De meerwaarde van een klantportaal ontwikkelen

Wil je meer service bieden aan jouw klanten én jouw sales processen efficiënter inrichten? Dan is het ontwikkelen van een klantportaal een goed idee. Deze afgesloten digitale webomgeving biedt interactie tussen jouw organisatie en jouw klanten. Een klantportaal wordt ook wel een self-service platform genoemd en die naam zegt het al: het draait om self-service, met als bijkomstigheid een extra kanaal (of touchpoint) waar je jouw klant mee bereikt. Dit biedt mogelijkheden voor marketing en sales activiteiten. Alleen jouw klanten hebben toegang tot deze omgeving.

Er bestaan drie soorten klantportalen. De meest bekende soort is B2C, waar een particuliere klant gegevens, bestellingen en meer kan inzien. Er bestaan ook B2B portalen, waar zakelijke klanten dezelfde soort gegevens kunnen inzien, maar dan gericht op de zakelijke markt. En daarnaast bestaan er ook self-service platformen voor overheden en gemeentes. Wij vertellen je graag meer over klantportalen.

Waarom heb je een klantportaal nodig?

Een klantportaal toont professionaliteit. Door transparant en servicegericht te zijn kun je real time actuele informatie delen waar jouw klanten iets aan hebben. Zowel in de B2C als de B2B wereld. Dit brengt met zich mee dat jouw klanten niet meer tijdsgebonden zijn betreffende bepaalde acties, zoals bijvoorbeeld het opvragen van de status van een factuur of het downloaden van een document. Er is geen noodzaak om dit via een e-mail op te vragen, omdat alle informatie op een beveiligde plek te vinden is. Dat maakt werken met en vanuit een klantportaal ontzettend efficiënt, zowel voor de klant als voor jouw backoffice.

Door jouw klanten inzicht te geven in jouw organisatiestructuur kun je ze beter helpen met eventuele vragen. Jouw klant kan direct op de juiste plek terecht komen, en als dat dan toch niet het geval is, met de juiste persoon in contact komen. De meeste mensen klikken liever ‘gewoon’ door. Ze willen digitaal antwoorden kunnen vinden zonder te bellen of te mailen, zoals ze vroeger moesten doen. Behalve bij complexere vraagstukken, dan kan het nog weleens voorkomen dat mensen wél liever bellen. Maar vaak weet een klantportaal sneller en beter wat een klant nodig heeft of wat iemand zoekt dan een medewerker. Niet in elk geval, maar als jouw klantportaal goed is ontwikkeld is die kans wel groot.

Personalisatie en klanttevredenheid

Er komt ook een stukje personalisatie bij kijken. Wanneer je een privé omgeving ontwikkelt en alleen informatie toont toegespitst op de specifieke klant die heeft ingelogd, help je deze persoon beter én geef je jouw klant ook het gevoel gehoord en gezien te worden.

Al deze aspecten helpen mee in het vergroten van de klanttevredenheid van jouw klanten. Dat is - naast meer omzet en winst - ook een ultiem doel om na te streven.

Maar ook jij wilt wat...

Wij weten maar al te goed dat organisaties willen groeien. Jij zal daar vast ook oren naar hebben. Wanneer je een klantportaal ontwikkelt en deze efficiënt inricht biedt het de mogelijkheid om bedrijfsprocessen te digitaliseren en automatiseren, het is bijvoorbeeld mogelijk om herhaalde interacties als koppelingen en klantenservice te automatiseren. Normaal gesproken heb je daar mensen voor nodig die een x aantal uur kwijt zijn aan het uitvoeren van deze (inter)acties. Maar een digitaal portaal voert zo’n actie in een oogwenk uit. Dat scheelt manuren. Je spreekt in zo’n geval van bedrijfsefficiëntie en kostenbesparing. Je houdt dus meer tijd over voor marketing, klanttevredenheidsonderzoek, verder optimalisatie van je platform, etcetera. Daarbij komt ook nog eens dat je klantgericht bezig bent en zij aan zij met de huidige technologische ontwikkelingen volwassen wordt in een digitale samenleving.

De voordelen van een klantportaal ontwikkelen

We benoemden ze al, de redenen waarom je een klantportaal nodig hebt. Om het gemakkelijker te maken - daar helpen we graag bij, net als het bouwen van een klantportaal - zetten we de voordelen (op strategisch niveau) voor je op een rijtje:

  1. Efficiëntie: van je backoffice én je bedrijf. Onder andere door jouw customer service afdeling minder te belasten. En door feedback te verzamelen vanuit online gedrag van jouw klanten, wat gebruikt kan worden om jouw organisatie verder te ontwikkelen, om door te groeien.
  1. Klantinformatie: door klantgericht te werk te gaan. Ontwikkel een self-service platform waar alle informatie van jouw organisatie on demand en real time te vinden is. Dat wordt door jouw klanten als prettig ervaren. Ook verzamel je op veilige wijze de gegevens van jouw klanten, die gemakkelijk terug te vinden zijn in jouw digitale omgeving.
  1. Omzetverhogend: door personalisatie toe te passen en aanbevelingen te geven kun je jouw klanten producten en diensten aanbieden. Het is dus mogelijk om te verkopen via jouw klantportaal.
  1. Strategische doelstellingen: hier komen bovengenoemde voordelen samen. Klanttevredenheid, kostenbesparing, groeimogelijkheden. En het biedt zelfs extra touchpoints vanuit een marketing perspectief.

De meerwaarde van een klantportaal voor jouw klanten

En de voordelen voor jouw klanten? Ook die sommen we graag voor je op:

  • Toegankelijkheid: zelf bepalen op welk moment ze iets doen.
  • Persoonlijke informatie: specifiek op de individuele klant toegespitste relevantie informatie. En een digitale omgeving waar ze hun persoonlijke gegevens op kunnen slaan, handig voor toekomstige bestellingen.
  • Efficiëntie: informatie snel vinden of bij de juiste persoon terechtkomen.
  • Betrokkenheid: ze worden meer en beter betrokken bij jouw dienstverlening, bijvoorbeeld door feedback te geven.

In iedere vorm

In eerste instantie gaat het erom dat je een klantportaal ontwikkelt toegespitst op jouw klant, de eindgebruiker. Voor ons gaat het erom dat dit portaal ook toegespitst is op jouw organisatie en jouw medewerkers. Belangrijke vragen om te beantwoorden zijn dan ook: wat voor KPI’s heb jij en wat moet jouw platform precies doen?

Wij zijn goed in het bouwen van platformen waarin meerdere databronnen bij elkaar gebracht worden in één omgeving. Bijvoorbeeld een CRM-systeem, een bestelsysteem, een marketing automation systeem, ga zo maar door, de lijst is eindeloos. Wanneer je een klantportaal wilt ontwikkelen waar veel systemen aan moeten worden gekoppeld zit je bij ons wel snor.


Aan de slag

En? Hadden we gelijk? Heb jij ook wel oren naar het opschalen van jouw organisatie? Wij kijken graag samen met jou naar de waarde van een klantportaal voor jouw organisatie en medewerkers, zowel als voor jouw klanten. Wij helpen je bij het ontwikkelen van een efficiënt self-service platform. Schroom niet om contact op te nemen!

Nieuwsbrief
iedere maand een kant-en-klaar kennispakketje!
Dankjewel voor jouw aanmelding. We hebben jouw aanvraag goed ontvangen!
Oeps! Er ging iets mis tijdens jouw aanmelding. Probeer het opnieuw.