Back in the days, nostalgie in 3, 2, 1…

Heads up: geschreven door een millenial

 

Lees verder

Vroeger...

Het computeren van vroeger, ja ‘vroeger’. Toen we weinig keuzes hadden. Toen we nog moesten inbellen met onze internetverbinding. Toen we nog Paint gebruikten, maar het ontwerp nooit werd zoals je wilde. Floppy disks waar het internet in zijn geheel op stond of om bestanden op over te zetten. 30 seconden wachten en luisteren naar een slappe hap intro van een technobeat voor je internet (hier te horen).

Terugdenkend aan de oude tijd, met alle beperkingen van toen, krijg ik toch een glimlach op mijn gezicht bij de mooie herinneringen. Mijn moeder die met haar zus wilde bellen terwijl ik aan het internetten was, bellen en internetten tegelijkertijd? Vergeet het maar! Wie belde kreeg een bezettoon. Zelf de hoorn oppakken en iemand bellen, helaas pindakaas, ook dat zat er niet in.

Oeps, sorry!

Ondertussen was ik de telefoonrekening in ieder geval flink aan het opschroeven door mijn internetgebruik (oeps, sorry!). Vol spanning moest ik afwachten of mijn liedjes via Kazaa en Limewire überhaupt wilden downloaden. Tegenwoordig klaag ik al wanneer mijn 4G verbinding (oh, en 5G komt er al aan) naar 3G schiet terwijl ik een video via Whatsapp probeer op te slaan en dit om onverklaarbare reden blijft hangen. En dan natuurlijk MSN, wat was dat mooi. Eerst even een vriend bellen om vervolgens op de chat van MSN af te spreken. Wat een tijd was dat, wat een nostalgie, het had iets speciaals.

Good memories

Door de leuke herinneringen vroeg ik ook een aantal collega’s naar hun nostalgische momenten. En ja je raad het al, de lijst is véél te lang om in zijn geheel delen. Maar misschien ken jij deze pareltjes nog:

 • Doom, Prince of Persia, Duke Nukem 3D, Minesweeper
 • AltaVista zoekmachine
 • Startpagina
 • WordArt
 • Hyves, Cu2
 • TMF Chat, Ilse chat, ICQ
 • ILOVEYOU-worm
 • Gratis .tk domeinen

Browsers?!

Vroeger waren er niet zoveel browsers. Chrome? FireFox? Safari? Opera? Nee, wie wilde surfen, moest het doen met Internet Explorer of Netscape.

Nu werk ik zelf bij full service digital agency Redkiwi. Een internetbureau die bouwt aan het web van vandaag en morgen. In de huidige tijd moet alles optimaal zijn, op elke browser, op elk device. We gebruiken meerdere keren per dag Google, Facebook, Whatsapp en Wikipedia. Veranderingen op het internet gaan razendsnel. Een aantal jaar geleden gebruikten we dagelijks nog heel andere sites, zoals MSN en Hyves.

Logischerwijs zijn ook mijn standaarden veranderd (lees: mijn geduld is verdwenen). Vroeger had je niets anders en wist je niet beter. Nu kun je kiezen en mijn keuze is snel gemaakt:

 • Duurt het laden te lang? > Weg!
 • Hebben ze mijn product niet? > Weg!
 • Werkt de zoekfunctie niet? > Weg!
 • Schreeuwende marketing teksten of irritante pop-ups? > Weg!
 • Is het visueel niet prikkelend? > Weg!
 • Geen telefoonnummer bij de klantenservice? > Weg!

Ontmoet elkaar, praat met elkaar

Ik zoek naar (whatever it may be), net als vele andere gebruikers, een platform dat op dat specifieke zoek moment voorziet in mijn behoeften. En ja! Dat is nu veel makkelijker dan het vroeger was. Het is belangrijk dat doelgroepen en organisaties samenkomen, zowel buiten als op het web. Geen complexe overzichtspagina’s, maar juist overzichtelijke eenvoud. Designs en prototypes moeten zijn getest bij de eindgebruikers, met in het achterhoofd het unieke gedachtegoed van de organisatie.  

Jouw verhaal is uniek en via het web breng jij het de wereld in. Je wilt je bezoekers grijpen en aan je organisatie binden. Een eerste indruk maak je maar één keer; zorg ervoor dat die onuitwisbaar is. Hiervoor is het belangrijk dat jij je doelgroep kent, waardeert en betrekt.

Nodig ze uit, ga in gesprek, achterhaal de behoeften en leer hun denkwijze herkennen. Bespreek wat er goed gaat, maar vooral wat er beter kan? Hoe zien zij jou? Welke keuzes maken zij en waarom? Hoe is de doelgroep met jouw organisatie in aanraking gekomen?

Allemaal vragen om eens lekker te bespreken tijdens een bakje koffie. Proost! En ohja, willen zij dan liever kletskoppen of boterbabbelaars? Vraag het van tevoren even aan ze!