Bel Benno
CCO010 281 96 33
lokhorst@redkiwi.nl
Merken en consumenten hebben samen de volgende norm gecreëerd. De grote vlucht naar de digitale wereld, de opkomst van je huis als multifunctioneel knooppunt en de algehele focus op humanisering van de ervaring zullen onze keuzes en gedrag beïnvloeden lang nadat de pandemie is verdwenen.
Marketeers zullen goed en anders moeten nadenken over wat consumenten, zowel B2C als B2B, de komende maanden nodig hebben en waar zij het beste op reageren. Hieronder zetten we 5 tactieken uiteen die het waard zijn om over na te denken en waar mogelijk te implementeren in jouw marketingstrategie.
Er is een historische omarming van digitaal geweest in 2020. In eerdere jaren ook, maar kenmerkend aan 2020 is de massale acceptatie van verkoop op afstand, virtuele gesprekken, online bestellen en bezorgen, telegeneeskunde, ‘lichten uit’ fabrieken, digitale klaslokalen, en de lijst gaat maar door. Consumenten zijn nog nooit zo bereid geweest om zich digitaal te engageren, neem bijvoorbeeld het online bestellen van je wekelijkse boodschappen. Merken halen op hun beurt het beste uit het moment door datagestuurde inzichten te analyseren en ernaar te handelen om hun content te kunnen personaliseren.
Een nauwkeurige monitoring van gegevens en trends in het koopgedrag is altijd al belangrijk geweest voor marketeers, maar zeker nu consumenten aanzienlijke verschuivingen maken. Onevenredig veel investeren in digital-first-campagnes en het opbouwen van spierkracht voor digitale marketing zal zijn (kiwi) vruchten gaan afwerpen.
Verschillende merken hebben het afgelopen jaar voorop gelopen met hun marketingstrategie door zich te onderscheiden in hun digitale customer journey. Gevoed door personalisatie en empathie voor de consument. Consumenten die deze merken hebben omarmd en de ervaring waarderen, zullen deze merken ook blijven opnemen in hun post-pandemische routine. Meer in het algemeen zullen ze niet alleen een geweldige klantervaring verwachten en eisen, maar ook een menselijke ervaring van elk merk dat ze onderschrijven – zowel privé als werkgerelateerd.
Zowel B2B- als B2C-merken moeten komend jaar inspelen op de behoefte om klantgerichter, authentieker en menselijker te zijn. Ons eigen klantenonderzoek van vorig jaar laat een stijging zien in klanttevredenheid als reactie op de zeer wendbare, flexibele en persoonlijke ervaring die we hebben geleverd om onze klanten te helpen.
Bedrijven zijn het afgelopen jaar wakker geschud en zullen nu proberen hun veerkracht te versterken bij het aanpakken van de crisis. Een aantal merken zal zich richten op het opbouwen van een merk om zich voor te bereiden op een tijd waarin ze meer merkwaarde nodig hebben om door een moeilijke periode heen te komen.
Marktgegevens ondersteunen deze strategie. Uit onderzoek van BrandZ blijkt dat na de financiële crash van 2008/2009 sterke merken tot negen keer sneller herstelden in termen van bijvoorbeeld beurswaarde dan anderen. Een goed evenwicht tussen merkinvesteringen op de lange termijn en tactieken op korte termijn voor het stellen van prioriteiten in de pijplijn is wat we de komende weken en maanden zullen aanpakken.
De pandemie heeft ons collectieve geweten gewekt en gestimuleerd door toezeggingen en bijdragen van organisaties die graag een rechtvaardigere toekomst willen opbouwen.
Elke goede marketingstrategie bevat kpi’s & doelstellingen, dus tegelijkertijd worden merken scherp beoordeeld op het doel dat ze altijd al hebben nagestreefd. Elke tegenspraak met die bewering zal niet alleen resulteren in brand bashing op de korte termijn, maar ook in merkschade op de lange termijn. De vuistregel voor marketeers is ondubbelzinnig: talk the talk you can walk.
De grootste drijfveer van marketing is een grotere klantbetrokkenheid. De grootste drijfveer van IT is een hoger rendement op digitale investeringen. Door de toenemende complexiteit van het landschap van digitale betrokkenheid en digitale zichtbaarheid zien marketeers nu, meer dan ooit, de voordelen in van samenwerking met de technische magiërs in hun ecosysteem.
Aan de andere kant zijn de mensen verantwoordelijk voor innovatie tot het besef gekomen dat marketeers de vinger aan de pols van de eindgebruiker houden en dat als digitale investeringen echt hun vruchten afwerpen vanuit het ervaringsperspectief, het de marketeer is die weet wat werkt. Marketeers en vernieuwers die blijven investeren in het koesteren van de samenwerking, zullen niet alleen nieuwe inzichten voor hun oplossingen zien, maar hun organisaties ook verder vooruit helpen.
Hoewel niemand weet hoe de exacte contouren van het ‘volgende normaal’ eruit zullen zien, weten we wel dat het niet zal terugkeren naar de manier waarop het er zelfs een jaar geleden uitzag. Door te blijven observeren, luisteren, experimenteren en leren en ons aan te passen, zullen wij, marketeers, onze organisaties, onze klanten en een veranderende wereld in opkomst het beste van dienst zijn.
Hulp nodig om je marketingstrategie samen te vormen en relevanter te maken voor je doelgroep? Neem contact met ons op, wij helpen je graag verder.