Linkbuilding links laten liggen, is linke soep!

Artikel
Digital Marketing
23/5/2014
minuten lezen
Link Building is nog steeds één van de meest belangrijke vormen van het verhogen van jouw SEO posities en Google Ranking. Lees hier waarom.

Steeds meer bedrijven ontdekken linkbuilding. Dit onderdeel van online marketing wordt dan ook steeds belangrijker in de strijd om een hoge positionering in Google. Scoort je website of webshop op dit moment niet hoog? Je kunt zelf een heel eind komen met linkbuilding.

Wat is linkbuilding?

De letterlijke vertaling zegt het eigenlijk al, linkbuilding heeft te maken met het opbouwen van linkjes. Preciezer gezegd: met het genereren van linkjes van andere websites naar je eigen website of webshop.

Waarom kun je er niet meer omheen?

Je moet het zo zien: Google is eigenlijk een database vol met websites. Om te bepalen welke sites er bovenaan moeten komen als iemand een zoekopdracht invoert, gebruikt Google meer dan 200 unieke signalen of ‘aanwijzingen’. Die signalen zijn geheim en ze wisselen nogal eens (in deze video legt Matt Cutts, hoofd van het Google webspam team, het haarfijn uit). Toch is het niet zo dat het allemaal maar koffiedik kijken is. We weten bijvoorbeeld dat Google dol is op unieke content. Wat we ook weten, is dat het aantal links dat vanaf andere sites naar je eigen website verwijst, een belangrijke én bepalende factor is. Hier komt linkbuilding dus om de hoek kijken.

Externe links maken je site ‘belangrijker’

Hoe meer linkjes van buitenaf verwijzen naar je website, hoe relevanter je site blijkbaar is, en hoe groter de kans wordt dat Google je site als een van de eersten tevoorschijn tovert uit de gigantische database. Maar hoeveel van deze ‘backlinks’ heb je nu precies nodig voor een goede positionering in de zoekresultaten? Wat is genoeg?

  • PageRank checker; Een van de bekendste factoren die Google inzet om de relevantie van je website te beoordelen, is je PageRank. Deze digitale ordeningsmethode die iets zegt over het aantal backlinks naar je site, is ontwikkeld door Larry Page (vandaar dus de naam). Een score van 1 t/m 3 is relatief makkelijk te halen. Vanaf de 4 mag je behoorlijk trots zijn. Scoor je een 10, dan hoeven we je niks meer te leren. Let op: niet alle linkjes zijn evenveel waard! Linkjes vanaf pagina’s die zelf ook weer een hoge PageRank hebben, vindt Google belangrijker dan linkjes vanaf een pagina met een lage PageRank.
  • Open Site Explorer; Ook deze tool, die je maximaal drie keer per dag gratis kunt gebruiken, geeft je website een score. Je kunt scoren tussen de 1 en de 100. In vergelijking met de PageRank tracker merk je kleine schommelingen in je positie daardoor sneller op. Daarnaast – en nu wordt het interessant – kun je zien hoeveel linkjes je concurrent heeft en waar die precies staan.

Aan de slag!

De tools bieden je meteen de belangrijke aanknopingspunten om aan de slag te gaan met linkbuilding. Ga echter niet als een dolle aan de slag, maar kijk eerst goed hoe je er nú voorstaat en hoe je het doet in vergelijking met je concurrenten. Gebruik de aanknopingspunten die je krijgt om een plan van aanpak te bedenken en werk vervolgens systematisch en doelgericht. Over een tijdje kun je dan zien of je inspanningen beloond worden.

Stap 1: Startpagina’s

Begin met voor de hand liggende pagina’s. Waarschijnlijk zie je in de Open Site Explorer bij concurrenten bijvoorbeeld al veel startpagina’s staan. Als deze pagina’s ook relevant zijn voor je eigen branche, dienst of product, kun je de beheerders van deze pagina’s benaderen. Meestal moet je hiervoor een contactformulier invullen.

  • Tip: Stuur geen standaardbericht dat begint met ‘beste beheerder’, maar probeer te achterhalen wie de persoon achter de site is en verwerk dit in je aanhef. Leg goed uit waarom de beheerder de moeite zou moeten nemen om een link naar je site te plaatsen, want de kans dat je wordt opgenomen is klein. Vaak is opname op een startpagina gratis.

Stap 2: Benader websites en blogs waarop relevante content staat

Uiteindelijk wil je een hogere PageRank hebben dan je concurrenten. De meest ideale manier om dit te bereiken is door te zorgen dat anderen uit zichzelf al aan je komen vragen of ze een link naar je site mogen plaatsen. Keer het linkbuilding proces dus om! Als je regelmatig unieke en interessante content op je website plaatst, bijvoorbeeld in de vorm van een blogs of infographics, heb je grote kans dat anderen naar je gaan linken op hun website of via social media. Zo creëren ze zelf immers meerwaarde voor hun volgers. Natuurlijk wordt je content niet meteen vanzelf gevonden. Ga dus eerst actief aan de slag met het aanbieden van je content en zorg dat ze je leren kennen. Blijf relevante content produceren, zodat ze regelmatig en vanzelfsprekend naar je willen linken, of beter nog: dat ze je content ook op hun eigen site willen publiceren, mét een link naar je website uiteraard.

Stap 3: Overtref iedereen, buzz!

Wil je echt knallen? Zorg dan dat je het nieuws haalt. Kom met een verhaal dat opgepikt wordt door blogs, nieuwssites, social media, enzovoort. Denk niet te moeilijk, het kan van alles zijn. En… Het hoeft niet eens altijd echt te zijn. Bedenk bijvoorbeeld een briljante 1 aprilgrap. Hoe interessanter, vernieuwender, ontroerender, verrassender, enzovoort je content is, hoe meer linkjes naar je site zullen worden geplaatst. Google weet welke nieuwspagina’s ‘belangrijk’ zijn, dus als je bekendere pagina’s weet te halen, genereer je meer ‘belangrijke’ linkjes en zal je PageRank eerder stijgen. Overdrijf het niet. Als je het te gek maakt, word je niet meer serieus genomen en snijd je jezelf uiteindelijk in de vingers.

Redkiwi helpt je meer resultaat te halen met je website

Je ziet het. Linkbuilding is een leuk en zinvol proces; je wordt vaker gevonden in Google, je bereikt meer conversie met je website en als gevolg daarvan meer omzet, maar… het is een tijdrovende klus. Er gaat doorgaans heel wat mailverkeer en wachttijd aan vooraf voordat je een link geplaatst krijgt. Ook het produceren van goede content, zoals teksten, infographics en video’s kost nogal wat tijd en inspanning als je gespecialiseerd bent in andere zaken. Bij Redkiwi nemen we je daarom graag het linkbuilding proces uit handen, geheel of gedeeltelijk. In overleg kijken we hoe we samen hoe we linkbuilding effectief kunnen inzetten om je marketing/communicatie website of e-commerce oplossing hoger te laten scoren in Google.

Meer weten?

Heb je vragen over dit artikel of wil je gewoon eens sparren over de mogelijkheden?

Neem contact met ons op

Download bestand

Oops, er is iets fout gegaan met het verzenden. Probeer het nog eens.
Oops, er is iets fout gegaan met het verzenden. Probeer het later opnieuw.

Samen ontwikkelen?

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Nieuwsbrief
iedere maand een kant-en-klaar kennispakketje!
Dankjewel voor jouw aanmelding. We hebben jouw aanvraag goed ontvangen!
Oeps! Er ging iets mis tijdens jouw aanmelding. Probeer het opnieuw.