Websites en apps moeten functioneel en mooi zijn. Check. Daarnaast is het een een no-brainer anno 2022 dat websites snel, veilig en responsive moeten zijn. Toch staat toegankelijkheid (A11Y) zelden omschreven tussen de eisen en wensen waar een applicatie aan moet voldoen. Dat kan en moet beter.
Richtlijnen
Sinds 2020 moeten overheidsinstanties voldoen aan een lijst van criteria, gebaseerd op de WCAG. Op 28 juni 2025 wordt de European Accessibility Act in alle EU lidstaten ingevoerd. Op dit moment moeten overheden al voldoen aan de WCAG-norm, maar vanaf dat moment geldt het ook voor webshops. Denk hierbij ook aan bankautomaten, OV-oplaadpunten, telefoons en smartwatches.
Toegankelijkheid als standaard
Om websites en webshops toegankelijker te maken, zorgen wij bij Redkiwi dat toegankelijkheid deel is van de Redkiwi manier. Zo zorgen we in het design voor voldoende contrast en ruimte met een duidelijke UX. Binnen development wordt een optimale balans gevonden tussen technische toegankelijkheid, hoge performance en een optimale SEO ondersteuning.
Naast dat het wettelijk verplicht wordt om te voldoen aan de WCAG-richtlijnen in 2025, lopen organisaties ook gigantisch veel omzet mis. Consumenten met een beperking klikken nu vaak weg en besteden hun geld anders. Nederlandse e-commercebedrijven missen jaarlijks ongeveer €3,4 miljard aan omzet omdat mensen met een functiebeperking wegklikken van ontoegankelijke websites. Dit wordt ook wel de wegklik-euro genoemd.
Optimale code
Voor optimale toegankelijkheid werken wij aan de hand van de huidige standaarden met de meest recente technieken. Naast semantisch correcte HTML code, gebruiken we bijvoorbeeld ARIA-labels en we meten de toegankelijkheid met div. tools, van Google Lightspeed tot Wave.