Hygiene content te pushen. Je brengt alle drie de lagen aan in jouw contentstrategie, wat ervoor zorgt dat je een constante funnel draaiende houdt waardoor je voortdurend relevant blijft.

Die conversies komen vanzelf wel…

Content delen draait niet per se om conversies. Dat komt vanzelf, beloofd. Het draait om communicatie. We durven te zeggen dat het zelfs minder om marketing draait dan je waarschijnlijk denkt. Mensen aan jouw merk verbinden gaat om mensen warm houden, dichtbij houden, tot aan het punt dat zij er klaar voor zijn om de volgende stap in de funnel te nemen.

Doordat je met het Hero, Hub, Hygiene model drie verschillende lagen aanbrengt in jouw content, geef je mensen de kans om zich gemakkelijk te identificeren met jouw merk. Je gaat namelijk van hoog over meer de diepte in om vervolgens een helpende hand aan te reiken. Mensen kunnen zichzelf de vragen stellen: ‘welk bedrijf past bij mij?’ en ‘hoe kan ik onderdeel worden van dit merk, van deze community?’, doordat je een levensstijl aanbiedt. Dat is ook wel dé standaard neerzetten waarnaar mensen willen leven.

Afhankelijk van de laag bepaal je de frequentie van je contentpublicatie

Download bestand

Oops, er is iets fout gegaan met het verzenden. Probeer het nog eens.
Oops, er is iets fout gegaan met het verzenden. Probeer het later opnieuw.

Samen ontwikkelen?

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Hoe zet je de Hero, Hub, Hygiene contentstrategie effectief in?

Hero

Jouw Hero content plan je gemiddeld twee tot vier keer per jaar in. Drie grote campagnes per jaar is een mooi streven. In Hero campagnes zit veel werk, veel tijd, veel energie en vaak ook veel geld. Je wilt met jouw Hero content ‘iedereen’ bereiken.

Hero content kan gekoppeld worden aan grote thema’s, zoals de seizoenen (bijvoorbeeld een zomercampagne), ‘back to school’ of de Olympische Spelen. Hiermee maak je een groot statement zonder dat daar direct een diepere boodschap achter schuilgaat.

Hub

Jouw Hub content komt vaker terug dan jouw Hero content. Laten we bijvoorbeeld uitgaan van maandelijks of wekelijks. Maak maandelijks een vlog die inzicht geeft in hoe jouw organisatie opereert, of schrijf wekelijks een blog waarin je mensen verbindt aan de motiverende stem van jouw merk.

Je kunt Hub content zien als de diepere uitwerking van jouw Hero content. Hier wil je namelijk wel een verhaal of boodschap meegeven. Kies bijvoorbeeld één van de grote thema’s die op dat moment actief is en werk deze uit in subcategorieën.

Hygiene

Jouw Hygiene content is de laag die je aanbrengt waarin je alledaagse informatie deelt. Hiermee kun je nieuwe mensen aan jouw merk koppelen door ze te enthousiasmeren, eveneens als bestaande fans informeren, helpen en ontzorgen. Hygiene content vergroot doorgaans het bereik van jouw organisatie, doordat je toegankelijke en specifieke content deelt waar mensen daadwerkelijk naar op zoek zijn. Denk bijvoorbeeld aan behulpzame artikelen, reviews, tutorials, handleidingen, enzovoorts.

Je wilt constant de bevestiging geven dat je begaan bent met de dagelijkse struggles van jouw doelgroep en dat je meedenkt. Je zorgt er met jouw Hygiene content voor dat je voor mensen klaar staat.

Wat levert werken met het Hero, Hub, Hygiene model jouw business op?

Het Hero, Hub, Hygiene model bezorgt je een grotere en meer betrokken doelgroep. Je raakt verbonden met mensen die écht begaan zijn met jouw merk. Doordat je doelgericht en met de juiste doelstellingen een positieve beeldvorming van jouw organisatie neerzet, kost het je uiteindelijk minder moeite om mensen te laten converteren. Ze zijn fan, dus ze willen vanuit zichzelf jouw producten – en ook jouw levensstijl – aanschaffen.

Ook stelt de Hero, Hub, Hygiene contentstrategie je in staat om vooruit te kijken én vooruit te plannen. Je bent niet alleen bezig met het heden, maar ook met thema’s die in de nabije toekomst aandacht vereisen. Dat maakt het makkelijker om tot goede content te komen, om mensen met de juiste boodschap aan te spreken én dit op het juiste moment te doen.

Nieuwsbrief
iedere maand een kant-en-klaar kennispakketje!
Dankjewel voor jouw aanmelding. We hebben jouw aanvraag goed ontvangen!
Oeps! Er ging iets mis tijdens jouw aanmelding. Probeer het opnieuw.