Paul en Pim waren bij Web Accessibility Live! Lees het verslag.

Op 25 september 2018 vond het Web Accessibility Live! evenement plaats in het westergastheater te Amsterdam. Paul en Pim waren er bij! In deze blog praten we je bij over de highlights van het event.

Lees verder

Wie waren er aanwezig?

Onder andere medewerkers van gemeenten, provincies, hogescholen, leveranciers van weboplossingen en – niet te missen – de dames en heren van Siteimprove, de organisator van het evenement.

Hoe zag de dag eruit?

De dag was geheel gewijd aan ‘Web accessibility’, oftewel web toegankelijkheid en bestond voornamelijk uit keynotes, een paneldebat en kennissessies.

Tussen de sessies door was er de mogelijkheid tot netwerken en waren de sprekers in de ‘expert zone’ aanwezig om de nodige vragen te beantwoorden. Alles uiteraard onder het genot van de nodige culinaire versnaperingen.

Ondanks de risico's pleit Jarno ervoor dat we de technologie omarmen en kijken naar de mogelijkheden en ons niet laten regeren door angst.

Paul Staal

Digital Consultant bij Redkiwi

Het tijdperk van kunstmatige intelligentie

De eerste keynote van de dag werd verzorgd door Jarno Duursma, trendwatcher en auteur. Jarno nam ons in vogelvlucht mee langs de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie. Zo vertelde hij;

Technologie krijgt ogen om te zien. Zo kan een app op basis van een foto een huidaandoening herkennen.
Er komt een gehoorapparaat aan die realtime 27 talen kan vertalen.
Er is software ontwikkeld die op basis van het taalgebruik, typsnelheid en de druk van het typen kan analyseren in welke gemoedstoestand je verkeert. In combinatie met een chatbot kan dit vervolgens worden ingezet om ontevreden klanten sneller door te schakelen naar een medewerker van vlees en bloed.
De zero click world komt steeds dichterbij. Daarmee doelt hij op spraakbesturing. Amazon en Google spelen hierop in met hun virtuele assistenten.
Over een paar jaar is het mogelijk om geautomatiseerd een samenvatting te krijgen van een gemiste conference call die vervolgens ook nog eens voorgelezen kan worden door een prettige stem.
Het over een paar jaar mogelijk is geautomatiseerd een samenvatting te krijgen van een gemiste conference call. Die ook nog eens voorgelezen kan worden door een prettige stem.

Software op het gebied van beeld- en spraakmanipulatie wordt steeds intelligenter. Zo is er software die jouw stem kan analyseren en imiteren. Zo kan de software een voicemail inspreken die niet van jouw stem te onderscheiden is. Dit brengt ons meteen bij de risico’s van kunstmatige intelligentie, namelijk; nepnieuws, nepfoto’s en nepvideo’s.

Ondanks de risico’s pleit Jarno ervoor dat we de technologie moeten omarmen en kijken naar de mogelijkheden en ons niet laten regeren door angst.

Tijdelijk besluit digitale toegankelijkheid en de toegankelijkheidsverklaring

Per 1 juli 2018 is het “Tijdelijk besluit digitale toegankelijkheid overheid” in werking getreden. Dit stelt overheidsinstanties, waaronder gemeenten en intergemeentelijke organen, verplicht om de toegankelijkheid van websites voor mensen met beperking, te waarborgen.

Overheidsinstanties zijn ook verplicht een toegankelijkheidsverklaring op hun website te plaatsen waaruit blijkt dat ze voldoen aan de richtlijnen. Eric Velleman vertelde ons alle ins en outs over de toegankelijkheidsverklaring.

Meer informatie over het besluit digitale toegankelijkheid en de toegankelijkheidsverklaring vind je op DigiToegankelijk.nl

Hoe test je apps op toegankelijkheid in Android en iOS?

Brian Bors werkt voor accessibility.nl waar hij apps test op toegankelijkheid. Om te testen of apps toegankelijk zijn voor blinden en slechtzienden maakt hij veelal gebruik van de voorleessoftware die is ingebouwd in zowel Android als iOS. Brian legde uit hoe deze software te bedienen is en hoe hij te werk gaat. Helaas zijn niet alle apps even toegankelijk. Wil je een voorbeeld van een app die het wel goed voor elkaar heeft? Download dan de iOS app van Schiphol.

Zelf apps testen op toegankelijkheid? De onderstaande websites zijn een goed startpunt om meer over dit onderwerp te weten te komen.

Meer informatie over de accessibility opties in iOS.

Meer informatie over de accessibility opties in Android.

Developing Accessible Pattern Libraries

Het schrijven van toegankelijke code vereist niet alleen kennis, maar ook een portie discipline. Ontwikkelaar Kasper Kronborg Isager van Siteimprove ontwikkelde een framework die het schrijven van toegankelijke code gemakkelijker en sneller maakt.

Voor meer informatie check je zijn (technische) presentatie via https://kasperisager.github.io/presentation-accessible-pattern-library/#/

A behind-the-scenes at Ecco

“We care about creating and maintaining strong, positive relationships with our colleagues, our partners, our customers and the societies in which we live and work, with respect for diversity.” – luiden de kernwaarden van schoenenfabrikant Ecco.

Om de kernwaarden kracht bij te zetten heeft Ecco bij de ontwikkeling van hun nieuwe eCommerce platform hoog ingezet op accessibility. Het was een flinke klus de shop te laten voldoen aan de richtlijnen. Zeker omdat de wens om expliciet rekening te houden met de richtlijnen, pas laat in het project duidelijk werd gemaakt.

Om de stand van zaken te analyseren werd accessibilty.nl ingeschakeld om een nulmeting uit te voeren. Uit de nulmeting bleek dat er nog flink wat werk was. Het hele team heeft zich vervolgens verdiept in de richtlijnen van het W3C en op basis van prioriteit zijn de onderdelen 1-voor-1 aangepakt. Ook na de livegang gaat Ecco door met het optimaliseren van het platform op het gebied van toegankelijkheid.

Mooi om te zien dat ook een commerciële partij inzet op een zo’n toegankelijk mogelijk platform. Dat dit hard nodig is onderschrijft dit artikel van de NOS.