De les die wij kunnen leren van de duivel is om deze vraag te stellen: wat wil jij eigenlijk écht? In het volgende verhaal nemen wij je mee aan de hand van de bekende NETFLIX serie ‘Lucifer’ om het belang van UX te laten zien. Stel dé vraag aan je klanten en ga in UX therapie!
UX-therapie: Wat je kan leren van Lucifer
De Netflix-serie ‘Lucifer’ gaat over de duivel die naar de aarde keert als een Engelse playboy die alles heeft. Een mooi huis, een paar dikke auto’s, een eigen club in LA en honderden vrouwen die aan z’n voeten liggen. Maar het allermooiste wat Lucifer heeft, is de kracht om af te dwingen te antwoorden op zijn vraag; “So tell me… What is it you truly desire?”. Hoewel Lucifer het antwoord afdwingt, omdat hij nou eenmaal de duivel is, kun je zelf deze vraag ook stellen. Aan je klanten bijvoorbeeld. Misschien niet zo plat, maar je kunt er wel naartoe werken om deze vraag beantwoord te krijgen. Als jij je klanten geeft waar ze naar snakken, zal jij de koning te rijk zijn!
Je zou verwachten dat de duivel wel alles voor elkaar kan krijgen. Toch heeft hij issues. Zijn problemen zijn wij, de mensen. Hij snapt ons niet. En daarmee worstelt hij onwijs. Om zijn issues te verwerken, bezoekt hij een therapeut die gek genoeg dezelfde vraag aan hem stelt: “wat is je diepste verlangen? En waarom voel jij je zo?”.
Waarom je moet luisteren naar doelgroep?
Terug naar de echte wereld en de digitale versie waarin wij opereren. De digitale wereld staat vol met mooie designs. Echter is een goede website niet alleen ‘mooi’ maar vooral erg handig en doordacht. Er komt meer bij kijken dan het samenvoegen van mooie plaatjes en wat pixels. Dat is namelijk nog geen user experience (UX) design, want UX is gericht op de eisen van de gebruiker van het platform en stelt de gebruiker centraal. De meeste marketeers zullen erkennen dat UX belangrijk is als je succes wilt maken in de digitale wereld. Toch realiseren velen zich nog niet hoe belangrijk het werkelijk is.
Ontelbare studies hebben aangetoond dat een slechte user experience de meeste gebruikers zal pushen om een site te verlaten. Het vertrek van gebruikers kan oplopen tot wel 90%. Slechte UX resulteert daardoor in miljoenen euro’s aan verloren inkomsten voor organisaties in allerlei soorten branches. Wat je kunt stellen is; door niet te luisteren, loop je geld mis.
Waarom kiezen veel bedrijven niet voor UX?
De toegenomen focus van bedrijven op user experience is een stap in de goede richting, maar de meeste organisaties krijgen UX niet helemaal juist geïmplementeerd.
Dit wordt vooral duidelijk wanneer budget wordt toegekend aan een nieuwe website. Een nieuw platform moet doorgaans op een specifieke datum (en vooral zo snel mogelijk) worden gelanceerd. Hierdoor wordt UX vaak opgeofferd en wordt er gekozen voor een Minimum Viable Product (MVP) versie van de site. Meestal met de belofte om ‘later te optimaliseren’. Het gevolg? Een nog grotere uitdaging om een slecht gebouwde fundering opnieuw aan te passen binnen de beperkingen van het systeem.
