Koppelen aan een online marketplace als uitbreiding van jouw bestaande business strategie, dat kan een goede keuze zijn. Je bent namelijk op meerdere plekken aanwezig, buiten jouw eigen webshop om. Dat is goed voor de naamsbekendheid van jouw organisatie of merk, voor jouw bereik én je gaat de strijd aan met concurrenten die ook actief zijn op marketplaces. In Amerika gaat zo’n 70% van de mobiele aankopen via Amazon, (bron: Magento Imagine talk, 2019). Dat begint in Nederland ook te groeien. Maar is dat écht genoeg reden om aan de hype mee te doen?
Een online marketplace is een B2C en/of B2B e-commerce platform waar externe verkopers, zoals jij, de mogelijkheid krijgen producten aan te bieden aan een grote doelgroep. Denk bijvoorbeeld aan organisaties als Bol.com, Amazon, Beslist.nl, Thuisbezorgd, Booking.com, OneFit en Marktplaats. Veel van deze namen zullen een belletje doen rinkelen.
Je koppelt dus jouw productaanbod aan de gekozen marketplace(s) en vanuit daar komen de orders terug naar jouw webshop. Simpel toch?
Echter is het de kunst om de juiste marketplace te kiezen, want koppelen aan een extern e-commerce platform heeft voor- en nadelen. Lees vooral verder als je wilt weten ‘hoe en wat’.
Jouw producten of diensten verkopen via een online marketplace is een strategische keuze om meer bereik te genereren. Je komt in de etalage van grote spelers in de e-commerce wereld terecht. Door te koppelen aan een extra verkoopkanaal vergroot je de zichtbaarheid van jouw organisatie of merk wat meer oplevert. Meer omzet. Meer winst.
Wij adviseren lang niet elke klant om via een marketplace te verkopen. We zeggen namelijk alleen ja tegen een dergelijk verzoek als het je e-commerce activiteiten écht verder brengt. Bepaalde merken bevinden zich bijvoorbeeld in een nichemarkt en exclusiviteit is een belangrijk onderdeel van de merkbeleving. De producten van zo’n merk moeten niet zomaar overal te koop zijn. Dit komt doordat de waarde van exclusief zijn moet worden behouden. We spreken dan van het tegenovergestelde van een prijsvechter, iets wat je juist vaak ziet op e-commerce marketplaces.
Denk dus goed na over deelnemen aan marketplaces. Ze zijn er, dat klopt, ze zijn groot, dat ook, maar deelnemen omdat ‘iedereen’ dat doet is geen goede reden om je erop aan te sluiten.
Als het bij jouw bedrijf past om met concurrerende prijzen tussen concurrenten te staan, doe het dan vooral wel. Maar wil je liever exclusief blijven en jouw marge bewaken, doe het dan niet. Dit besluit is een onderdeel van jouw e-commerce strategie, sta daar écht bij stil.
Naast het verlies van exclusiviteit brengt koppelen aan een marketplace een aantal andere nadelen met zich mee. Namelijk:
Past koppelen aan marketplaces bij jouw business strategie? Dan helpen we je maar al te graag met de integratie. Het is toch heerlijk als je daar zelf je hoofd niet over hoeft te breken?
De eerste stap:
We koppelen jouw e-commerce site via een externe partij met een marketplace. Hier gebruiken we doorgaans Channable voor. Wij zorgen er tijdens deze stap voor dat de technische set-up rond is.
De tweede stap:
Via deze tool kies je naar welke marketplace(s) je wilt exporteren. Vanuit daar kan de integratie worden opgezet, zodat je aan de slag kunt met jouw producten verkopen via een marketplace.
De derde stap:
Wij zorgen er ook voor dat orders vanuit marketplace(s) geëxporteerd worden naar jouw webshop. En als jouw e-commerce koppelingen (gelinkt naar andere landingspagina’s) op orde zijn schieten we het ook gelijk door naar jouw ERP en CRM-systeem. Dat is wel zo overzichtelijk.
De vierde stap:
Indien nodig bieden we technische ondersteuning. Kom je er zelf niet uit? Dan staan wij voor je klaar!