Google hanteert duidelijke taal om te laten weten wat ze van jouw webpagina’s vinden, namelijk ‘good’, ‘needs improvement’ en ‘poor’ als het de core web vitals betreft. Deze pijlers worden ingezet om drie metrics te meten die als basisindicatoren kunnen worden gezien. LCP, FID en CLS schetsen een beeld van de prestaties van jouw website. Je denkt vast, LC… wat? Dat leggen we in de volgende alinea uit, dus lees vooral verder.
Deze Core Web Vitals zeggen meer over de gebruikerservaring van een pagina dan over de techniek die erachter zit, dat is de kracht. Er wordt niet alleen gekeken naar hoe snel een server is en reageert, maar ook naar hoe een website opent en of er verspringende elementen zijn die plotseling van plaats veranderen. Dit is waardevolle informatie, maar waarom precies? Wij vertellen je in deze Kiwi Byte wat je wint door aan de slag te gaan met Google Core Web Vitals.
Welke Core Web Vitals zijn er?
LCP – Largest Contentful Paint
Google meet hier de snelheid van het laden van elementen waarmee het grootste deel van een scherm wordt gevuld.
Heeft jouw website pagina’s met als eerste aanblik een grote afbeelding? Dan kan het weleens zo zijn dat het laden van deze afbeelding wat tijd kost. De truc is om deze laadtijd zo kort mogelijk te maken, je wilt al jouw elementen zo snel mogelijk in beeld hebben.
Is dit niet het geval en laadt de afbeelding (of een ander element) niet binnen 2,5 seconden, dan krijg je van Google een ‘needs improvement’ of boven de 4 seconden zelfs een ‘poor’ rating.
FID – First Input Delay
De snelheid (of vertraging, het is maar net hoe je het bekijkt) van de eerste handeling die een bezoeker uitvoert valt onder de FID.
Bijvoorbeeld: een bezoeker is aan het winkelen op jouw webshop en klikt op add to cart. Wanneer de tijd tussen de uitgevoerde interactie (het klikken op de knop) en het reageren van jouw pagina hoger is dan 100 milliseconden heb je eigenlijk een probleem. Lang wachten leidt tot afhaken en dát wil je natuurlijk niet.
Let wel op: het draait bij FID alleen om de eerste interactie die een bezoeker met jouw pagina heeft.
CLS – Cumulative Layout Shift
Deze metric is het gemakkelijkst om op te lossen, dat is goed nieuws. Maar wat valt er redelijk simpel op te lossen, vraag je? Het shiften van elementen op jouw webpagina’s.
Het meten vindt plaats vanaf het moment dat de pagina wordt geladen, tijdens het shiften, tot het moment waarop alles op z’n plek staat. Denk hierbij aan afbeeldingen die van het midden naar de zijkant verspringen of CTA buttons die van naast elkaar naar onder elkaar gaan.
En hoe valt dat dan op te lossen?
Door blokken voor content te reserveren. Als je de plek van alle elementen die op jouw webpagina’s staan van tevoren reserveert – dus als de locatie van bijvoorbeeld een afbeelding bekend is – kan alles eenvoudig worden geladen. Als een soort kleurplaat die je invult. Hierdoor kun je de CLS onder de geadviseerde 0.1 seconden houden en dus groen kleuren.
Waarom zijn Google Core Web Vitals belangrijk?
1. User Experience
We pakken er een voorbeeld bij: werk je met advertenties? Dan speelt dat een rol in jouw UX. Klikt een potentiële klant op één van jouw ads, maar duurt het laden van jouw pagina lang, dan raak je deze klant mogelijk kwijt.
Daarnaast is de user experience op jouw website ook van belang, gezien hier veel touchpoints plaatsvinden waarop je een klant kwijt kunt raken. Kortom: de User Experience is een zeer vitaal onderdeel van jouw website.
2. SEO ranking factor
Heb je veel negatieve punten of zijn jouw Core Web Vitals ratings ‘needs improvement’ en ‘poor’? Dan zal dit een negatief effect hebben op je SEO rankings. Dat is balen, want je wilt natuurlijk dat je pagina’s zo hoog mogelijk in de zoekresultaten getoond worden. Google Core Web Vitals helpen je met pijnpunten in kaart brengen én oplossen zodat je beter gaat scoren.
3. Meer omzet
Medians, een digitaal platform voor onderzoek naar de effecten van nieuwe medicijnen, laat zien dat een betere User Experience zorgt voor meer sales, wat leidt tot meer omzet.
4. Houvast en structuur
Google Core Web Vitals is een handig hulpmiddel (voor developers) als het aankomt op betere pagina’s bouwen. Pijnpunten worden gevonden en kunnen door ons (of jouw team) worden opgelost aan de hand van specifieke informatie, wat het leven van degene die de kleurplaat in moet kleuren een stuk makkelijker maakt.
