Wanneer heb jij voor het laatst naar de SEO waarde van jouw website gekeken? Wij vinden dat je maandelijks, zo niet wekelijks, bezig moet zijn met jouw SEO strategie. Waarom? Omdat de wereld van SEO blijft veranderen. Het is belangrijk sowieso elk half jaar stil te staan bij de basis, aangezien je daar niet dagelijks mee aan de slag gaat.
Doe jij dit al? Super! Wellicht zal er bij het uitvoeren van onderstaande checks weinig nieuws naar voren komen. Maar maakt het bedenken waar te beginnen je gillend gek? Lees dan snel verder!
Het jaarlijks checken van jouw SEO waarde
Het kijken naar jouw technische SEO punten en de status hiervan zou je eigenlijk elk half jaar moeten doen, maar in ieder geval minimaal één keer per jaar. In deze blog delen we een handig stappenplan die je er elk (half) jaar bij kunt pakken. Hierdoor blijf je up to date én werk je aan jouw SEO health.
Hoe vaker je dit proces herhaalt, hoe makkelijker het wordt. Je kunt sneller grote issues aanpakken of zelfs voorkomen, zoals het dalen van jouw rankings door technische dingen die je vergeet te controleren. Ook is het controleren van de SEO waarde van jouw website belangrijk voor (betere) vindbaarheid en relevantie.
Een SEO health check begint bij het controleren van crawlfouten
Stap 1
Google Search Console is essentieel wanneer je een statusrapport wilt inkijken. Deze geeft diverse crawlfouten van jouw website weer.
Een veel voorkomende melding is ‘ingediende URL is een soft 404’ of ‘ingediende URL is niet gevonden (404)’. Soms heb je pagina’s met een reden verwijderd, bijvoorbeeld omdat je zombie pagina’s wilt elimineren. In dit geval hoef je niets te doen, Google stopt uiteindelijk zelf met het rapporteren van deze kapotte pagina’s.
Als er pagina’s tussen staan waarvan je wél wilt dat Google ze indexeert is het tijd om actie te ondernemen!
Een andere mogelijke melding is ‘serverfout 5xx’. Deze fouten leiden tot beschikbaarheid waarschuwingen en moeten indien mogelijk worden opgelost.
Bekijk eerst of de problemen tijdelijk zijn of dat ze al langer spelen. Vraag altijd aan jouw webbouwer of de aangegeven fout daadwerkelijk belangrijk is.
Relevante content is onderdeel van een SEO health check
Stap 2
Jouw website bevat als het goed is top- en ondersteunende content. Top content wordt ook wel cornerstone content genoemd. Vanuit jouw cornerstone verwijs je naar ondersteunende content.
Top content kan een goed presterende blog zijn, maar bijvoorbeeld ook een succesvolle productpagina. Naarmate de tijd verstrijkt en een heel scala aan dingen veranderen kan jouw top content verouderen. Dit is een probleem als het aankomt op SEO waarde.
Ondersteunende content creëert meerwaarde tijdens de koopfase. Dit type content kan overige blogs, koopwijzers, FAQ’s en meer zijn. Dit is vaak al aanwezig, alleen moet jouw bezoeker daar naar op zoek. Door ondersteunende content te linken aan top content maak je het vinden van het antwoord op het probleem van jouw doelgroep gemakkelijker en zorg je ervoor dat je minder klanten kwijt raakt.
Waarom is verouderde SEO problematisch?
Stel dat je dé ultieme gids over een bepaald onderwerp hebt geschreven. En dat dit bericht tonnen relevante backlinks met hoge autoriteit heeft verzameld, wat op z’n beurt jouw SEO-profiel een boost geeft. Dat is natuurlijk geweldig.
Maar een jaar of twee nadat je de gids hebt geschreven is de informatie niet langer actueel, soms zelfs niet meer correct. Deze pagina zal langzaamaan minder bezoekers trekken en een negatieve invloed hebben op jouw SEO score.
Je kunt dit voorkomen door met regelmaat met een kritische blik naar dit soort pagina’s te kijken. Belangrijke punten om bij te werken zijn:
- Feitelijke informatie (ook wel een factcheck)
- Nieuwe relevante zoekwoorden toevoegen
- Het updaten van meta informatie
- Het updaten van SEO (top en ondersteunende) content
Focus hierbij op pagina’s die hoog scoren in Google en/of veel backlinks bevatten.
Een extra tip!
Het is de moeite waard om eens per half jaar naar jouw duplicate content score te kijken. Wanneer er twee of meerdere identieke pagina’s bestaan wordt het voor zoekmachines moeilijker om te bepalen wat ze weer moeten geven.
Een richtlijn voor duplicate content is dat ongeveer 12-20% van jouw website mag bestaan uit identieke pagina’s. Ga je over dit percentage heen? Duik dan eens in jouw content om te bepalen waar dit kan worden voorkomen.
