Tijdens het bouwen van een digitaal platform denken bedrijven vaak over het toetsen van de User Experience: ‘dat hoeft niet, het platform moet gewoon functioneel zijn.’ Alsof het geen noodzakelijk onderdeel is van alles wat je ontwerpt en maakt. Daar denken wij anders over. De User Experience – ook wel UX genoemd – loopt als een rode draad door het gehele proces van creatie heen. Alles wat je bouwt moet namelijk gemeten worden aan de hand van de UX standaarden die (na onderzoek te hebben gedaan) worden bepaald.
UX is onderdeel van de beginfase en de ontwikkeling van jouw digitale platform, maar speelt ook een rol wanneer alles live is. Sommige bedrijven weten niet goed of een ‘funky’ design bij hun doelgroep past, of het wel strookt met de leeftijdscategorie van het bedrijf en de klanten. Door voor én na livegang te blijven toetsen kom je erachter wat jouw gebruikers vinden. Valt het ontwerp in de smaak? Zijn er onduidelijkheden? Belangrijk is om te blijven optimaliseren!
Waarom User Experience belangrijk is voor het succes van jouw business
Waarom zou je een kozijn schilderen wat rot is? Goede vraag, al zeggen we het zelf. Gebruikers van digitale platforms hebben (soms) een kort lontje. Wanneer jouw website of app slecht werkt, raken mensen geïrriteerd en haken ze af. Afhaken betekent minder leads, minder aankopen, minder business. Maar het kan zelfs zo ver gaan als het opbouwen van een aversie richting jouw merk of bedrijf. Dat wil je natuurlijk voorkomen.
Iets wat er gelikt uitziet is leuk voor het oog, maar als het niet werkt is het niet succesvol. Dat rotte kozijn schilderen dus. Wanneer jouw digitale platform wél goed werkt, wordt het met plezier gebruikt. Dat levert succes op.
Een band opbouwen als ultiem doel
Wil je dieper gaan dan het bouwen van een plezierig en functioneel platform? Je kunt jouw merk voor je te laten spreken middels bijvoorbeeld jouw website of app. Zowel door het design relevant en van deze tijd te maken, als door wat er achter het kozijn schuilt functioneel en makkelijk in gebruik te maken.
Door onderzoek te doen vergaar je inzetbare informatie om een connectie met jouw gebruiker op te bouwen. Mensen gaan graag een emotionele band aan met een merk, want het geeft ze het gevoel ergens bij te horen. Het is dan niet alleen leuk om jouw platform te gebruiken, maar het voelt alsof ze onderdeel zijn van wat jullie doen en waar jullie voor staan.
Het in kaart brengen van de customer journey
De Customer Journey – of klantreis – zegt veel over het gedrag van een potentieel geïnteresseerd persoon, een potentiële klant of een loyale klant (ook wel fan of ambassadeur). Het geeft bijvoorbeeld verschillende uitdagingen, vragen en twijfels per touchpoint in de journey weer die opkomen bij jouw doelgroep, de gebruikers van jouw platform of jouw (potentiële) klanten. Wanneer je dit zo goed mogelijk in kaart brengt kun je voorzien in de behoeften van deze mensen. Het biedt je de kans om ze door de (Digital Marketing) trechter te loodsen en ze te binden aan jouw merk of bedrijf.
Stel jezelf op basis van de vergaarde informatie door zowel User Experience research te doen én de Customer Journey in kaart te brengen de volgende vraag: hoe wil ik dat de klantreis van de gebruikers van mijn digitale platform eruit ziet? Bepaal de ultieme klantreis en werk daar naartoe. Ga ontwikkelen op basis van de kennis die je hebt opgedaan en combineer dit met jouw visie.
Vergeet echter niet om ook de huidige klantreis te bekijken. Daar liggen ongetwijfeld pijnpunten in verankerd die verbeterd kunnen worden. Wanneer je deze pijnpunten aanpakt en jouw platform optimaliseert, creëer je extra waarde voor jouw huidige klanten én ben je interessanter voor nieuwe klanten.
