Voor wie is Hotjar nu belangrijk? Onze vrolijke supportmedewerker en online spin-in-het-web Thijs Hebels vertelt je graag alles over dit slimme programma en legt je eerlijk uit of het nu wel of niet een slimme investering is voor jouw website.
Soms…
… zou je willen weten wat ze denken en wat ze doen. Waar gaan je bezoekers heen, waar klikken ze op, wat snappen ze wel, wat snappen ze niet, wat vinden ze leuk, waar willen ze meer informatie over? Eigenlijk zou je het liefst gewoon een videocamera plaatsen op de schouder van iedere bezoeker, om te zien wat hij allemaal uitspookt vóór hij overgaat tot conversie. Of voor hij je website verlaat, zonder iets te kopen.
Voor je overgaat tot omslachtige Big Brother-praktijken, stel ik je graag voor aan een handig alternatief: Hotjar. Dit is een feedbacktool die nu ongeveer twee jaar op de markt is en het gedrag van je bezoekers analyseert. Daarmee zie je niet alleen welke pagina’s gebruikers bezoeken, zoals met Google Analytics, maar ook wat je gebruiker doet.
Altijd…
… jep. Altijd. Mits de gebruiker cookies accepteert. Om al deze data goed te kunnen analyseren maakt Hotjar zogenaamde ‘heatmaps’ aan. Met een heatmap zie je hoeveel gebruikers bepaalde handelingen doen en waar op de pagina ze zich bevinden.
Je hebt een click heatmap, waarop je kan zien waar mensen op klikken als ze op jouw pagina zijn. Als je ziet dat mensen een knop overslaan of juist op een niet klikbare afbeelding klikken, dan kun je daar actie op ondernemen. Je kunt een link achter de afbeelding plaatsen bijvoorbeeld, je knop aanpassen, of de functie op een andere plek zetten waar wél veel op wordt geklikt.
Voor verdere analyse wil je niet alleen weten waar de muis op klikt, maar ook waar de muis zich bevindt. Hoezo wil je dat? De muis vertelt je waar de ogen op zijn gericht. Als de muis beweegt, dan is dat bijna altijd omdat de ogen zich daar ook op richten. De muis is dan een beetje als een vinger die meeleest. De move heatmap laat zien waar de muis zich bevindt.
Ook handig: de scroll heatmap. Zo zie je tot waar de meeste mensen scrollen. Een veelgemaakte fout is dat mensen bijvoorbeeld een call-to-action helemaal onderaan de pagina zetten, terwijl veel mensen niet zo ver doorscrollen. Ook kun je hiermee zien of mensen überhaupt wel naar beneden scrollen, of dat ze geen idee hebben dat ze moeten scrollen. Een klein pijltje naar beneden of opzij kan dan bijvoorbeeld wonderen verrichten.
Naast heatmaps biedt Hotjar nog meer inzicht in je gebruiker. Zo kun je via Conversion Funnels een trechterweergave maken van je gebruikers en zien op welke stap de meeste gebruikers de website verlaten. Via Form Abandonment kun je zien wat gebruikers invullen in het formulier en dit analyseren, hoe lang ze erover doen en bij welk veld ze afhaken.
Ga je toch liever voor de camera-optie? Zelfs dat kan! Via de visitor playback kun je het gedrag van individuele bezoekers volgens. Alsnog een soort Big Brother, maar dan geanonimiseerd. Het IP-adres van de gebruiker wordt verwijderd.
