Aannames? Niet doen! Wordt er gebruik gemaakt van onze digitale oplossing voor probleem x door onze doelgroep? Nee?! Hoe kan dat nou? Dat is een veelgehoorde vraag.
Het is verleidelijk om te denken dat je de gebruikers van je platform al kent, ook na het opstellen van de persona’s. Hierdoor word je verleidt om aannames te doen. Niet doen! Het is belangrijk om de gebruikers van je platform centraal te stellen en onderzoek te doen. Je wilt namelijk alle input van de eindgebruikers ophalen voor het best mogelijke platform dat er is.
In deze Kiwi Byte geven wij inzicht in drie momenten wanneer jij je platform kan toetsen bij jouw doelgroep. Zo weet je of de doelgroep jouw platform echt gaat gebruiken en ervan gaat houden.
3 momenten
Wat ons betreft zijn er drie momenten om je platform te toetsen bij je doelgroep. Wij helpen onze klanten daar graag bij omdat het waardevolle input oplevert voor wat je aan het creëren bent.
- Vooraf
- Tijdens
- Na livegang
Moment 1: Voorafgaand aan de start van het project
Vooraf is natuurlijk bij uitstek het moment om te toetsen of een idee het probleem van jouw doelgroep gaat ondervangen. ‘What people do, and what they say they do, are entirely different things.’ Dat klopt, doe geen aannames. Vermijd standpunten als: ‘Ik ken mijn doelgroep goed en kan wel inschatten hoe ze bewegen over mijn platform’. Ieder mens is verschillend en gebruikt het internet anders.
Daarom is het belangrijk om vooraf in gesprek te gaan met jouw doelgroep. Dat kan op veel verschillende manieren. Stel vragen op social media die leiden tot nieuwe inzichten. Stuur een enquête uit naar je nieuwsbrief inschrijvers, maak een poll op LinkedIn of organiseer voor de verandering eens een fysieke ontmoeting met jouw klanten.
Ga in gesprek en stel kritische vragen (ook al bevalt de uitkomst je niet). Maak je idee onderdeel van de groep. Je kan namelijk pas echt meerwaarde bieden als je de pijnpunten van de eindgebruiker weet en die verwerkt in je platform.
Moment 2: Tijdens
Zit je middenin de ontwikkeling van je platform dan kan je heel goed je concept toetsen bij (potentiële) eindgebruikers. Het is niet moeilijk om snel feedback te verzamelen. Wij verstuurden bijvoorbeeld voor de ontwikkeling van het zorgplatform van Zorgkantoor Zorg & Zekerheid liefdesbrieven naar gebruikers van dit platform.
In deze liefdesbrieven zaten 4 platte designs, een feedbackformulier en groene & oranje stickers. Wij vroegen eindgebruikers feedback te geven op de designs met de groene en oranje stickers. De deelnemers konden de stickers plakken op onderdelen van de pagina’s die zij sterk (groen) en minder sterk (oranje) vonden. Daarnaast konden zij enkele vragen beantwoorden op het feedbackformulier. Met de feedback konden wij onderdelen op de website aanscherpen, buttons verplaatsen en de leesbaarheid van het zorgplatform verbeteren.
Wil je een clickable ontwerp laten toetsen dan kan dat natuurlijk ook. Hiermee toets je in een vroeg stadium of hetgeen je aan het creëren bent aansluit bij de gebruikerswensen en verwachtingen.
