Een kwestie van de lange adem. Nog nooit is het zo belangrijk geweest om je digitale landschap goed in te richten, zichtbaar te zijn onder je doelgroep en actie te ondernemen. In deze onzekere tijden kan het focussen op de lange termijn perspectief bieden. Om klaar te zijn voor het moment dat de economie weer op gang komt.
In deze Kiwi Byte leggen we uit waarom digitale zichtbaarheid nog nooit zo belangrijk is geweest en geven wij enkele tips om je zichtbaarheid op diverse kanalen te vergroten.
Wat is digitale zichtbaarheid?
Eigenlijk is het heel simpel, digitale zichtbaarheid is het hebben en creëren van een sterke digitale footprint. Daardoor ben je digitaal zichtbaar en aanwezig onder je doelgroep op diverse kanalen. Denk bijvoorbeeld aan Google Ads, Google organische resultaten, social media en e-mail. Hiermee zeggen we niet dat je al deze kanalen moet inzetten. Breng focus aan in je digitale strategie en zorg ervoor dat je de kanalen kiest waar jouw doelgroep aanwezig is.
Waarom is zichtbaar zijn belangrijk?
In deze tijd worden veel organisaties geraakt, maar zijn er veel meer mensen online. Niemand heeft natuurlijk een exact idee wanneer deze periode voorbij is. Op het moment dat de crisis voorbij is, moet je er zijn onder je doelgroep, maar ook al zijn geweest. Je wilt namelijk top of mind blijven met je organisatie en dat kan alleen door zichtbaar te zijn en betrokken eindgebruikers te behouden en/of te creëren. Mede daardoor is digitale zichtbaarheid belangrijk om je gestelde doelstellingen en KPI’s te behalen.
Waar moet ik zichtbaar zijn?
In deze Kiwi Byte gaven we eerder al aan dat je kanalen kiest waar jouw doelgroep aanwezig is. Dat kan betekenen dat jouw doelgroep geen gebruik maakt van social media of niet via Google op zoek gaat naar jouw bedrijf. Dat zouden wij onwaarschijnlijk vinden, maar het kan ;).
Vorm een digitale strategie waarin je onderzoek doet naar jouw doelgroep. Je bepaalt wie je doelgroep is. Op welke momenten van de customer journey je contact moet leggen met de doelgroep en via welke kanalen je dat doet. Als laatste bepaal je de boodschap waarmee je communiceert.
