Niet voor alle websites voldoet een standaard webserver. Dat kan te maken hebben met de hoeveelheid bezoekers dat de website te verwerken krijgt, de noodzaak van een bepaalde uptime of bijvoorbeeld speciale functionaliteiten die veel rekenkracht vereisen. Met logisch nadenken, door de juiste technieken te gebruiken en een beetje magie is dit allemaal prima af te handelen, ook als je 1 miljoen bezoekers per dag krijgt.
De basis
Het is heel makkelijk om maar aan één woord te denken: opschalen. Is “iets” traag; zet er meer resources tegenaan. Het lastigste is om na te denken over de concrete bottlenecks en inherent de correcte oplossing hiervoor. Opschalen is iets wat altijd wel mogelijk is maar niet per definitie het meeste rendement geeft. Vaak is dit maar een tijdelijke oplossing. Eenmaal begonnen aan het constant opschalen, kan er voor zorgen dat je op een gegeven moment het plafond bereikt en vervolgens geen kant meer op kan. Uiteraard zijn er dan nog wel opties, maar die zullen niet meer soepel te implementeren zijn.
Scaling-up
Scaling-up oftewel opschalen, is iets wat relatief vaak gebeurt. De reden is vrij simpel: het is gemakkelijk. Er zijn voldoende argumenten te bedenken waarom opschalen een logische stap is.
Een website die een gestage groei ervaart heeft er soms behoefte aan om eens in een bepaalde periode in capaciteit te groeien om zo te voldoen aan de “nieuwe eisen” van de huidige situatie. In dit geval upgraden wij de dedicated server van 2 cpu’s naar bijvoorbeeld 3 of 4 cpu’s. Dat biedt weer voldoende flexibiliteit voor een geruime periode.
Het belangrijkste is dat er een analyse is geweest over waarom een upgrade/wijziging nodig is. Indien het een extreme groei is die zich ook zal doorzetten is een opschaling van de capaciteit geen structurele oplossing. Indien er nieuwe functionaliteiten zijn geïmplementeerd in de website kan het voorkomen dat dit relatief zware processen zijn waardoor er een logische verklaring is dat er meer resources nodig zijn.
Wij monitoren standaard al onze websites en servers en houden hier ook het CPU, memory en disk -gebruik in de gaten. Zodoende kunnen wij proactief reageren om bottlenecks in de groei te voorkomen. Daarbij komt het voordeel van “de cloud” aan bod. Het is relatief makkelijk om zonder vergaande migratiestappen een bestaande web-server een upgrade te geven. Afhankelijk van de drukte op de “node” (fysieke server stack) is een upgrade te realiseren in 1 á 15 minuten.
