Gemeente Leiden

De vraag naar informatie van inwoners en ondernemers staat voorop, dat was het doel van de nieuwe website en dat is wat de Gemeente Leiden en Redkiwi technisch hebben gerealiseerd.

Lees verder

Simpel en overzichtelijk

De vraag

De oude website sloot niet meer aan bij het bedrijf. Een website waarmee we meer (potentiële) klanten kunnen bedienen!

De uitdaging

De uitdaging lag met name in het uittekenen van de doelgroepen door middel van persona's, het gehele proces en de customer journey die daarbij hoort.

Standaardisatie? Nee hoor!

Service

Websites van gemeenten kenmerken zich vaak door standaardisatie. De website van de Gemeente Leiden is een mooi voorbeeld hoe het anders kan en de burger in zijn gehele digitale reis ontzorgt. Service design is meer dan een taakgerichte website.

Gemeente Leiden wilde een nieuwe website realiseren waarbij de gebruikers en hun wensen centraal staan. Een plek waar de dienstverlening én customer journey centraal staat. De vraag naar informatie van inwoners en ondernemers moet voorop staan. Daarnaast moest het een taakgedreven website zijn waar bezoekers snel informatie kan vinden waar ze naar op zoek zijn.

Zoek en gij zult vinden

Extreme search

We gebruikten SOLR-search. Het heeft een perfecte integratie met TYPO3 om pagina’s of zoekresultaten meer gewicht te geven dan andere. Het is hiermee mogelijk om de belangrijkste pagina’s uit Google Analytics te importeren en die automatisch te vergroten in de zoekresultaten. En op een manier dat het toegankelijk en beheersbaar is vanaf de back-end van TYPO3.

Om de inwoners van Leiden te helpen, is de zoekfunctie erg belangrijk gemaakt op de homepage, begin met zoeken en je zult vinden wat je zoekt!

'Mijn buurt'

We zijn begonnen met een aangepaste kaart integratie. Op deze kaart kunnen bewoners specifiek hun postcode filteren. Binnen je postcode kun je bijvoorbeeld zien waar welke parkeerzones zijn en waar je verschillende afvalcontainers kunt vinden. Handig!

Toegankelijk en laagdrempelig

Nadat design bureau Just uit Leiden het ontwerp gemaakt had vroeg Gemeente Leiden aan Redkiwi om deze website te realiseren volgens de Richtlijnen voor Toegankelijkheid van Webcontent (WCAG) normen. De Gemeente Leiden heeft de verplichting te voldoen aan deze webrichtlijnen. Zij wilden toegankelijk zijn op zowel techniek, vormgeving als content. De website is goed en snel doorzoekbaar waarbij de gebruiker centraal staat.

Veiligheid en kwaliteit

We hebben de website gebouwd in TYPO3. Een van ’s werelds meest gebruikte open source content management systemen wat vooral bekend staat om zijn focus op veiligheid en kwaliteit.