Gepersonaliseerde advertenties worden al geruime tijd en vaak aangeprezen als de heilige graal van digitale advertenties. Deze vorm van advertenties heeft de uitdaging voor organisaties, om personalisatie op grote schaal uit te rollen, niet opgelost. Gepersonaliseerde advertenties zouden met name de irrelevante advertenties moeten verstoten, wat volgens ons een goede zaak is, maar waarom zien we dit dan nog niet op grote schaal? We hebben de bouwstenen om de utopie van hyper gepersonaliseerde advertenties te bereiken.
Simpele data = simpele personalisatie.
De meeste gepersonaliseerde advertenties die we zien, zijn gebaseerd op de meest simpele data; naam, locatie, aankoopgeschiedenis, browsegeschiedenis en klikgeschiedenis. Dit niveau van basis personalisatie leidt meestal tot een aantal vrij eenvoudige resultaten; je hoeft namelijk alleen maar ervaring te hebben met retargeting om te beseffen dat een advertentie met die wasmachine die je in een winkelmandje hebt achtergelaten, je nu op internet stalkt.
Deze eerste en tevens botte benadering werd aangekondigd als het begin van personalisatie, maar is niet veel verder gegaan dan dit. Er is behoefte aan meer data die moeten worden gedeeld om over te stappen op echt gepersonaliseerde en relevante advertenties, en dat is waar we tegen uitdagingen aanlopen.
Bezorgdheid over privacy neemt toe.
Het rapport van de DDMA vertelt ons dat mensen zich zorgen maken over hun persoonlijke privacy. “De coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat de helft van de mensen (48%) meer nadenkt over het delen van data. 57% van de Nederlanders maakt zich hierbij zorgen over privacy – dit percentage is even hoog als twee jaar geleden. Minder dan de helft (42%) vindt dat privacywet AVG voor betere gegevensbescherming zorgt. Niet iedereen is daarbij op de hoogte van de rechten die zij aan deze wet ontlenen: 60% weet dat hij of zij elke organisatie kan vragen om zijn of haar persoonlijke gegevens in te zien”. Als gevolg hiervan is er een groeiend conflict tussen de privacy van consumenten en gepersonaliseerde advertenties vanuit organisaties.
Internetgebruikers zijn bewust dat zij een steeds groeiend spoor van persoonlijke gegevens achterlaten, waar ze ook gaan. Een bewustzijn dat steeds duidelijker wordt door de Europese introductie van GDPR.
De zorgen over privacy vloeien deels voort uit een beter begrip van wat persoonlijke gegevens waard zijn en deels uit een gebrek aan vertrouwen. Opvallende datalekken zoals bijv. met de GGD, de ‘stalker’-aard van sommige persoonlijke advertenties en de ernst van de AVG zorgen ervoor dat consumenten zich meer bewust zijn, maar niet altijd het gevoel hebben dat ze in controle zijn.
