Veel bedrijven krijgen te maken met een pijnpunt waar écht aandacht aan besteed moet worden: een langzaam presterende webshop. Een E-commerce website kan op duizenden manieren zijn gebouwd, maar vaak staat slechte techniek aan de voet van de berg, beter bekend als traagheid.
Op het eerste gezicht lijkt een webshop prima te presteren, maar onder dat gedeelte laadt de overige structuur langzamer. Of het gebrek aan snelheid ligt aan hosting: de capaciteit van de server in combinatie met het aantal bezoekers. Of aan een scala aan overbodige externe scripts die ingeladen moeten worden, zoals social media pixels.
Niemand wordt gelukkig van een webshop die niet optimaal werkt. Daarom vertellen wij graag over de noodzaak van een snel presterende webshop.
Welke verbeterpunten zijn er om de user experience te optimaliseren?
Optimaliseren, optimaliseren en nog eens optimaliseren. Je moet ervoor zorgen dat code up to date blijft. Code die jaren geleden geschreven is, is zonder twijfel aan vernieuwing toe. Kijk daarnaast kritisch naar externe scripts en hoe je deze minimaliseert.
Externe scripts minimaliseren
Neem bijvoorbeeld Facebook Ads of Google Analytics 4. Dit zijn externe scripts die je kunt toevoegen aan een webshop. Waar dat vroeger in de broncode van een site werd gezet, wat ervoor zorgt dat alles moet worden ingeladen met als gevolg vertraging, is dat al een lange tijd niet meer nodig. Door Google Tag Manager te gebruiken zet je alleen de GTM container in de broncode van jouw site. Google Tag Container zorgt voor een verbeterde page speed, je kunt hier namelijk externe scripts in plaatsen. Daarmee houd je jouw eigen code schoon.
Naast schone code – waar we blij van worden! – is het voordeel van zoveel mogelijk inladen via GTM ook het optimaal functioneren van jouw site. Wanneer je een script via jouw eigen broncode laat draaien en de server ligt er (tijdelijk) uit, dan heeft dit gevolgen voor jouw webshop. Door het aantal externe scripts te minimaliseren en kritisch te kijken naar wat nodig is en wat er geladen wordt, beperk je negatieve gevolgen.
Caching mechanisme
Een webshop is opgebouwd uit PHP, HTML, CSS en Javascript (scripttaal bedoeld om op webservers dynamische webpagina’s te creëren). Dat vereist rekenkracht op de door jou gebruikte server. Rekenkracht is performance load en daarvoor zijn goede caching mechanismen vereist. Caching zorgt ervoor dat wanneer iemand jouw webshop bezoekt een statische pagina op de server wordt opgeslagen. Voor de volgende bezoeker is vervolgens minder rekenkracht nodig, waardoor jouw webshop sneller presteert.
