Openbaar vervoersbedrijf RET constateert een groei in het aantal reizigers. Uiteraard wil de RET hen uitstekend van dienst zijn. Met comfortabele voertuigen, een groot bereik en een hoge frequentie. Maar goede reisinformatie is minstens net zo belangrijk in dit rijtje. Reizigers proactief informeren gebeurt sinds afgelopen zomer onder andere via de nieuwe (mobiele) website.
Reizigers proactief informeren gaat snel en efficiënt via internet. Haltewijzigingen, dienstregelingen en een reisplanner moeten voor iedereen toegankelijk zijn. “Op onze oude website was dat maar gedeeltelijk het geval”, vertelt René Vaartjes, online marketeer bij de RET. “We betaalden veel geld aan licentiekosten voor het content management systeem (CMS). Maar het CMS was eigenlijk een ‘black box’. We konden zelf nauwelijks informatie aanpassen.” Dat moest anders: een open source CMS en een Rotterdams bureau voor de techniek, om snel mee te schakelen. Zo kwam de samenwerking met Redkiwi van de grond.
Ingenieuze techniek
Het vervoersgebied van de RET wordt steeds groter. Dat maakt de dienstregeling steeds complexer. “We hebben twee systemen: één dat onze voertuigen indeelt en één dat onze mensen indeelt”, vertelt René. “Deze twee systemen genereren iedere week een nieuw bestand, dat wij uploaden naar Redkiwi. Zij verwerken de gegevens. En daaruit volgt de dienstregeling. Die implementeren ze op onze site. Ook tijdelijke omleidingen of vervallen haltes worden daarin meegenomen. Iedere week up to date.” Ook voor de reisplanner bedacht Redkiwi een ingenieus systeem. De motor achter de reisplanner is 9292.nl. De reisplanner van RET verstuurt razendsnel een verzoek naar 9292.nl, en krijgt via die site de gewenste gegevens over de aangevraagde reis. De locaties hebben een geografische positie, waardoor reizigers hun reis van deur tot deur kunnen plannen.
Mobiele bezoekers
Via de nieuwe website kan de RET de reizigers beter informeren. De bezoekersaantallen laten zien dat daar ook behoefte aan is. “Dagelijks bezoeken zo’n tienduizend mensen onze website. Bij calamiteiten, zoals afgelopen januari, toen er beton op de metrorails was gevallen, – kan dat oplopen tot vijftig- of zestigduizend bezoekers. Met behulp van ‘front-end editing’ kunnen we onze site dan snel updaten. Er verschijnt dan een banner die meldt waar de problemen zijn. Zo weten reizigers meteen waar ze aan toe zijn. Het grootste probleem in het openbaar vervoer is onzekerheid. Die kunnen we wegnemen door snel accurate reisinformatie aan te bieden via onze site.” Dat gaat steeds beter. In 2010 had RET.nl 180.000 bezoekers per maand. In 2012, na het redesign, werden dat er 380.000. Een verdubbeling. “Die hebben we te danken aan het mobiele verkeer. Redkiwi maakte namelijk ook een mobiele versie van onze website. Via GPS kunnen mensen hun locatie bepalen, en zien welke ov-haltes er in de buurt zijn. We zien dat 55 procent van de bezoekers onze site via een mobiel apparaat bekijkt. Logisch, want ook tijdens de reis willen reizigers accurate informatie.”
Drempelvrij
Momenteel werkt Redkiwi aan een drempelvrije variant van RET.nl. Een drempelvrije website is toegankelijk voor visueel gehandicapten. “We werken met veel contrast en grote letters. Bovendien maken we de site toegankelijk voor voorleessoftware”, vertelt Linda Rindertsma, projectmanager bij Redkiwi. “Anders dan we gewend zijn, komt design hier op de tweede plaats. Maar we zorgen er wél voor dat de RET een nóg bredere klantenkring kan bedienen.”
Heeft uw website ook een technische boost nodig? Redkiwi helpt u graag verder, neem contact op.