Kennisartikel

To stay, or to Magento 2?

Gijs Bitter is onze Magento-specialist. Hij weet alles over het bouwen van een webshop, maar waar hij misschien nog wel beter in is, is het meedenken met zijn klant. De perfecte man dus om je te vertellen of je al moet overstappen op de nieuwe Magento webshop, of dat je nog even achterover kan leunen.

Magento 2

E-commerceland is in rep en roer. Na zeven jaar heeft het populairste webwinkelsysteem nu toch echt een nieuwe versie uitgeroepen van zichzelf: Magento 2, met een volledig nieuwe code.

Waarom eigenlijk? Vergelijk het eens met een verzakte fundering van een huis. Je kunt er wel balken tegen aan blijven timmeren, maar op een gegeven moment moet je het echt gewoon vervangen. Magento 1 raakt verouderd, de fundering moet vervangen worden. Het nieuwe CMS draait op PHP7 en heeft een pub-map die alleen via de root van de ftp bereikbaar is, en niet meer via http-request.
Ok, sorry. In gewonemensentaal: Magento 2 kan op een snellere server draaien en de bestanden die op jouw server staan, zijn niet meer voor de buitenwereld te benaderen via de browser. De site is daardoor veel beter te beveiligen.

Of je dat nu direct zal merken in je webwinkel, dat weet ik niet. Gelukkig is er op front-end ook heel wat nieuws te beleven. Magento 2 is namelijk standaard responsive en mobile first opgezet. Dat betekent dat het is ontworpen voor het kleine scherm van je mobiele telefoon en daarna voor tablets naar desktops. Je breidt zo het aantal functies steeds uit, in plaats van dat je gaat schaven in mogelijkheden.

Fijne kerst!

De nieuwe magento draait op HTML5, waarop de betere opmaaktaal CSS 3 en nu ook – mijn persoonlijke favoriet – LESS, kan worden geïnstalleerd. Met LESS kun je gemakkelijk de opmaak aanpassen over je hele webshop. Zo kan je bijvoorbeeld met Kerst in een paar stappen je hele webshop rood en groen kleuren – zodat je dat dat niet meer per pagina hoeft aan te passen.

Nog een paar pareltjes van Magento 2: het nieuwe visual design centre heeft nu ook drag & drop, het slepen van bestanden naar de juiste plek. Ook kun je orders en producten beter overzien door het toevoegen van verschillende kolommen: ein-de-lijk kun je dus standaard een productplaatje toevoegen. En nog eentje dan omdat het mijn lievelingsfeature is: het invoeren van configureerbare producten is enorm versimpeld. Je kunt nu een moederproduct plaatsen en daaronder varianten aanmaken. Dus in plaats van dezelfde trui telkens opnieuw in te voeren – voor elke kleur en maat – kun je nu gewoon zeggen: Ik heb deze trui, in maat S tot XL en in het geel, groen en bruin en ik heb zoveel voorraad van elk exemplaar.

Inentingen

Dit klinkt fantastisch toch allemaal? Klopt. Moet je dan ook meteen overstappen? Nou nee, wacht nog maar even. Bovengenoemde nieuwe features zijn natuurlijk ontzettend handig, maar sommige standaardfunctionaliteiten werken nog niet zoals ze zouden moeten. Magento 2 heeft nog een beetje last van kinderziektes. We zijn dan ook inmiddels al 11 inentingen verder, op versie 2.1.2. (voor de oplettende lezer: versie 2.03 is nooit uitgekomen, dus vandaar dat we al bij 1.2 zijn).

Ik zou wél alvast budget reserveren om in 2017 te kunnen overstappen. Magento 1 wordt tot eind 2018 ondersteund. Vanaf dan ondersteunt Magento het zelf niet meer. Bij beveiligingslekken worden er dan alleen nog patches uitgebracht door de community, waar je misschien ook nog voor moet betalen. De module-ontwikkelaar maakt nu vooral nieuwe features voor Magento 2. Er zal niet zoveel meer nieuws in 1 komen.

En, misschien overbodig om te zeggen, maar als je nu een nieuwe webshop gaat bouwen, omdat je nog geen webshop hébt, dan zou ik het meteen in Magento 2 maken. Nu nog bouwen in Magento 1 is een beetje alsof je in Rotterdam woont en in 2015 een oude dieselauto kocht. En dat terwijl je wist dat je daarmee in 2016 de stad niet meer in mocht rijden vanwege de milieuzone.

Geen zorgen trouwens over die kinderziektes als je nu toch al wilt overstappen. Met Magento 2 kun je een upgrade automatisch binnenhalen via een composer plug-in. We schrijven bij Redkiwi de code zo dat hij met heel weinig handelen kan worden geupdate naar de nieuwste versie.
Je kan dus nog even wachten, tot in ieder geval volgend jaar. Kun je even aan het idee wennen van een nieuwe fundering.
Nb. en als je met Kerst in je Magento 1-webshop overal de kleuren handmatig hebt aanpast naar rood en groen, dan ben je waarschijnlijk in januari, bij het terugveranderen naar winters wit, wel klaar voor de nieuwe Magento.

Gerelateerd

What else?

Check hieronder ons nieuws, klantverhaal, kennisartikel… en nog meer.

In contact komen?

Erik is je man!

Heb je het gevoel dat Redkiwi jou kan helpen? Bel of mail Erik!

Erik Mikx (Online Advies)

mikx@redkiwi.nl
010 - 281 96 33

Stuur Erik een bericht