Een CMS (content management systeem) is eigenlijk de basis van je website. Helaas raken veel organisaties gewend aan het werken in CMS-systemen met flinke beperkingen. Ineffectiviteit en een beroerde klantervaring mogen nooit de standaard worden. Daarom schetsen we vijf situaties die jou helpen inzien wanneer het tijd is voor een nieuw CMS.
Een gebrek aan flexibiliteit
Als je CMS al wat langer meegaat, is de kans groot dat jouw bedrijfsvoering veranderd is. Je kunt hierbij denken aan nieuwe technologieën die zijn geïmplementeerd, of vernieuwde bedrijfsprocessen. Wil een CMS voldoen aan de eisen van hedendaagse digitale marketing, dan moet deze goed te integreren zijn met je andere systemen (zoals e-commerce-systemen, platforms voor klantgegevens en sociale media-apps). Is jouw huidige CMS niet flexibel genoeg, dan heeft dit dus een zeer negatief effect op de productiviteit.
Een gebrek aan schaalbaarheid
Vroeger werden CMS'en ontwikkeld met slechts één kanaal in gedachten - het web. Dankzij de snelle groei van distributiekanalen wordt content tegenwoordig veel daarbuiten geconsumeerd: smartwatches, apps, etc. Om een multichannel-strategie te faciliteren, moet een CMS functioneren als een centrale opslagplaats voor content die vervolgens op meerdere kanalen en websites aangeboden kan worden. Uit een recent onderzoek is gebleken dat 48% van de onderzochte bedrijven meer dan één CMS gebruikt. De helft van de bedrijven deed dat omdat hun huidige CMS slechts één kanaal ondersteunde, of omdat ze een nieuwe technologie nodig hadden die niet aanwezig was in hun oorspronkelijke CMS.
Security problemen
Mede door de snelheid waarin we de afgelopen paar jaar zijn gaan digitaliseren, is gebleken dat het aantal gerichte cyberaanvallen op organisaties aanzienlijk is gestegen. Uit onderzoek blijkt dat er in 2021 15,1% meer cyberaanvallen waren dan het jaar daarvoor. Die trend zal naar verwachting alleen maar doorzetten naarmate meer bedrijven aansturen op de digitale toekomst. In 2019 was 94% van de succesvolle cyberaanvallen gericht op WordPress-sites. Zelfs als je bedenkt dat WordPress 65,1% van de CMS-markt in handen heeft, is negen op de tien aanvallen absurd hoog. Gun jezelf geen enkele marge als het gaat om risico's omtrent security. Een verouderd CMS is één van de eerste dingen die op de schop moet.
