Wanneer je de term ‘content’ hoort denk je misschien aan alle vormen van tekst en beeld, op kanalen als websites en social media. Echter gaat content in de wereld van marketing veel verder dan zomaar een paar leuke woorden onder een toffe video. Het draait namelijk om content creëren voor een specifieke doelgroep en voor buyer persona’s, wat leidt tot het behalen van jouw zakelijke doelen. Om de content af te stemmen op de doelgroep die je wilt bereiken heb je een contentstrategie nodig, want wanneer je precies weet wat je doet én voor wie je het doet, doe je het altijd stukken beter dan zonder strategische aanpak. Bereik, beïnvloed en overtuig jouw doelgroep door middel van een ijzersterke contentmarketingstrategie.
Een contentstrategie is een middel welke je helpt structuur te implementeren in jouw langetermijnvisie. Door het creëren en publiceren van content op basis van een solide strategie heb je overzicht over jouw doelen en hoe je deze bereikt.
Een contentstrategie bestaat uit:
We benadrukken het nog een keer: bereik, beïnvloed en overtuig jouw doelgroep. Zorg ervoor dat je weet waar jouw doelgroep behoefte aan heeft en laat zien dat je waarde hecht aan de customer experience van jouw (potentiële) klanten. Door daar specifiek op in te spelen voorkom je saaie, generieke content waar niemand op zit te wachten én waar al eindeloos veel publicaties van te vinden zijn. Speel bijvoorbeeld in op content gaps door grondig keyword research te doen.
Middelmatig? Dat ken jij niet. Dat wil je niet. Want middelmatig levert geen leads en nieuwe klanten op… en laat dat nou juist zijn waar een contentstrategie voor bedoeld is: betere resultaten!
Ben je al een tijdje bezig zonder contentstrategie? Of wil je met iets nieuws starten en heb je nog geen contentstrategie? Weet dat als je er niet serieus mee aan de slag gaat de kans van slagen automatisch een stuk kleiner is. Het is zonde om (extra) succes te laten liggen als je het ons vraagt, met een strategische aanpak heb je namelijk:
Wat is jouw niche? Wat zijn terugkerende thema’s waardoor jouw doelgroep dagelijks, wekelijks of maandelijks jouw content bekijkt? Welke gevoelens wil je oproepen bij jouw doelgroep? Waarom creëer je content?
Wat wil je bereiken? Bijvoorbeeld: naamsbekendheid, leadgeneratie, klantenbinding, meer website en social media traffic, meer omzet. Wanneer jouw doelen duidelijk in kaart zijn gebracht zet je ze om naar meetbare KPI’s.
Doe uitgebreid onderzoek naar wie jouw doelgroep is, maar ga ook dieper dan dat. Stel buyer persona’s op door klanten te interviewen en online gedrag te analyseren. Deze informatie geeft je inzicht in de informatiebehoefte in elke fase van de buyer journey van de mensen die je wilt bereiken. Alleen dan kun je op het juiste moment de juiste informatie via het juiste kanaal delen.
Consistentie is belangrijk, mits je er waarde aan hecht serieus te worden genomen. Dat doe je wel, toch? Het imago van jouw organisatie gaat gepaard met een specifieke uitstraling, een duidelijke stem (de toon waarop je de buitenwereld aanspreekt) en jouw branding. Zorg ervoor dat de tone of voice altijd en overal hetzelfde is.
Het klinkt een beetje vanzelfsprekend, maar dat betekent niet dat het niet genoemd mag worden. Werken vanuit een contentstrategie is waardevol, maar als jouw content niet gevonden en gelezen wordt, heb je er bar weinig aan. Wees alert en pas marketing toe om jouw content te verspreiden (via bijvoorbeeld social media).
Een Excel sheet met daarin alle informatie omtrent de content die je gaat creëren en die je hebt gepubliceerd zorgt ervoor dat jouw prioriteiten overzichtelijk blijven. Je hebt daardoor veel meer grip op jouw doelstellingen en het behalen hiervan. Hulp nodig bij het maken van een contentkalender? Bel Martijn van Redkiwi eens, hij heeft dit ‘zo’ voor je geregeld. En bij alle andere dingen helpen we je natuurlijk ook.
Werk je met meetbare KPI’s om het succes van jouw content te bepalen? Bekijk dan wekelijks of maandelijks hoe jouw content presteert en waar je - indien nodig - kunt aanpassen en bijschaven om betere resultaten te behalen.
Contentpijlers? Misschien vraag je jezelf nu af waarom we het hier ook nog over hebben, gezien je nét je brein om een contentstrategie heen hebt gewikkeld. Bij die contentstrategie helpen we je maar al te graag, wees gerust. En weet dat wanneer de strategische aanpak van content creatie en publicatie op solide grond staat, het bepalen van contentpijlers best leuk is. Ze geven je namelijk nóg meer richting en inzicht.
Naast dat de tone of voice die je hanteert invloed heeft op het imago en de branding van jouw organisatie, dragen contentpijlers ook bij aan het consistente beeld wat je aan jouw doelgroep meegeeft. Je bepaalt namelijk de thematiek van jouw content en daarmee indirect de thematiek van jouw organisatie. Hoe dat tot stand komt? Als volgt:
Aan de hand van de antwoorden op deze vragen bedenk je categorieën waarin jouw content wordt onderverdeeld. Bijvoorbeeld: ‘marketing & communicatie’, ‘development & techniek’, ‘design & creativiteit’ en ‘management & HR’. Contentpijlers geven direct mee waar content over gaat, waardoor jouw doelgroep niet (lang) hoeft te zoeken en waardoor mensen sneller geneigd zijn om terug te keren voor hun favoriete onderwerpen.
Om het voor jezelf en jouw doelgroep nóg makkelijker te maken kun je contentpijlers verdelen in type content. Bijvoorbeeld door binnen de pijler ‘marketing & communicatie’ onderscheid te maken tussen blogs, nieuwsberichten, bedrijfsupdates, winacties, downloads, ga zo maar door.
We delen graag een paar handige tips voor het bepalen van jouw contentpijlers, mocht je nog steeds niet staan te springen om samen met ons te brainstormen, (kleine kans natuurlijk).
Onthoud dat je het niet alleen hoeft te doen. Het bedenken, samenstellen en doorzetten van een contentmarketingstrategie vereist motivatie, discipline en aandacht. Hulp is fijn en daar mag je best om vragen. Wij streven ernaar om je niet alleen te helpen, maar ook om je te inspireren en vooral om je werk makkelijker te maken. Wat zeg je ervan?