De nasleep van gedwongen digitaliseren

Artikel
Digitale transformatie
9/3/2022
minuten lezen
De learnings van een jaar gedwongen digitaliseren. Terug- en vooruitkijken met als focus digitalisering.

De afgelopen twee jaar bestond uit hoogtijdagen voor digitalisering. Nog nooit is er zoveel en op zo’n hoog tempo gedigitaliseerd. Organisaties die van origine amper remote werken, zagen zich gedwongen het roer om te gooien. Dit bracht uitdagingen met zich mee, waar steeds meer organisaties inmiddels de gevolgen van merken.

Waar staan we nu door de digitale transformatie?

De pandemie heeft ons gedwongen het proces van digitalisering te versnellen. We werkten ineens allemaal vanuit huis, wat in sommige branches voorheen ondenkbaar was. Een voorbeeld: voorheen bevond de retail industrie en het kleinere segment zich voornamelijk in de winkelstraat. Maar toen was daar Buy Online Pick-up In Store (BOPIS). Dit concept heeft afgelopen jaar een gigantische groei gemaakt. Hierdoor moesten (kleine) retailers nadenken over hun online aanwezigheid en digitalisering op de agenda zetten. Het aanpassen van de online infrastructuur werd topprioriteit, zodat er producten besteld konden worden die voordien alleen fysiek te koop waren. Maar niet alleen kleinere winkels kregen hiermee te maken, ook grotere ketens en grote bedrijven moesten eraan geloven.

Digitalisering: het omslagpunt

In eerste instantie was alles dicht en leek de economie stil te staan. De hele situatie was nieuw en we wisten niet wat er op ons af kwam. Veel horecagelegenheden waren nog niet klaar voor afhalen en bezorgen, winkels verkochten hun producten niet online en bedrijven waren niet voorbereid op werknemers die vanuit eigen huis hun taken probeerden te verrichten. Maar vanaf de tweede helft van 2020 merkte je dat het nieuwe normaal ook écht normaal werd.

Meetings worden digitaal gehouden en teams kunnen digitaal met elkaar samenwerken. Hele bedrijfstakken werken nu digitaal, wat eerder onmogelijk leek. Bijvoorbeeld een technisch scrum project kan succesvol worden uitgevoerd terwijl het team vanuit huis werkt. Voorheen werd zo’n project fysiek – op kantoor – opgepakt, samen met de klant. Veel van onze klanten waren het niet gewend om digitaal te werken, maar zijn hier onderhand op ingespeeld. Ook zij hebben veranderingen doorgevoerd, zijn gaan digitaliseren en kunnen daardoor in het nieuwe normaal goed samenwerken. Dit heeft ervoor gezorgd dat zij van overleven naar groeien zijn gegaan.

Drastische veranderingen voor een nieuwe bedrijfsstructuur

Daarnaast zijn er veel andere dingen die impact hebben. Kantoorpanden kregen te maken met leegstand en de facilitaire sector kreeg te maken met een enorme verandering in marktbenadering. ING gaat 69 kantoren sluiten, omdat veel zaken digitaal geregeld kunnen worden. Dit soort grote bedrijven moeten óók door én een manier vinden om met de situatie om te gaan. Er ontstaan hele nieuwe structuren.

Wat leren we van een jaar gedwongen digitaliseren?

Naast de aanwezigheid van Click & Collect en digitale meetings via ZOOM is er vanuit een marketingperspectief veel te leren. Digitale zichtbaarheid was nog nooit zo belangrijk. Mensen zijn meer online aanwezig, daardoor is relevantie en goede content belangrijker dan ooit tevoren. En de online concurrentie is moordend!

Er is sinds de start van de pandemie een grote groep ‘nieuwe’ online shoppers bijgekomen, de 60-plussers. Deze doelgroep was eerst zo goed als niet actief op het web. Maar door de pandemie moet ook deze leeftijdscategorie een afspraak maken om te kunnen winkelen. Ook dit is een ontwikkeling met grote invloed op de digitale transformatie die de wereld heeft gemaakt en zal blijven ervaren. Het vraagt kleine en grote retailers hun digitale waarde te evalueren. Investeren in digitalisering is daarom alles behalve een gek idee.

Personal shopping: niet langer een luxe

Wat je ook ziet door Click & Collect is dat we gewend zijn geraakt aan een andere manier van winkelen. Fysiek en online is in elkaar verwikkeld geraakt. Dat is een trend die zich al langer voordoet, maar door de pandemie sinds 2020 een concreet onderdeel van ons winkelgedrag is geworden. Mensen verwachten een bepaalde service die voor de pandemie alleen gezien werd als een luxe: personal shopping. In sommige winkels word je persoonlijk geholpen tijdens het winkelen, in andere winkels mogen er maximaal 2 personen tegelijk naar binnen. Deze verschijnselen worden voor in ieder geval de aankomende tijd een norm waardoor de retail industrie niet terug kan naar het oude normaal, want er moet een toegevoegde waarde verbonden zijn aan fysiek winkelen. Als dit er niet is bestellen mensen gemakkelijker online, vanuit het comfort van eigen huis.

Click & collect als onderdeel van de versnelde digitalisering

Download bestand

Oops, er is iets fout gegaan met het verzenden. Probeer het nog eens.
Oops, er is iets fout gegaan met het verzenden. Probeer het later opnieuw.

Samen ontwikkelen?

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Waar gaat de wereld post pandemie door digitalisering heen?

Voor veel bedrijven wordt de realiteit dat ook na de pandemie veel van hun werknemers vanuit huis werken. Misschien niet alle dagen van de week, maar in plaats van 5 dagen op kantoor aanwezig zijn, worden dit er bijvoorbeeld 2 of 3. Dat betekent dat er kantoorpanden gesloten kunnen worden, of dat bedrijven naar een kleiner pand kunnen verhuizen. Wanneer teams fysiek bij elkaar moeten zitten om samen te werken is een app waarmee een werkplek op kantoor geboekt kan worden handig.

Maar wanneer teams online samenwerken is de juiste technologie om dit soepel te laten verlopen van belang. Denk hierbij aan hangouts en meetings. Technologie wordt een oplossing voor de problematiek van de nieuwe manier van werken.

Data & Ethics

Ook hoe we ethisch verantwoord met data omgaan is niet meer weg te denken uit de huidige digitale wereld. Dit is in een stroomversnelling ontstaan door de Amerikaanse verkiezingen. Nepnieuws is een belangrijk onderwerp geweest, hierdoor is er veel veranderd. Er komen strengere regels voor zoekgedrag en advertising. Daarnaast verwachten consumenten steeds meer openheid van bedrijven. Ze willen weten hoe bedrijven met hun gegevens omgaan.

Always-on

De ‘always-on’ methodiek speelt ook een grote rol voor bedrijven op het gebied van advertising. Een bedrijf of merk moet door de digitale transformatie die de wereld heeft ondergaan altijd zichtbaar en relevant zijn voor hun doelgroep. Dit vraagt om het hele jaar door adverteren. Er komt steeds meer online content bij, hierdoor verwachten consumenten meer informatie en service van de merken die ze trouw zijn. Ze willen relevante content. Ze willen altijd op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen en nieuwtjes.

Wil je effectief digitaliseren maar weet je niet precies hoe? Neem dan contact op met Benno. Hij bespreekt graag jouw uitdaging.


Nieuwsbrief
iedere maand een kant-en-klaar kennispakketje!
Dankjewel voor jouw aanmelding. We hebben jouw aanvraag goed ontvangen!
Oeps! Er ging iets mis tijdens jouw aanmelding. Probeer het opnieuw.