WooCommerce vs Magento

Lange tijd zat het platform Magento veilig op de troon in webshopland, maar nu steekt WooCommerce Magento naar de kroon. Deze extensie van WordPress is het eerste systeem dat een webshop biedt met een uitgebreid CMS. Wij verwachten dat WooCommerce binnen twee jaar de midsize webshopmarkt overheerst.

Lees verder

Lange tijd zat het platform Magento veilig op de troon in webshopland, maar nu steekt WooCommerce Magento naar de kroon. Deze extensie van WordPress is het eerste systeem dat een webshop biedt met een uitgebreid CMS. Wij verwachten dat WooCommerce binnen twee jaar de midsize webshopmarkt overheerst.

Met WooCommerce is er nu eindelijk een platform waarin de combinatie webshop-website goed te maken is. Een goed CMS (Content Management Systeem) binnen een webshopplatform is zéker iets wat je wilt, want hoe bezoekers je shop ervaren, hangt grotendeels af van de content. Pakkende teksten en prikkelende beelden geven je webshop onderscheidend vermogen en wekken vertrouwen.

WooCommerce is onderdeel van WordPress

Er waren al meerdere webshopsystemen beschikbaar binnen WordPress, maar bij de ontwikkelaars van WordPress is WooCommerce verreweg favoriet. De cijfers op Google Trends wijzen er duidelijk op dat WooCommerce Magento wellicht snel voorbij zal gaan in populariteit.

Wat maakt WooCommerce zo succesvol?

Met de WooCommerce-extensie kun je WordPress kunt inzetten als webshop platform. Zo start je in één klap een webshop met een website eraan vast. Of een website met een webshop, maar net wat je wilt. In ieder geval komt alles vanuit één gebruiksvriendelijk systeem en het contentbeheer is makkelijk en intuïtief. Ook de volgende punten maken dat WooCommerce zo populair is.

Snel op te zetten

De eenvoud van het WordPress CMS, gecombineerd met het brede aanbod van kwalitatief mooie templates zorgt ervoor dat je relatief snel een professioneel uitziende webshop kunt opzetten. Een custom made design is ook mogelijk.

Licht en schaalbaar systeem

In principe is een basisinstallatie van WordPress voldoende om aan de slag te kunnen met WooCommerce. Het voordeel van de combinatie WordPress-WooCommerce is de schaalbaarheid van het systeem. Mocht je webshop als een speer gaan, dan staat niets de groei in de weg, omdat er altijd doorontwikkeld kan worden op een WordPress omgeving.

Koppel je shop met bekende extensies

Vanuit WooCommerce maak je makkelijk koppelingen met andere systemen. Via een zogenaamde API kun je producten, klanten, voorraden, enzovoort ontsluiten. De bekende systemen die met webshops werken, kunnen al aan Woocommerce gekoppeld worden. Denk bijvoorbeeld aan administratiepakketten zoals Exact, om betaalproviders zoals Buckaroo en om verzendmodules zoals Paazl.

Een meertalige shop voor een groter afzetgebied

WordPress Multilingual, de grootste multilanguage plugin van WordPress, heeft ook voor WooCommerce een plugin ontwikkeld om shops meertalig te maken. Je kunt je webshop dus relatief eenvoudig multidomain/multilanguage/multicurrency opzetten en profiteren van een groter verkoopgebied.
SEO en WooCommerce
Yoast is de bekendste plugin voor WordPress als het om SEO gaat. Dat deze plugin ook beschikbaar is voor WooCommerce, betekent dat je deze tool kunt gebruiken om je content te optimaliseren en je vindbaarheid te vergroten.

Waarom WooCommerce nog wel iéts beter moet worden

WooCommerce is duidelijk en terecht in opkomst. Toch zal Magento het nog niet zomaar af zal leggen tegen WooCommerce. Zeker voor de grotere shops met duizenden artikelen verdeeld over diverse categorieën, is Magento op dit moment nog stabieler. Dat komt onder andere doordat de databasestructuur van Magento beter is ingericht op grote shops. Ook zijn er vooralsnog relatief veel extensies nodig om een WooCommerce webshop goed voor de Nederlandse markt te laten werken. En ook al maakt WooCommerce koppelingen met grote programma’s zoals Exact mogelijk, met Magento gaat dit op dit moment nog net iets makkelijker.

Toekomstvoorspelling

Onze glazen bol zegt: WooCommerce is nu qua shopfunctionaliteiten en qua inrichting op e-commerce nog niet zover als Magento, dus Magento kan nog even ademhalen. De uitdaging voor WooCommerce (en WordPress) is om een stabiel en solide systeem te zijn. Als dat lukt en als WooCommerce voor 90% het niveau van Magento bereikt, wint WooCommerce het van Magento. De markt vraagt namelijk om één systeem. Magento heeft alleen nog een kans als ze zich niet alleen richten op shopfunctionaliteiten, maar ook op nieuwe mogelijkheden om content te plaatsen.

Wanneer is het tijd om over te stappen van Magento op WooCommerce?

Als je een webshop wilt starten met veel specifieke functionaliteiten, is het absoluut niet gek om voor Magento te kiezen. Het is echter wel belangrijk om te weten dat binnenkort Magento 2.0 eraan komt en dat dit systeem er weer heel anders uitziet dan Magento 1.9. Veel shops zullen een grote verbouwing moeten ondergaan om over te gaan van 1.9 naar 2.0. Als je voor deze keus staat, willen we je meegeven dat naar onze verwachting de meeste webshops over twee jaar in WooCommerce gebouwd zullen worden. Dit is voor veel webshophouders dus het moment om te investeren in een nieuw systeem.

Benieuwd met welk systeem je zelf het meeste uit je shop haalt?