De kracht van een

e-commerce strategie

Een e-commerce strategie om digitale impact te maken.

Het hebben van een strategie is altijd de basis van een project, welk project dan ook. Wanneer we kijken naar een e-commerce strategie ligt de focus op het hebben van waardepropositie en bestaansrecht. Dit is belangrijk om überhaupt online te kunnen verkopen, vooral anno 2021. De digitale wereld zag er tien à twintig jaar geleden heel anders uit… er waren maar een paar spelers in de wereld van e-commerce. Tegenwoordig stroomt het world wide web over van de webshops, dus moet je wel een strategische benadering hebben om te concurreren. Voor het behalen van jouw KPI’s - in de verzadigde online retail - is werken vanuit een strategie essentieel.

Belangrijke kenmerken van een e-commerce strategie

Jij wilt een gezonde organisatorische groei bewerkstelligen, toch? Dat begrijpen we maar al te goed. En daarop zeggen wij: ga aan de slag met een e-commerce strategie! Daarmee bereik je namelijk jouw langetermijndoelstellingen, met als gevolg de doorontwikkeling van jouw organisatie. Doordat jouw focus op de lange termijn ligt zijn de benodigde werkzaamheden om voortgang te boeken duidelijk in kaart gebracht, wat ervoor zorgt dat je naast weten wat je wilt bereiken ook weet wat je precies moet doen.


Waar focussen we op?

Een e-commerce strategie bedenken doe je niet alleen, wij staan voor je klaar. We leren jouw organisatie volledig kennen zodat we samen jouw waardepropositie te bepalen en extraheren. Hoe doen we dat? Onder andere door het Business Model Canvas in te vullen. Vragen als ‘wie zijn jouw klanten?’, ‘via welke kanalen ga je die klanten bereiken?’, ‘welke klantrelaties ga je aan?’ en ‘hoe steekt jouw interne organisatie in elkaar?’ worden beantwoord om een duidelijk beeld te schetsen van het startpunt. Wat maakt jouw organisatie de rode kiwi tussen alle groene kiwi’s?

Vervolgens zoomen we dieper in op de behoeftes van jouw klanten. Waarom zijn mensen op zoek naar een bepaald product? Wat zijn de zorgen van deze mensen? Waarom moeten ze bij jouw organisatie consumeren? Hoe verzachten jouw waardepropositie en strategie de ‘pijn’ van deze mensen?

Ook is het belangrijk om jouw KPI’s te bepalen. Stel jezelf de vraag: wanneer is mijn e-commerce omgeving succesvol? Bekijk bij het formuleren van een antwoord niet alleen naar wat je over een jaar wilt bereiken, maar ook waar je over twee, drie, vijf, tien jaar wilt staan. Dit is noodzakelijk omdat je om naar KPI’s toe te werken een duidelijk beeld nodig hebt van waar je vandaan komt en waar je naartoe wilt. En daar heb je dus die strategische benadering voor nodig waar wij enorm fan van zijn!


Key elements van een e-commerce strategie

Creativiteit draait trouwens niet alleen om design, mocht je hoofd daar meteen naartoe schakelen. Het gaat bijvoorbeeld ook om hoe jij jouw potentiële klanten overhaalt tot converteren. Of om hoe je de customer journey inzet en optimaal benut. Hoe behandel je alle aspecten van jouw e-commerce strategie op de best mogelijke manier? Wees daar creatief in. Samen denken we na over hoe jouw organisatie weergaloos, opmerkelijk en een beetje markant uit de verf komt. Creativiteit kan namelijk gevonden worden in zowel design, techniek, marketing én strategie.

Strategie en creativiteit gaan hand in hand

Waarom heb je een e-commerce strategie nodig?

‘Niet lullen maar poetsen’ is een mooi Rotterdams gezegde, maar zomaar poetsen zonder na te denken is niet bepaald een goed plan. Niet als we het hebben over de ontwikkeling van een e-commerce oplossing. Als je in een concurrerende markt zomaar online gaat en afwacht of jouw webshop klanten trekt kunnen we toch echt stellen dat je niet handig bezig bent. Je hebt marketing nodig. Je hebt een strategie nodig.

  • Hoe zorg je ervoor dat je zichtbaar bent?
  • Hoe zorg je ervoor dat mensen naar jouw webshop (of app, social media shop, etcetera) toekomen?
  • Hoe zorg je ervoor dat je onder de aandacht van jouw doelgroep komt?
  • Hoe zorg je ervoor dat jouw doelgroep vindt wat ze zoeken tussen jouw producten?
  • Hoe zorg je ervoor dat bezoekers converteren én dat ze terugkeren?
  • Hoe zorg je ervoor dat klanten je vertrouwen en dat je daardoor de ‘concerns’ van de klant wegneemt en inspeelt op de ‘gains’?

Om deze vragen te beantwoorden moet je gericht schieten. Niet met hagel.

De voordelen van een e-commerce strategie

Werken vanuit een strategische benadering levert een aantal hele fijne voordelen op, die we je maar al te graag gunnen:

  • Een lange termijn visie (die bijgestuurd kan worden indien nodig)
  • Duidelijke KPI’s om op te sturen, om te behalen; knoppen om aan te draaien
  • Jouw organisatie is flexibel op de lange termijn; je bakent niks volledig af
  • Je stelt jouw klanten centraal (wat zeer gewaardeerd wordt door deze klanten)
  • Je voegt (extra) waarde toe voor jouw klanten, wat leidt tot loyale fans

Doe je het niet…

...dan heb je vanzelfsprekend geen lange termijn visie, stuur je niet op KPI’s en zet je jouw klanten niet centraal. Je voegt geen waarde toe, niet voor jouw organisatie en niet voor jouw klanten. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Zonder strategie is het bovenal lastig om je concurrerend op te stellen ten opzichte van andere bedrijven.

Werk je daarnaast vanuit aannames, krijg je vaak niet het gewenste resultaat voorgeschoteld. Door er vanuit te gaan dat wat jij in je hoofd hebt duidelijk is voor jouw collega’s, werknemers, stakeholders, leveranciers en klanten - zonder enige uitleg - sla je geheid de plank mis. Geloof ons, aannames zijn dodelijk.

Sla de plank dus niet mis. Start met  een strategie, niet alleen voor de welvarendheid van jouw organisatie, maar vooral voor jouw klanten. Mensen zijn vaak gericht op de prijs van producten en diensten tijdens het doen van een aankoop, maar net zo vaak op de service die wordt geboden. Helaas valt er aan de prijs niet altijd iets te veranderen, maar je kunt je wel altijd op jouw service richten. Neem het belang en de benadering van (klanten)service dus mee in jouw e-commerce strategie.

Een strategie begint en eindigt met het succes van data

Niet alleen een e-commerce strategie, maar ook een kanaalstrategie is van belang

Wanneer je kanalen gaat kiezen waarop je digital marketing inzet, om jouw e-commerce oplossing, jouw product of dienst, meer zichtbaar te maken, moet je kijken naar de customer journey. In welke fase bevinden jouw klanten zich? En hoe bereik en raak je ze op dat moment? We zeggen raken, omdat ook hier creativiteit aan te pas komt. Inspelen op emoties bijvoorbeeld, dat vereist een bepaalde menselijk touch. Denk dus niet in hokjes, maar in mogelijkheden.

Heb jij een B2C webshop en wil je adverteren op LinkedIn? Vraag jezelf dan af of dat wel verstandig is, gezien LinkedIn bij uitstek een B2B platform is. Daar zijn mensen meestal niet op zoek naar producten. Echter weet je dat niet zeker… om daarachter te komen heb je een e-commerce strategie én kanaalstrategie nodig!

Directe en indirecte kanalen

Directe kanalen zijn onder andere:

  • Webshop
  • Marketplaces
  • Social media
  • Fysieke winkel
  • Partner websites

Indirecte kanalen zijn onder andere:

  • Retailers
  • Groothandels
  • Distributeurs

Elk kanaal heeft voor- en nadelen. En elk kanaal speelt een andere rol (in jouw strategie). Maar alle kanalen die je kiest functioneren uiteindelijk als één geheel. Elke rol draagt bij aan het grotere plaatje, elke rol maakt het geheel sterker.

Een e-commerce strategie creëren is een creatief proces

Dat klopt, we hameren er nogmaals op. Wees creatief. Wij doen dat ook, met plezier zelfs. Wij willen jouw organisatie leren kennen, wij willen jouw doelgroep leren kennen. Waarom? We maken jouw e-commerce oplossing niet alleen voor jou, maar ook - misschien zelfs meer - voor jouw klanten. Doordat wij verstand hebben van digital én (na intensief persona onderzoek) van jouw sector kunnen wij een combinatie creëren waarmee we een steengoed product leveren.

“Wij houden niet van droge tekst. Dat is volgens ons geen strategie. Wij houden van een creatief concept.”

Nieuwsbrief
iedere maand een kant-en-klaar kennispakketje!
Dankjewel voor jouw aanmelding. We hebben jouw aanvraag goed ontvangen!
Oeps! Er ging iets mis tijdens jouw aanmelding. Probeer het opnieuw.