Plan do check & act

Artikel
Performance
9/6/2020
minuten lezen
Het plan, do, check & act model om vernieuwing in je organisatie te organiseren. Met deze 4 stappen realiseer je dat!

Plan, do, check & act away! Vind jij het ook lastig om continu met je KPI’s bezig te zijn? Of ben je op zoek naar een manier om te sturen op groei? Marketingactiviteiten kunnen continu verbeterd worden. De PDCA cyclus is een model om de continue verbetering en vernieuwing in een organisatie te sturen. De vier letters staan voor Plan, Do, Check en Act. Met het doorlopen van de vier stappen zorg je ervoor dat kwaliteitsverbetering voortdurend ingezet kan worden.

In deze Kiwi Byte leggen we uit wat de PDCA cyclus is en hoe je deze kunt inzetten om kwaliteitsverbetering binnen je marketingactiviteiten te verbeteren en te sturen.

Plan

In deze fase van het model maak je je business- of afdelingsplan, dus bijvoorbeeld een marketingplan. Dit plan sluit aan op de missie en strategie van de organisatie of afdeling. Binnen dit plan werk je met heldere doelstellingen en KPI’s die iedereen begrijpt. Doelstellingen en KPI’s zijn een absolute must voor dit model, met die onderdelen kan je namelijk het hele model doorlopen. Zonder KPI’s krijg je de Plan Do Check Act-cyclus nooit aan de praat.

Do

In stap 2 van het model ben je je plannen aan het realiseren. Je voert je plannen daadwerkelijk uit. Er is daarmee ruimte om te experimenteren en te leren. Nieuwe uitdagingen doen zich voor die je het hoofd moeten bieden. Het vermogen om als team continu het proces te verbeteren is cruciaal.

In deze stap is de kwaliteit van je data erg belangrijk, want in de uitvoering ga je gegevens registreren. Denk hier aan nieuwe leads, nieuwe klanten of nieuwe orders. Je data moet op orde zijn, want anders baseer je je plannen op onbetrouwbare informatie. Zonder kwalitatief goede data heb je geen informatie en geen kennis.

Check

Werken je plannen en hoe scoor je? Hier kijk je naar als je in de Check-fase zit. Je kijkt hoe de activiteiten uitpakken ten opzichte van de gemaakte plannen, een soort evaluatie. Je pakt dan ook de doelstellingen en KPI’s erbij. Je presenteert de voortgang in de vorm van een dashboard of een rapport. Je bespreekt uiteraard de voortgang, zowel positief als negatief, met je team. Zo kom je tot een goed gesprek van de ondernomen activiteiten en prestaties van je team.

Je maakt met het team gedetailleerde analyses van de data achter de verschillende doelstellingen en KPI’s. Je splitst KPI’s uit per kanaal, device of productgroep en kijkt naar data-combinaties. Zo kun je precies zien waar het fout gaat. Bijvoorbeeld het kanaal social media in combinatie met mobiel werkt niet voor de categorie T-shirts, maar juist wel voor schoenen.

Wil je weten hoe je data in een overzichtelijk dashboard giet? Bekijk de mogelijkheden van een dashboard in Google Data Studio.

Act

Deze fase lijkt op de Plan-fase. Het grote verschil is dat je de plannen niet weer vanaf nul gaat overdoen, maar je stuurt je plannen bij en gaat ze optimaliseren. Je gaat in deze stap ook meerdere kleine of grote verbetertrajecten initiëren. Je wilt namelijk experimenteren om te kijken of een bepaalde richting werkt, want als die richting werkt wil je deze oplossing in je reguliere proces toepassen.

Doordat het PDCA-model een cyclus is, ga je na de Act-fase weer opnieuw de Plan-fase in. Zo maak je je plan en resultaten elke dag een beetje beter.

Heb je vragen over hoe jij stap voor stap je marketingactiviteiten, prestaties en/of organisatie naar een hoger niveau kan brengen? Wil jij ook meer uit plan do check act en de Plan Do Check Act-cyclus halen? Neem contact op met Benno. Hij helpt je graag verder om je vragen te beantwoorden.

Download bestand

Oops, er is iets fout gegaan met het verzenden. Probeer het nog eens.
Oops, er is iets fout gegaan met het verzenden. Probeer het later opnieuw.

Samen ontwikkelen?

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Nieuwsbrief
iedere maand een kant-en-klaar kennispakketje!
Dankjewel voor jouw aanmelding. We hebben jouw aanvraag goed ontvangen!
Oeps! Er ging iets mis tijdens jouw aanmelding. Probeer het opnieuw.