De toegevoegde waarde van een advertising strategie

Het bedenken van een advertising strategie doe je niet zomaar, want exact weten welke advertentie je op welk kanaal in moet zetten is geen nattevingerwerk. Het draait om het volledig uitdenken en neerzetten van advertising campagnes gericht op de doelen die je binnen jouw organisatie wilt behalen. Bijvoorbeeld (het verhogen van jouw) naamsbekendheid, meer klanten binnenhalen of het meeste geliefde doel: meer geld verdienen.


Kanalen, doelgroep en advertising strategie koppelen

Hoe kies je het juiste kanaal voor jouw doelgroep, om jouw advertising strategie op uit te voeren? Veel advertising agencies denken van boven naar beneden, wij denken van beneden naar boven… dat klinkt misschien als een omgekeerde marketing wereld, maar stay with us. Heeft de doelgroep op een bepaald platform behoefte aan jouw content? Weet je dat zeker?


Wij kijken naar de gemiddelde leeftijd op bijvoorbeeld Instagram, naar wat voor content daar wordt gepost en hoe wij de juiste personen - die het beste bij jouw organisatie en product of dienst passen - kunnen bereiken. Whitepapers delen op Facebook en LinkedIn, dat kan prima, maar wil je mensen met een specifiek beroep benaderen, dan raden wij LinkedIn aan. Door te kijken naar wat voor informatie er te vinden is en welke doelgroep op een bepaald kanaal actief is, kom je erachter of jouw organisatie daarop aansluit. Je hebt dan een duidelijker beeld of daar ‘wat te halen valt’ en of er geconverteerd wordt.


Wij bieden onze klanten vaak meerdere kanalen tegelijk aan, om te testen welke het beste aansluit(en) op de te behalen doelstellingen. Uiteraard evalueren we van tevoren of een kanaal überhaupt potentie heeft. Soms is een advertising campagne succesvol op twee of meerdere kanalen, soms maar op één kanaal. Door te testen elimineren of valideren we aannames, wat belangrijk is, want aannames zonder validatie zijn valkuilen.

Informatie verzamelen

Het in kaart brengen van jouw doelgroep, of een (andere) doelgroep die actief is op een bepaald kanaal, kan door informatie te verzamelen. Ga je voor brede targeting? Dan is een plaatje schetsen van een gehele doelgroep een goed idee. Ga je voor specifieke targeting? Dan is het opstellen van een (buyer) persona een goede optie.

Begin in ieder geval bij de basis, ook ‘simpele’ feiten en weetjes helpen je enorm vooruit:


  • Genderidentiteit
  • Leeftijd of leeftijdscategorie
  • Geolocatie
  • Opleiding
  • Werkplek en/of functie
  • Interesses en hobbies

Welke kanalen zijn er?

Er is ruime keus als het gaat om in te zetten kanalen voor een digitale advertising strategie én advertising campagne, denk bijvoorbeeld aan social advertising, op social media kanalen. Daarnaast zijn er nog een aantal andere opties.

Je kunt onder andere gebruik maken van:

  • LinkedIn
  • Google / Bing
  • Facebook
  • Instagram
  • Snapchat
  • Pinterest
  • TikTok
  • Twitter
  • Marketplaces

De doelstellingen en KPI’s die bij een advertising strategie komen kijken

Voor het opzetten van een advertising strategie en campagne heb je als basis duidelijke doelstellingen nodig. Door deze te bedenken heb je houvast en creëer je een manier om jouw KPI’s te meten. Aan de hand van deze richtlijnen en gemeten data leer je of jouw advertising campagne succesvol is, of dat er aanpassingen moeten worden gemaakt.


Voorbeelden van doelstellingen en KPI’s:

  • Het vergroten van de naamsbekendheid van jouw organisatie
  • Nieuwe volgers, klanten, fans, connecties binnenhalen
  • Het bereik van jouw advertenties vergroten
  • De interactie met jouw advertenties verhogen; meer clicks, reacties, shares, likes
  • Het verhogen van de bezoeken aan jouw productpagina
  • Het verkopen van jouw product of dienst


Positieve gevolgen van het behalen van doelstellingen en KPI’s:

  • Nieuwe business binnenhalen
  • Meer verkoop en dus meer omzet
  • Retentie verbeteren; er worden herhaalaankopen gedaan
  • Het versterken van (het imago van) jouw organisatie
  • Je verkrijgt top of mind
  • Het is mogelijk om autoriteit te worden, dus de ‘nr.1’ te zijn in jouw branche

De toegevoegde waarde voor jouw doelgroep en klanten

Wanneer een consument op zoek is naar een product of dienst is een op het juiste moment ingezette advertentie een handig hulpmiddel. Jouw advertentie zorgt er bijvoorbeeld voor dat:

  • jouw product of dienst makkelijk te vinden is;
  • de klant ontzorgd wordt tijdens de zoektocht;
  • het de band versterkt met jouw organisatie of merk en dus klantbinding creëert.


In het geval dat iemand niet op zoek is, maar jouw product of dienst door specifieke targeting tegenkomt, kun je iemand een oplossing bieden waarvan diegene niet wist dat het bestond. Of dat diegene het nodig heeft. Zo verras je (potentiële) klanten en help je mensen voordat ze wisten dat ze hulp nodig hadden. Met je advertising strategie speel je in op eventueel nog onbekende behoeftes op zorgvuldig gekozen momenten. Win-win dus!


Hét effectieve advertising strategie model

Een foolproof advertising strategie staat of valt bij de uitvoering van het See, Think, Do & Care model. Alles is terug te leiden naar deze funnel, waar jij jouw doelgroep doorheen wilt trekken.


See: Awareness

Als eerste onderdeel van de funnel richten we ons op branding, ook wel naamsbekendheid. Dit heeft bijvoorbeeld betrekking op de introductie van nieuwe merken of producten. Wil je een merk lanceren? Wil je top of mind verkrijgen? 


Think: Consideration

Wanneer jouw doelgroep jouw advertentie - en dus merk of product - heeft gezien, stuur je mensen door naar jouw digitale platform. Het doel is om ze een actie uit te laten voeren en dat ze jouw informatie écht tot zich nemen.


Do: Performance

Tijdens deze stap in de funnel zorgen we ervoor dat mensen een actie voltooien. Dit kan zijn: zich inschrijven, een aankoop doen, contactformulieren invullen, een aanvraag versturen, een vlucht boeken, een offerte aanvragen, een gesprek inplannen, een sollicitatie toesturen, ga zo maar door.


Care: Loyaliteit

Hoewel deze stap meer bij de klant zelf ligt dan bij jou, of bij ons, wil je hier natuurlijk wel van op de hoogte zijn. Wat doen jouw huidige klanten? Voeren ze nogmaals een actie uit? Komen ze terug naar jouw platform? Bestellen ze voor de tweede, derde, vierde keer een product?

Een succesvolle campagne

Orange Cyberdefense vroeg ons om relevante en kwalitatieve leads te genereren voor hun World Event 2020. We hebben door middel van een waterdichte strategie gezamenlijk uitmuntende resultaten behaald. Zo hebben we 319% van de gevraagde hoeveelheid leads binnengehaald. Ook hebben we de Cost per Lead met meer dan 86% verlaagd. Maar daar blijft het niet bij. Het is daarnaast gelukt om de lead form completion rate te verhogen van 8% naar 64%. Dat deze resultaten indrukwekkend zijn benadrukt Rosalie O’Keeffe, werkzaam als client solutions manager bij LinkedIn: “The conversation ad campaign did incredibly well. We usually see an average of 8% Lead Form Completion Rate, I don’t think I’ve ever seen these results. It is very impressive!”

Bekijk de case van Orange Cyberdefense.

Optimaliseren als onderdeel van jouw media strategie

Staat jouw advertising campagne live? Laat al dat harde werk dan niet aan het lot over. Het is belangrijk om te monitoren, te analyseren, te testen en waar nodig te optimaliseren. Jouw doelstellingen en KPI’s zijn de richtlijnen die je vertellen of alles op rolletjes loopt. Of juist dat er aanpassingen gemaakt moeten worden om een kink in de kabel recht te trekken. De meest voorkomende problemen zijn:


  • Te weinig clicks op jouw advertentie, wat kan komen door een onduidelijke call-to-action (CTA)
  • Te weinig clicks op links naar producten of diensten, wat kan komen door onduidelijkheid over het moeten klikken op de links
  • Jouw product of dienst wordt niet gekocht, bekijk dan of de verkeerde doelgroep wordt aangesproken, of dat het verkeerde kanaal wordt gebruikt
  • Jouw advertentie is niet zichtbaar (genoeg), misschien heb je een te laag budget


Het oplossen of zelfs voorkomen van deze problemen doe je door meerdere advertenties op te zetten. Als het kan met verschillende soorten content. Met content bedoelen we onder andere video’s, afbeeldingen en tekst. Hierdoor zie je snel en duidelijk welke content het beste presteert, welke tekst jouw doelgroep het meeste aanspreekt én welke designs de prullenbak in kunnen. Wij weten dat tijd geld is. Dus het besparen van tijd bespaart ook geld, wat weer in jouw advertising campagne gestoken kan worden om betere resultaten te behalen. Resultaten die wij gegarandeerd voor jouw organisatie klaarspelen. Dat scheelt jouw medewerkers weer tijd… wij spotten een effectief patroon. Jij ook?


Nieuwsbrief
iedere maand een kant-en-klaar kennispakketje!
Dankjewel voor jouw aanmelding. We hebben jouw aanvraag goed ontvangen!
Oeps! Er ging iets mis tijdens jouw aanmelding. Probeer het opnieuw.