User experience optimaliseren met een snel presterende webshop

Artikel
E-commerce
10/5/2021
minuten lezen
Een langzaam presterende webshop converteert niet of nauwelijks. Tijd om je page speed te verbeteren.

Veel bedrijven krijgen te maken met een pijnpunt waar écht aandacht aan besteed moet worden: een langzaam presterende webshop. Een E-commerce website kan op duizenden manieren zijn gebouwd, maar vaak staat slechte techniek aan de voet van de berg, beter bekend als traagheid.

Op het eerste gezicht lijkt een webshop prima te presteren, maar onder dat gedeelte laadt de overige structuur langzamer. Of het gebrek aan snelheid ligt aan hosting: de capaciteit van de server in combinatie met het aantal bezoekers. Of aan een scala aan overbodige externe scripts die ingeladen moeten worden, zoals social media pixels.

Niemand wordt gelukkig van een webshop die niet optimaal werkt. Daarom vertellen wij graag over de noodzaak van een snel presterende webshop.

Welke verbeterpunten zijn er om de user experience te optimaliseren?

Optimaliseren, optimaliseren en nog eens optimaliseren. Je moet ervoor zorgen dat code up to date blijft. Code die jaren geleden geschreven is, is zonder twijfel aan vernieuwing toe. Kijk daarnaast kritisch naar externe scripts en hoe je deze minimaliseert.

Externe scripts minimaliseren

Neem bijvoorbeeld Facebook Ads of Google Analytics 4. Dit zijn externe scripts die je kunt toevoegen aan een webshop. Waar dat vroeger in de broncode van een site werd gezet, wat ervoor zorgt dat alles moet worden ingeladen met als gevolg vertraging, is dat al een lange tijd niet meer nodig. Door Google Tag Manager te gebruiken zet je alleen de GTM container in de broncode van jouw site. Google Tag Container zorgt voor een verbeterde page speed, je kunt hier namelijk externe scripts in plaatsen. Daarmee houd je jouw eigen code schoon.

Naast schone code – waar we blij van worden! – is het voordeel van zoveel mogelijk inladen via GTM ook het optimaal functioneren van jouw site. Wanneer je een script via jouw eigen broncode laat draaien en de server ligt er (tijdelijk) uit, dan heeft dit gevolgen voor jouw webshop. Door het aantal externe scripts te minimaliseren en kritisch te kijken naar wat nodig is en wat er geladen wordt, beperk je negatieve gevolgen.

Caching mechanisme

Een webshop is opgebouwd uit PHP, HTML, CSS en Javascript (scripttaal bedoeld om op webservers dynamische webpagina’s te creëren). Dat vereist rekenkracht op de door jou gebruikte server. Rekenkracht is performance load en daarvoor zijn goede caching mechanismen vereist. Caching zorgt ervoor dat wanneer iemand jouw webshop bezoekt een statische pagina op de server wordt opgeslagen. Voor de volgende bezoeker is vervolgens minder rekenkracht nodig, waardoor jouw webshop sneller presteert.

Redkiwi deelt waarom het noodzakelijk is een snel presterende webshop te hebben.

Download bestand

Oops, er is iets fout gegaan met het verzenden. Probeer het nog eens.
Oops, er is iets fout gegaan met het verzenden. Probeer het later opnieuw.

Samen ontwikkelen?

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Waarom wil je de page speed van jouw webshop verbeteren?

Een langzaam presterende webshop converteert niet of nauwelijks. Op het moment dat een bezoeker moet wachten tot een pagina volledig in beeld komt kan dit irritaties oproepen, zeker via veelgebruikte mobiele browsers. Dit kan als gevolg hebben dat de bezoeker jouw webshop verlaat zonder een aankoop te doen.

Daarnaast indexeert Google op basis van snelheid. Je krijgt minder punten in Google wanneer jouw webshop langzaam laadt, je wordt als het ware gestraft. Niet alleen door bezoekers, maar ook door Google, waar je als webshop eigenaar absoluut niet op zit te wachten.

(Headless) CMS

Webshops gemaakt in bijvoorbeeld Magento zijn vrij snel. Content Management Systemen als Magento gebruiken eigen front end. Jij bent als bedrijf afhankelijk van de templating die wordt gebruikt.

Het is echter mogelijk om de CMS los te koppelen van de front end (een headless cms), met als gevolg de mogelijkheid om een meer lichtgewicht front end te bouwen. De overhead wordt namelijk niet meegenomen en er wordt puur en alleen getoond wat nodig is.

Wat levert een snel presterende webshop op?

Tijd en geld investeren om de page speed én user experience van jouw webshop te verbeteren heeft veel voordelen. Het is fijn voor de gebruiker als jouw webshop past bij de verwachtingen die er op dat moment spelen. Meegaan met de technische ontwikkelingen, ook die van Google, zorgt ervoor dat bezoekers beter converteren dan wanneer jouw webshop langzaam laadt.

Kort door de bocht kunnen we dus stellen dat een snel presterende webshop noodzakelijk is om:

  • Conversies plaats te laten vinden
  • De gebruikersbeleving – ofwel user experience – te verbeteren
  • Engagement te creëren met jouw doelgroep
  • Jouw Google score te optimaliseren

Google Core Web Vitals

Via PageSpeed Insights van Google test Redkiwi de Core Web Vitals. Hier halen wij bijvoorbeeld aanbevelingen uit. Denk aan het verwijderen van ongebruikte javascript of het vervangen van enorme afbeeldingen. Wij denken en kijken graag mee met jouw bedrijf, zodat we samen de snelheid van jouw webshop verbeteren.

Het gebruik van Google Core Web Vitals geeft inzicht. Onze E-commerce specialist Gijs Bitter vertelt: “Welk cijfer krijgt jouw webshop? Dit wil je weten. Het geeft namelijk handvatten om bij jouw (nieuwe) bureau neer te leggen zodat zij jouw site kunnen optimaliseren. Daarnaast vragen wij bij Redkiwi onze klanten om over alles na te denken, dat houdt in: dataverkeer en server performance.”

The next steps

  1. Wij inventariseren wat er draait op jouw site. Waar zit de bottleneck? We gebruiken PageSpeed Insights of Lighthouse om dit te meten.
  2. Op basis van vergaarde informatie raden we aan wat er moet worden veranderd. We kijken naar ingeladen ongebruikte code en het verwijderen of verminderen van ongebruikte javascript. Hier gaan we diep in op de techniek van jouw webshop.
  3. De volgende stap is het uitvoeren van de veranderingen. Wij zorgen ervoor dat alles (verder) geoptimaliseerd wordt.
  4. Vervolgens blijven we monitoren. Dit doen we samen met jou, door te kijken naar waar goed gescoord wordt en waar zich de pijnpunten bevinden.
  5. De pijnpunten optimaliseren is een ongoing proces. Hoewel dit stap 5 betreft begint het riedeltje eigenlijk opnieuw. De metrics van Google Core Web Vitals worden telkens aangepast, daardoor bekijken wij alles nog strenger en doen we telkens wat nodig is om jouw webshop optimaal te laten presteren.

Core Web Vitals worden steeds belangrijker voor het indexeren voor Google. Als klant wil jij niet op pagina 2 staan, dus daar moet wat mee worden gedaan. Wij helpen, bieden service en delen wijsheden voortgekomen uit onze uitgebreide ervaring.

Nieuwsbrief
iedere maand een kant-en-klaar kennispakketje!
Dankjewel voor jouw aanmelding. We hebben jouw aanvraag goed ontvangen!
Oeps! Er ging iets mis tijdens jouw aanmelding. Probeer het opnieuw.