Google Analytics is absoluut niet alleen voor de doorgewinterde web analytics-specialist. In deze kiwi byte leggen we het verschil uit tussen gebruikers en nieuwe en terugkerende gebruikers. Wat betekenen deze statistieken en waar moet je rekening mee houden als je de gegevens interpreteert. Aan het einde van dit artikel kies je wellicht net als ons, voor een andere statistiek. Voordat we hier dieper op ingaan is het goed om wat meer over Google Analytics te weten en de bouwstenen van de rapporten.
Het doel van Google Analytics is waarde inzichtelijk te maken. Je creëert daardoor niet alleen waarde voor je organisatie, maar ook voor je bezoeker. Je leert meer over de bezoeker en je platform prestaties ten aanzien van je bezoekers. Deze gebruikersdata helpen je om je platform aan te passen aan de behoefte van de bezoeker. Deze data kun je terugvinden in rapporten in de vorm van dimensies en statistieken. Dit zijn de bouwstenen van de rapporten.
Wat is nu het verschil?
Dimensies en statistieken in Google Analytics zijn twee verschillende dingen, maar wat is nu precies het verschil? Dimensies zijn kenmerken van jouw gegevens. De dimensie ‘pagina’ geeft bijvoorbeeld de URL aan van een pagina die wordt bekeken. Statistieken zijn kwantitatieve metingen. De statistiek ‘sessies’ geeft het totale aantal sessies weer. De statistiek ‘pagina’s/sessie’ geeft het gemiddelde aantal bekeken pagina’s per sessie weer. Wil je weten welke dimensies en statistieken je nog meer kunt gebruiken in de rapporten van Google Analytics? Bekijk dan dit overzicht. Je vind hier ook specifiek welke statistieken in segmenten gebruikt kunnen worden en welke niet.
Gebruikers versus nieuwe gebruikers
Terug naar de statistiek waar een deel van dit artikel over gaat, namelijk ‘gebruikers’ en ‘nieuwe gebruikers’. Hier ontstaat vaak verwarring over, want wat betekenen deze 2 begrippen. Bij de statistiek ‘gebruiker’ wordt er geen verschil gemaakt of je al eens eerder op de site bent geweest of niet. Bij ‘nieuwe gebruikers’ en ‘terugkerende bezoekers’ wel, al zitten hier wel wat haken en ogen aan als je het hebt over de interpretatie van deze cijfers.
