Mensen voelen zich verbonden met een merk of bedrijf door onderdeel te zijn van een community. On-site engagement is dan ook een wijd begrip, wat gezien kan worden als het aangaan van een verbintenis. Het is meer dan de standaard vraag en aanbod van een doelgroep en bedrijf. Wederkerigheid speelt een belangrijke rol, wat gecreëerd wordt door service, uitstraling en mensen charmeren. Je wilt jouw doelgroep verliefd laten worden op jouw merk of bedrijf. Een goede webshop motiveert mensen om producten te kopen, voornamelijk door een sterke merkbeleving. Dit is onlosmakelijk verbonden met on-site engagement, relevantie en personalisatie.
Wat is on-site engagement en waarom is het belangrijk?
Stel jezelf de vraag: welke interactie kan ik met mijn doelgroep aangaan? Jouw merk of bedrijf kan de behoefte van jouw doelgroep erkennen en toekomen. Presenteer jouw dienst of product op een manier waardoor de doelgroep zich begrepen voelt.
In het geval van een dienst is een perfect voorbeeld alles te willen en kunnen regelen voor de klant. Dit toont dat jouw bedrijf kostbare kwaliteiten en kernwaarden heeft, waardoor klanten zich willen verbinden en loyaliteit opbouwen.
Het gaat dus echt om het begrijpen van jouw specifieke doelgroep en het richten op hun problemen, behoeftes en emoties. Overige klanten buiten jouw doelgroep volgen wanneer jouw merkbeleving staat als een huis. Wanneer je de markt begrijpt en jouw klantenservice zoals deze in een winkel opereert doorvertaald naar online kan er vrij weinig fout gaan.
Achterblijven is een no-go
Onze grote vriend Charles Darwin zei het al: “It is not the strongest of the species that survives, not the most intelligent that survives. It is the one that is most adaptable to change.” Je moet er dus wat mee, anders overleef je het niet. Waarmee precies? Met verandering. Een merk of bedrijf heeft er baat bij mee te gaan met de tijd en zich aan te passen. Als je dit weigert, dan verlies je.
Maar waarom dan? Betere verkoop van product of dienst is een plus voor ieder merk of bedrijf. Redkiwi helpt organisaties als die van jou door mee te denken en mee te helpen betreffende on-site engagement creëren en verhogen. Jouw concurrenten doen het ook: aanpassen en veranderen. Als het goed is wil jij voorop lopen. Door aan jouw doelgroep te laten zien dat je voorop staat en relevant bent zorg je ervoor dat je meer klanten binnenhaalt en van deze klanten uiteindelijk ambassadeurs – ofwel trouwe fans – maakt.
Wat is relevantie en waarom is het belangrijk?
Relevantie is de juiste boodschap op het juiste moment doorgeven aan de juiste persoon. Dit valt ook enigszins onder marketing automation en data, waar personalisatie bij komt kijken. Je moet weten tegen wie je praat én op welk moment je tegen die persoon moet praten, want door mensen op de juiste manier op het juiste moment aan te spreken creëer je behoefte. Misschien was er helemaal geen sprake van behoefte aan jouw dienst of product, maar motiveer je door doeltreffende relevantie en een sterke marketingstrategie de wil om een aankoop te doen.
Het tijdig inzetten van perfecte informatie is als het tegenovergestelde van spam of ongewilde nieuwsbrieven. Relevante content is precies hetgeen wat een potentiële klant of ambassadeur wil weten.
Daarnaast is het belangrijk om na te denken over hoe lang je deze informatie gebruikt. Hoe lang duurt het voordat een klant jouw dienst of product koopt? Een maand? Ga dan niet zes maanden lang content en ads delen, daardoor daalt de relevantie enorm en doe je de merkbeleving de das om.
Trends en ontwikkelingen
Ook is het belangrijk – zoals Charles Darwin mooi verwoordde – om mee te gaan met trends en ontwikkelingen. Dit houdt jouw relevantie in stand. Een superhippe webshop is maar even hip, want wanneer er nieuwe snufjes en trucjes worden ontwikkeld heeft jouw doelgroep het bestaande webdesign onderhand wel gezien. Ze willen geprikkeld worden én vooral ook geprikkeld blijven. Ga mee met de tijd, met seizoenen en zelfs de dagen van de week.
