De schaalbaarheid van design: Atomic Design Systems

Artikel
Design
17/8/2022
minuten lezen
Design Systems voor consistentie

Er wordt volop in digitalisering geïnvesteerd door bedrijven. Naast een website, hebben zij ook portals en apps om de klant een optimale ervaring te bieden. Maar, hoe zorg je als organisatie dat jouw gebruiker zijn ervaring consistent is? Schaalbaarheid is het sleutelwoord. Niet steeds het wiel opnieuw uitvinden, maar efficiënt te werk gaan met bestaande onderdelen, de design componenten. Dat is exact wat een design system faciliteert.

Wat is een design system?

Een design system is een centraal document waarin allerlei richtlijnen en herbruikbare componenten worden verzameld. Het is dus geen ​​UI toolkit of set UX principles. Omdat iedereen dezelfde bouwstenen gebruikt, ontstaat consistentie in development en dus in gebruikerservaring. Waar bedrijven vroeger een huisstijlboek hadden, zijn design systems de doorvertaling naar de digitale wereld waar andere spelregels gelden dan bijvoorbeeld met drukwerk. Bij Redkiwi bouwen wij het design system in Figma.

Hoe stel je een atomic design model op?

Bij het opzetten van een design system is het belangrijk om niet gelijk te beginnen met het ontwerpen losse componenten. Om alle onderdelen in een design system ook echt impactvol te maken, is het belangrijk om eerst een visie te creëren. De samenhang tussen alle onderdelen is wat deze methode namelijk krachtig maakt. Deze visie creëren wij met klanten in de discovery fase.

Als je het design system opstelt, begin je met de kleinst mogelijke deeltjes: denk aan de kleur, icoontjes, fonts en knoppen. Dit zijn de atomen van je design. Vervolgens ga je aan de slag met de moleculen, bijvoorbeeld tekstelementen die font, knoppen en labels samen tot één werkend molecuul brengt. Als laatste ontwikkel je organisms. Denk hier bijvoorbeeld aan een product-grid organism dat bestaat uit moleculen primaire navigatie, zoekformulier, en productinformatie (afbeelding, titel en prijs). Je wordt dus niet belemmerd met een design system - het groeit juist met de tijd mee. Je kent de regels, en hier kun je oneindig veel combinaties mee maken.

‘’Als je de beperkingen kent, kun je daarbinnen onbeperkt te werk gaan’’ - Jules Deelder
Design System Atoms Redkiwi

Download bestand

Oops, er is iets fout gegaan met het verzenden. Probeer het nog eens.
Oops, er is iets fout gegaan met het verzenden. Probeer het later opnieuw.

Samen ontwikkelen?

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Voorbeelden atomic design models

Voor het reizigersplatform van HTM zijn alle verschillende foutmeldingen, formulieren, acties en contact knoppen van het platform uitgewerkt in het design system. Hierdoor blijft HTM super consistent. Later wilde HTM een webshop geïntegreerd binnen het platform. Omdat er een design system stond, werd dit een eenvoudige uitbreiding. Hun visuele spelregels stonden namelijk al vast. Twee platformen, één consistente ervaring. 

Andere goede voorbeelden zijn die van Airbnb, Google, en Shopify.

Wat bereik je met een design system?

De uitkomst van een goed design system is altijd consistentie. Je voorkomt inconsistentie fouten omdat je het kleinste gedeelte van een huisstijl vastlegt. Daardoor is wildgroei van verschillende huisstijl interpretaties niet mogelijk. Een ander voordeel zit hem vervolgens in het maken van aanpassingen. In plaats van het aanpassen van het component van de knop, het linkje en het icoon, pas je simpelweg de design token aan, en de rest verandert automatisch mee. 

Jouw eigen design system voor jouw website of platform?

Het is zeker een flinke tijdsinvestering om een design system goed in elkaar zetten. Echter, de tijd die je in het begin investeert, betaald zich later dubbel en dwars uit. Zo zien we bij onze klanten dat een groot volume van het design in het begin van een sprint zit. Naarmate die vordert, neemt het aantal uur design af. De componenten uit het design system opbouwen is makkelijk en werkt efficiënt. Kun jij ergens hulp bij gebruiken? Laat het ons weten.

Nieuwsbrief
iedere maand een kant-en-klaar kennispakketje!
Dankjewel voor jouw aanmelding. We hebben jouw aanvraag goed ontvangen!
Oeps! Er ging iets mis tijdens jouw aanmelding. Probeer het opnieuw.