Stel doelen voor jouw contentplan
Wat wil je bereiken met jouw contentplan? Door KPI's en doelstellingen te definiëren kun je doelgericht te werk gaan én de effectiviteit van jouw contentplan vergroten.
Enkele van jouw doelstellingen kunnen de eerder genoemde voordelen – waaronder maar niet gelimiteerd tot tijdsbesparing, snelle probleemoplossing en innovatie – zijn. Maar denk ook eens aan:
- het opbouwen van een community;
- het vergroten van de naamsbekendheid van jouw organisatie;
- het betrekken van jouw klanten bij jouw organisatie middels content.
Daarnaast kun je ook denken aan doelstellingen die van toepassing zijn op jouw organisatie, jouw medewerkers en jezelf. Vooral wanneer je voor het eerst aan de slag gaat met contentmarketing raden we aan om rekening te houden met:
- de publicatie frequentie van jouw content;
- het verhogen van het activiteitenniveau van verschillende (social) kanalen;
- betrek je medewerkers in je doelstellingen om updates actief te delen en te liken;
- het eventueel creëren van een nieuw digitaal platform om content op te delen.
Leer jouw doelgroep kennen
Het kennen van jouw doelgroep is belangrijk voor veel aspecten binnen jouw organisatie. Eigenlijk alle aspecten. Zo ook het creëren en delen van content. Doe dus onderzoek naar de mensen die je aan wilt spreken en de mensen die je al aanspreekt. Breng basisinformatie, aan de hand van een persona, in kaart:
- Leeftijd
- Genderidentiteit
- Beroep
- Geolocatie
Maar sta ook stil bij de mening van (potentiële) klanten, hun online gedrag, gedachtegang en wie ze zijn. Je wilt weten hoe jouw doelgroep jouw producten ‘onderzoekt’, waar ze enthousiast van worden en waardoor ze beslissen een product of dienst aan te schaffen. Door te begrijpen hoe jouw doelgroep in elkaar steekt voorzie je gemakkelijker in behoeftes. Enkele manieren om deze informatie te verzamelen is door:
- biografieën te bekijken (op sociale media kanalen);
- vragen te stellen in onder andere blogposts;
- reviews te lezen en te begrijpen;
- A/B testen uit te voeren;
- met jouw doelgroep in gesprek te gaan.
Bedenk content ideeën
Schakel jouw meest creatieve werknemers in om ideeën te bedenken. Zowel om aan onderwerpen te komen, als om te bepalen wat voor soort content je gaat maken. De beste content is namelijk content welke voortkomt uit de intrinsieke motivatie van jouw collega’s. Daarnaast is het een goed idee om onderzoek te doen naar bestaande (succesvolle) content. Wat sluit aan op jouw organisatie én werkt uitstekend? Een duidelijk overzicht van de mogelijkheden maakt het makkelijker om jouw contentplan in te richten.
Tijdens deze stap is het handig om een document op te stellen waar je alles in verzamelt en bijhoudt. Bijvoorbeeld een Excel of een Google docs sheet. Maak een overzichtelijk document waarin je alles wat je bedenkt noteert, zoals bijvoorbeeld jouw idee om een video op te nemen waarin het nieuwste product wordt aangeprezen op een humoristische manier. En dat deze video opgenomen moet worden door Jasper, op de eerste maandag van augustus én dat de video eind september af moet zijn, zodat je deze content begin oktober kunt publiceren op jouw website en social media kanalen.
Bepaal met welke platformen je gaat werken
Niet alle content die je creëert is geschikt voor al jouw kanalen. Een website, app, social media kanaal of nieuwsbrief bereikt doorgaans een bepaald soort mens, misschien maar één type persona uit jouw doelgroep. Daarom is het belangrijk om geschikte kanalen te kiezen. Het draait in dit geval om wat voor effect jouw keuze heeft, maar ook om jouw voorkeur. Maak je graag content voor Instagram? Verdiep je dan in hoe je zo succesvol mogelijk jouw doelgroep bereikt via dit kanaal.
Een greep uit de mogelijke kanalen:
- Jouw website
- Jouw app
- Facebook, Instagram, Snapchat, Twitter, Pinterest, YouTube of TikTok
- Pay-per-click, waaronder Google Ads
- Display advertising
- E-mail en nieuwsbrieven
- Podcast kanalen zoals Spotify
- De website van partners, bloggers, overige organisaties die naar jouw site linken
Wanneer je aan de slag wilt met affiliate marketing en dus content wilt delen op meerdere kanalen van partners, kun je jouw bestaande content aanpassen. Denk bijvoorbeeld aan een blogpost die op jouw website staat gebruiken als script voor een webinar. Of andersom, schrijf aan de hand van een bestaande webinar een blogpost voor de website van een bedrijf waar je mee samenwerkt. Ook kun je infographics delen op verschillende platforms of opiniepeilingen en enquêtes toevoegen aan content zodat jouw doelgroep een interactieve ervaring heeft.
Creëer, publiceer en beheer aan de hand van jouw contentplan
Dit is the fun part! Je gaat aan de slag met het creëren van jouw content. Wanneer je tevreden bent met de blogpost die jouw medewerker heeft geschreven, of de video die is opgenomen en afgerond, publiceer je de content op het door jou gekozen kanaal.
Het creëren en publiceren houd je gemakkelijk bij in jouw Excel of Google docs sheet. Denk hierbij aan de deadlines van SEO research en het schrijven of maken van de content, eveneens als de (geplande) publicatiedatum.
Echter ben je nog niet klaar…
Het simpelweg delen van content is niet altijd genoeg voor gegarandeerd succes. Betrek en gebruik jouw partners, collega’s en doelgroep bij jouw content, bijvoorbeeld via social media. Bouw een band op met jouw doelgroep zodat ze jouw content delen. Wees servicegericht en verlies daarbij jouw stemgeluid (tone of voice) niet uit het oog. Blijf trouw aan jouw visie en strategie, dan blijven jouw klanten trouw aan jouw organisatie.
Welke rol speelt SEO in jouw contentplan?
SEO en content gaan hand in hand wanneer we het hebben over evergreen content. Deze term duidt op content die interessant, tijdloos en relevant blijft op de lange termijn. Het verjaard niet, doet het goed bij jouw doelgroep en behoudt daardoor altijd veel waarde. Het is belangrijk voor jouw SEO health om evergreen content mee te nemen in jouw contentplanning.
Waar je op moet letten is dat het jaarlijks of tweejaarlijks updaten van jouw evergreen content vaste prik in jouw content planning staat. Wanneer het dan weer ‘die tijd van het jaar’ is weet je dat je aan de slag moet. Doe een korte check met als focus de gebruikte keywords: zijn deze veranderd? Als er verschuivingen zijn geweest in de keywords waar jouw doelgroep op zoekt, is het belangrijk om daarop in te spelen. Dan matchen de onderwerpen van jouw content weer met de keywords en blijft jouw content relevant.
25 verschillende soorten content
Ja, leuk, zo’n contentplan. Maar wat voor typen content bestaan er eigenlijk? Een (redelijke grote) greep uit de mogelijkheden:
- Blogs
- Landingspagina’s
- Longreads
- Artikelen
- Audiobooks
- Foto’s
- Whitepapers
- Presentaties (PDF’s)
- Podcasts
- Video’s & vlogs
- Newsletters
- Nieuwsberichten
- Templates
- Social media posts
- Case studies
- Ebooks
- E-courses
- Webinars
- Infographics
- Reviews
- Quizzes & polls
- Enquêtes
- FAQ’s
- Tools
- Advertenties
Een contentplan maken kan trouwens ook in 10 in plaats van 5 stappen!
Wil je nóg dieper ingaan op jouw contentplan? Dat kan! Door de stappen te spreiden en volgens de onderstaande lijst te werken haal je uit zowel de eerste als de uitgebreidere opzet van jouw contentplan uiteindelijk nog meer. Een goed begin is het halve werk, een betere opvolging is het hele werk:
- Wat is de kernboodschap van de content van jouw organisatie?
- Wie is jouw doelgroep?
- Hoe stel je jouw klant en/of eindgebruiker centraal?
- Wie is er verantwoordelijk voor welke content?
- Welke thema’s zijn relevant voor jouw organisatie én jouw doelgroep?
- Over welke onderwerpen wil je communiceren?
- Het maken van een publicatiekalender: hoe doe je dat?
- Hoe ga je flexibel om met de activiteiten in jouw publicatiekalender?
- Hoe behoud je jouw lange termijn focus?
- Hoe maak je het succes van jouw content meetbaar?
Wil je meer uitleg? Neem dan contact op, we helpen je graag met het uitwerken van een waterdicht contentplan of content creatie. Zowel van scratch, als wanneer je al bent wezen pootjebaden.