Google Analytics 4

Toekomstbestending met data omgaan

Data
Doelgroep
Digital marketing

15.09.2022

Sinds 1 juli 2023 stopt de verwerking van data in Universal Analytics (UA)

Na 10 jaar wordt UA uitgefaseerd. De focus komt hiermee volledig op de opvolger te liggen dat inmiddels twee-en-een-half jaar op de markt is. De tijd om volledig over te stappen naar GA4 is hiermee aangebroken

Wat zijn de verschillen?

In eerste instantie zal het werken met Google Analytics 4 even wennen zijn, maar ten opzichte van Universal Analytics heeft Google Analytics veel voordelen voor jouw bedrijfsprocessen. Over kansen gesproken:

Website en app metingen in één Analytics-property

In Google Analytics 4 is het mogelijk om web- en appdata te combineren in één property. Hiermee kun je nog beter de customer journey van klanten inzichtelijk maken binnen zowel de web als app omgeving.

Nieuwe manier van meten

Toen Universal Analytics gebouwd werd, lag de focus voornamelijk op het meten van websites. Die manier van meten is inmiddels gedateerd. GA4 werkt met een nieuw event-based datamodel en biedt hierdoor meer flexibiliteit. Zo kun je dus app- en webdata combineren en is Google Analytics 4 niet volledig afhankelijk van cookies. Dit is natuurlijk een hot topic in de befaamde cookieless-era.

Gratis starten met BigQuery 

Steeds meer bedrijven zetten een data-warehouse op om alle data uit relevante (marketing-)databronnen te verzamelen. Deze data wordt vervolgens gecombineerd, gevisualiseerd en geanalyseerd. De BigQuery-koppeling geeft de mogelijkheid om alle ruwe Analytics-data op te slaan in je data-warehouse.

Machine learning-functionaliteiten

Door middel van machine learning genereert Google Analytics 4 inzichten over gebruikersgedrag en conversies. Denk hierbij aan voorspellingen over welke gebruikers waarschijnlijk gaan converteren. Deze data kunnen jouw organisatie weer helpen om de marketing uitingen te verbeteren.

Meer gericht op privacy

Google Analytics 4 biedt uitgebreidere mogelijkheden met betrekking tot privacy-instellingen. Zo heeft Google onder andere aangegeven dat IP-adressen niet opgeslagen worden.


Integraties met andere Google-producten

Google Analytics 4 heeft verschillende integraties met andere Google-producten, denk hierbij aan koppelingen met Google Ads, Google Search Console en Google Optimize. Recent is ook de Search Ads 360- en Display Ads 360-koppeling voor Google Analytics 4 uitgerold, zodat je ook je doelgroepen en conversies kunt activeren via het Google Marketing Platform.

Gelijk aan de slag

Aangezien ons advies is om vandaag nog te beginnen met de overstap, reiken we je een paar handvatten aan. De eerste stap in jouw overstap is het aanmaken van een Google Analytics 4 property. Dit kan eenvoudig in de beheerdersomgeving van Analytics Universal property.

  1. Ga naar de beheerdersomgeving en kies in de property-kolom voor ‘instelassistent voor GA4’.
  2. Klik op de blauwe button ‘aan de slag’ en klik op ‘property maken’.

Je nieuwe Google Analytics 4 property is nu aangemaakt. Nu is het zaak dat je websitegegevens daadwerkelijk gemeten worden. Dit doe je door een nieuwe trackingcode op je website te plaatsen. Dit kan zowel via de Google Tag Manager als via je websitebouwer:

  1. Open de Installatie-assistent in het linker menu. Ga naar ‘Taginstallatie’.
  2. Je wordt doorgestuurd naar de gegevensstream van je website. De gegevensstream staat al voor je klaar. Open nu de gegevensstream.
  3. Kopieer het Metings-ID en open de Google Tag Manager container van je website.
  4. Maak een nieuwe tag aan met het type Google Analytics 4 configuratie. Plak het Metings-ID en plaats de tag op alle pagina’s. Sla de tag op en vergeet niet op de blauwe button ‘verzenden’ te klikken om de tag actief te maken.

Google Analytics 4 is nu aangemaakt en verzamelt data. Aangezien deze overstap verder gaat dan alleen een simpele configuratie, begrijpen we dat dit veel specifieke vragen kan veroorzaken met betrekking tot jouw individuele situatie. Hier schieten wij te hulp! We kunnen samen een custom GA4 setup in richten die rekening houdt met jouw business doelen. Zo zorgen we er samen voor dat niets verloren in jouw data-processen gaat.

Lukas Roeling
Digital Marketing Consultant

Benieuwd naar onze digitale aanpak?

Neem dan contact met ons op.

CONNECT MET LUKAS STUUR EEN E-MAIL