Is het tijd voor een nieuw CMS?

Kies voor toekomstbestendigheid

Technologie
Website
Veiligheid
Toegankelijkheid

01.04.2023

Een gebrek aan flexibiliteit

Als je CMS al wat langer meegaat, is de kans groot dat jouw bedrijfsvoering veranderd is. Je kunt hierbij denken aan nieuwe technologieën die zijn geïmplementeerd, of vernieuwde bedrijfsprocessen. Wil een CMS voldoen aan de eisen van hedendaagse digitale marketing, dan moet deze goed te integreren zijn met je andere systemen (zoals e-commerce-systemen, platforms voor klantgegevens en sociale media-apps). Is jouw huidige CMS niet flexibel genoeg, dan heeft dit dus een zeer negatief effect op de productiviteit.


Een gebrek aan schaalbaarheid

Vroeger werden CMS'en ontwikkeld met slechts één kanaal in gedachten - het web. Dankzij de snelle groei van distributiekanalen wordt content tegenwoordig veel daarbuiten geconsumeerd: smartwatches, apps, etc. Om een multichannel-strategie te faciliteren, moet een CMS functioneren als een centrale opslagplaats voor content die vervolgens op meerdere kanalen en websites aangeboden kan worden. Uit een recent onderzoek is gebleken dat 48% van de onderzochte bedrijven meer dan één CMS gebruikt. De helft van de bedrijven deed dat omdat hun huidige CMS slechts één kanaal ondersteunde, of omdat ze een nieuwe technologie nodig hadden die niet aanwezig was in hun oorspronkelijke CMS.

Security problemen

Mede door de snelheid waarin we de afgelopen paar jaar zijn gaan digitaliseren, is gebleken dat het aantal gerichte cyberaanvallen op organisaties aanzienlijk is gestegen. Uit onderzoek blijkt dat er in 2021 15,1% meer cyberaanvallen waren dan het jaar daarvoor. Die trend zal naar verwachting alleen maar doorzetten naarmate meer bedrijven aansturen op de digitale toekomst. In 2019 was 94% van de succesvolle cyberaanvallen gericht op WordPress-sites. Zelfs als je bedenkt dat WordPress 65,1% van de CMS-markt in handen heeft, is negen op de tien aanvallen absurd hoog. Gun jezelf geen enkele marge als het gaat om risico's omtrent security. Een verouderd CMS is één van de eerste dingen die op de schop moet.

Functionele limitaties; een headless CMS

Het aanbieden van consistente content op je website/ app alleen is niet genoeg. Creativiteit is tegenwoordig vereist om je klanten te blijven verrassen. Daarvoor is het verzamelen en in kunnen zetten van klantgegevens essentieel. Wat deze omnichannel-ervaring écht mogelijk maakt, is een CMS dat inhoud kan scheiden van de presentatie van die inhoud. Hiervoor zijn (semi-)headless CMS’en ontwikkeld. Dankzij deze systemen hoef je dezelfde content niet meer handmatig geschikt te maken voor verschillende kanalen.

Welk CMS moet ik dan kiezen?

Steeds meer organisaties realiseren zich dat hun huidige systemen niet flexibel en schaalbaar genoeg zijn om in te spelen op de toekomstige wensen van klanten. Als je organisatie te maken heeft met een, of meerdere, van bovenstaande vijf beperkingen, dan is het waarschijnlijk hoog tijd om je te gaan oriënteren op een nieuw CMS dat wél toekomstbestendigheid garandeert. 

Het vinden en implementeren van een nieuw CMS kan een enorme uitdaging lijken. Daarom proberen wij je het grote speurwerk te besparen. Redkiwi kiest namelijk voor Craft CMS.

Jasper Verbunt
CEO & Founder

Benieuwd naar onze technische aanpak?

Neem dan contact met ons op.

CONNECT MET JASPER STUUR EEN E-MAIL