Wekelijks aan de slag met (on-page) SEO, staat dat al in jouw agenda? Als het antwoord op deze vraag ‘nee’ is, maar je wel af en toe aandacht schenkt aan SEO, kun je het net zo goed niet doen. Half werk, dat werkt niet. Half werk doe je eigenlijk voor niks. En dat is natuurlijk zonde! SEO is een structureel onderdeel van jouw marketing werkzaamheden, iets wat je niet wilt laten versloffen. Weet je echter niet zo goed waar je moet beginnen? Lees dan verder.
Het verschil tussen on-page en off-page SEO
On-page SEO is kort door de bocht: alle SEO werkzaamheden die je op jouw pagina’s op jouw digitale platform kunt toepassen. Jij hebt de controle over aan een zoekrobot meegeven waar jouw website over gaat. Met on-page SEO technieken geef je bijvoorbeeld Google een duidelijk beeld van de inhoud van jouw pagina’s, met als doel een betere positie te bemachtigen. Google weet dan namelijk wanneer je over een specifiek onderwerp schrijft (bijvoorbeeld on-page SEO) dat jouw pagina hierover gaat.
De tegenhanger van on-page SEO is off-page SEO. Dat is niet wat jij zelf over jouw website ‘zegt’, maar wat anderen over jouw site en pagina’s zeggen. Daar heb je weinig tot geen controle over. Anderen kunnen iets over jouw site zeggen door bijvoorbeeld te linken naar één van jouw pagina’s in een blog. Off-page SEO vindt dus niet plaats op jouw eigen site, maar heeft wel degelijk effect en is ook zeker van waarde.
Waarom is on-page SEO belangrijk en hoe werkt het?
Er is geen eenduidig antwoord op de vraag hoe on-page SEO werkt. Dat komt doordat aanpassingen maken aan jouw on-page SEO niets zegt over hoe het daadwerkelijk in elkaar steekt, maar dat betekent niet dat er geen richtlijn is. Wanneer je aan SEO factoren als headings, metadata en structured data werkt, geven deze onderdelen informatie aan een zoekrobot. Dit vertelt de robot waar jouw pagina’s over gaan.
De uitwerking van SEO werkzaamheden kan per website én per pagina verschillen. Wij raden aan om hier wekelijks aandacht aan te besteden. Evalueren hoe een aangepaste pagina presteert hoort ook bij de werkzaamheden en zorgt voor beter inzicht, waarmee je vervolgens kunt doorontwikkelen.
Winnen doe je zo!
Het is belangrijk om met deze werkzaamheden aan de slag te gaan omdat het extra mogelijkheden biedt om de zoekrobot van zoveel mogelijk belangrijke informatie te voorzien. Ook win je betere zichtbaarheid in zoekmachines, vooral zichtbaarheid binnen specifieke zoektermen. Daarnaast kan het verbeteren van jouw on-page SEO leiden tot een featured snippet weergave op Google.
Verder ga je door jouw on-page SEO te optimaliseren zoekwoord kannibalisatie tegen. Wanneer een specifiek zoekwoord op meerdere url’s rankt heb je als het ware geen specifieke pagina die kan ranken op een specifiek zoekwoord. Dat klinkt ingewikkeld… dat is het niet. Zorg ervoor dat je de juiste interne link structuur aanhoudt en verwijs naar pagina’s die niet op hetzelfde keyword moeten ranken, dan maak je al flinke stappen. Weet je niet zeker hoe dat moet? Wij helpen je graag bij het tegengaan van zoekwoord kannibalisatie.
